Menu
Contact Favorite Caută
Inima

Inima este motorul vieții, o stație de pompare cu rezistență și precizie de neegalat. Ea bate neobosit - de șaptezeci până la optzeci de ori într-un minut, de 100.000 de ori pe zi, de peste 2,5 miliarde de ori în 70 de ani! Până în prezent, tehnologia nu a produs niciun fel de mașini care să poată realiza o astfel de performanță cu beneficii comparabile, pe o perioadă de șaptezeci de ani.

Inima este de aproximativ mărimea unui pumn strâns, are forma unui trunchi de con și cântărește între 280 și 320 de grame. Inima constă dintr-o jumătate stângă și una dreaptă (inima "stânga" și "dreapta").

Menține fluxul sanguin și circulația în mișcare

Inima stângă este cea mai puternică parte, deoarece din ea sângele trebuie pompat în circulația sistemică mare, prin artera aortă. Fiecare dintre cele două jumătăți ale inimii are o cameră (atriu) mai mică și o cameră mai mare (ventricul). Cele două părți sunt separate printr-un perete despărțitor foarte subțire între atrii, dar format din straturi groase de mușchi între ventricule.

Între atriu și ventricul este localizată o valvă (cu funcție de supapă) pentru a controla fluxul de sânge. Ele funcționează în conformitate cu principiul supapei de reținere, ceea ce înseamnă că sângele curge numai într-o direcție și nu poate să curgă înapoi.

 

Inima însăși necesită cantități mari de energie pentru funcțiile sale vitale. Impulsuriile electrice la nivelul mușchiului cardiac sunt inițiate de nodulul sinoatrial, prin sistemul excitoconductor nodal. Există două artere coronare, dreapta și stânga, ale arterei principale (aorta), cu un diametru de aproximativ trei milimetri. Artera coronară dreaptă trece posterior de inimă și irigă musculatura cardiacă cu sânge oxigenat. Artera coronară stângă trece anterior de mușchiul inimii și irigă peretele lateral și vârful inimii.

Sângele este, de asemenea, trecut prin aceste artere la mitocondrii, aceste organe celulare transformând energia biochimică a nutrienților în energie mecanică, similar unui motor care utilizează combustibil pentru a menține pistoanele și cilindrii și, astfel, vehiculul în mișcare.