Menu
Contact Favorite Caută
Diabetul zaharat

Este o boală cronică, în care concentrația de glucoză din sânge crește peste normal (hiperglicemie). 

Glucoza este o sursă importantă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și țesuturile, dar și pentru creier.

Diabetul este clasificat în două categorii: diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent), dezvoltat mai des în timpul copilăriei sau al adolescenței, și diabet de tip 2 (diabet non-insulino-dependent), acesta din urmă fiind mai frecvent, în general la persoanele trecute de 40 de ani.

Simptomatologia diabetului constă în: sete, urinare frecventă, foame continuă, transpirații reci, pierdere în greutate, oboseală, iritabilitate, tulburari de vedere, spasme musculare, greață și vărsături, cicatrizare deficitară a plagilor etc.

Cauze și Diagnostic - Diabetul Zaharat

Diagnosticul diabetului zaharat se face prin determinarea glicemiei din sângele venos, de preferință dimineața, pe nemâncate. Trei valori ale glicemiei peste 126 mg/dl luate în zile diferite sau ocazional, o glicemie de peste 200 mg/dl, însoțită de simptome specifice, pun diagnosticul de diabet zaharat.

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge, fiind considerată normală între 70-100 mg/dl, cu măsurare a jeun. După masă, glicemia crește până la maxim 140 mg/dl, scăzând în aproximativ 2 ore, din nou, sub 100. O valoare de sub 70 mg/dl înseamnă hipoglicemie, manifestându-se prin senzație de slăbiciune, respirație dificilă, foame, vertij, tremurături sau chiar leșin.

Printre cauzele și factorii favorizanți ai diabetului zaharat se numară: genetica, expunerea la anumiți factori de mediu (virușii), excesul de greutate (obezitatea), alimentanția bogată în grăsimi și dulciuri, lipsa efortului fizic (sedentarismul), stresul.

Un nivel ridicat al glucozei din sânge poate conduce la complicații ale cordului și vaselor (ateroscleroză, hipertensiunea arterială, cardiopatie ischemică), la nivelul sistemului nervos periferic (neuropatia diabetică), la nivelul rinichilor (nefropatia diabetică), la nivelul aparatului vizual (retinopatie diabetică), la nivelul gingiilor, dinților, la nivelul membrelor inferioare (picior diabetic).

Tratamentul Diabetului Zaharat

Tratamentul pentru diabet zaharat de tip 1 include administrarea de insulină, monitorizarea aportului de carbohidrați și a zahărului din sânge, dietă cu alimente sănătoase, exerciții fizice și menținerea unei greutăți normale, aport echilibrat de vitamine și minerale.

Tratamentul pentru diabet zaharat de tip 2 include medicație specifică (antidiabetice orale), dietă sănătoasă, bogată în fibre și în alimente fără grăsimi (fructe, legume, cereale, carne slabă), activitatea fizică, monitorizarea glicemiei, aport echilibrat de vitamine și minerale.