Lecitina este un fosfolipid necesar tuturor celulelor din organism, fiind considerată piatră de temelie în construcţia membranei celulare. Poate fi găsită în principalele organe, cum ar fi: inima, ficat, creier etc.
Studiile au demonstrat că ajută la îmbunătăţirea memoriei şi concentrării şi, posibil, chiar la prevenirea Alzheimer-ului. Ajută la prevenirea aterosclerozei, protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi ajută la buna funcţionare a sistemului nervos.
Nu există o doză recomandată pentru administrarea lecitinei. Ca regulă generală, doza nu trebuie să depăşească 5000 mg zilnic.
Doze foarte mari de lecitină pot induce anumite reacţii adverse, cum ar fi: provocarea transpiraţiei, greaţă, vărsături, balonare şi diar
Suplimentele alimentare ce conțin lecitină sunt extrem de răspândite, fie că se găsesc sub formă de capsule, granule sau sub formă lichidă. Cele mai multe suplimente alimentare de calitate provin din soia.
Surse bune de alimente bogate în lecitină sunt: varza, conopida, boabe de soia, mazăre, carne, seminţe, nuci.