Menu
Contact Favorite Caută
Fierul

Fierul este un mineral prezent în fiecare celulă din organism și are un rol esențial în transportul oxigenului şi a substanţelor nutritive în organele vitale ale corpului.

O alimentaţie bogată în Fier asigură o bună circulaţie sanguină, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Fierul ajută şi la transformarea zahărului din sânge în energie, oferind astfel rezistenţă la efort.

Este esențial pentru sânge, deoarece ajută la formarea hemoglobinei, molecula din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul.

De asemenea, ajută și sistemul muscular, stimulează creierul și combate oboseala.

Carența de Fier

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, carența de Fier este cea mai răspândită afecțiune nutrițională din lume, ce prezintă simptome aparent fără explicaţie precum oboseală, ameţeli, lipsă de concentrare.

Cauzele carenţei de Fier sunt legate, fie de o alimentaţie cu un conţinut insuficient de fier, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de Fier, precum bolile cronice.

Doza recomandată de Fier

Doza zilnică recomandată de Fier variază în funcţie de vârstă: 10 mg la copiii între 1-14 ani, 15 mg la adolescenţi, 8 mg la bărbaţi şi 18 mg la femei cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani şi 8 mg pe zi la femei şi bărbaţi peste 51 de ani.

În cazul gravidelor, necesarul de Fier este mai crescut, putând ajunge până la 27 mg pe zi.

Alimente care conțin Fier

Surse bogate în Fier sunt: spanacul, ouăle, stridiile, midiile, carnea de vită, sardinele, carnea de curcan, semințele de dovleac, migdalele, fasolea.