Menu
Contact Favorite Caută
Melanina

Sau altfel spus, pigmentul care dă culoare pielii noastre. Culoarea pielii depinde de cantitatea de melanină pe care o avem stocată în celulele corpului nostru. Așadar, pielea deschisă la culoare are o cantitate mai mică de melanină, în timp ce persoanele cu pielea maronie sunt posesoarele unei cantități exponențial mai mare din acest pigment.

Melanina este creată de celulele cunoscute sub denumirea de melanocite, care intensifică producția sa ca răspuns la expunerea solară.

Tipuri de melanină:

  • eumelanina (maro sau neagră)
  • feomelanina (roție sau galbenă)

 

Rolul melaninei în organism

Melanina joacă un rol important și în ceea ce privește grosimea pielii. Cei cu pielea închisă au straturi mai groase de melanină (la cei cu pielea fină, vasele de sânge care se văd conferă pielii o culoare roz pal). Când un individ se adaptează la intensitatea razelor solare, pielea se închide la culoare, apărând bronzul (pielea se îngroasă și crește cantitatea de melanină).

Cantitatea de melanină nu este distribuită uniform în corpul nostru, unele zone având o cantitate mai mare sau mai mică din acest pigment. De exemplu, palmele mâinilor și picioarelor sunt zonele din corp care conțin cea mai puțină melanină.

 

Cantitatea scăzută de melanină

Cea mai cunoscută problemă asociată melaninei este albinismul, boală de care sunt afectate persoanele care nu posedă suficienți melanozomi (creatorii de enzime producătoare de melanină) pentru a lupta împotriva razelor nocive, ceea ce duce la lipsa pigmentației și crește riscul apariției de arsuri solare sau cancer de piele.

Nicotina are o afinitate pentru țesuturile ce conțin melanină. Prin urmare, s-a sugerat că poate contribui la menținerea dependenței de fumat în cazul persoanelor cu piele închisă la culoare.

 

 

 

Spune-mi ce culoare a pielii ai, ca să-ți spun de unde ești

Grupurile de populație au fost, în urmă cu multă vreme, clasificate în funcție de culoarea pielii în:

negri(nubieni)

albi (caucazieni)

galbeni (orientali)

roșii (americanii arborigeni)