Menu
Contact Favorite Caută
Tusea

Tusea este un reflex brusc, care apare și ajută la expulzarea sonoră a aerului intrapulmonar, precum și a secrețiilor, substanțelor iritante și a microbilor.

Reflexul de tuse este format din trei faze: o inhalare, o expirație forțată împotriva unei glotei închise, precum și o eliberare violentă a aerului din plămâni, ca urmare a deschiderii glotei, de obicei însoțită de un sunet distinctiv.

În timpul eliberării aerului, corzile vocale și epiglota se deschid, aerul este expulzat cu viteză mare, de 25-1000 km/oră, aruncând particulele iritante, corpii străini, gazele iritante și secrețiile din bronhii sau trahee spre exterior. Tusea este voluntară sau involuntară.

Tusea - motiv de îngrijorare?

Tusea repetată indică, de obicei, prezența unei boli, precum bronșită cronică, astm, alergii, insuficiență cardiacă sau, mai grav, a unor tumori pulmonare. Poate fi vorba de o infecție sau poate fi declanșată de alți factori precum: fumatul, aerul rece, senzația de sufocare etc.

Dacă suferiți de tuse, primul pas este să încercați administrarea unor antitusive cu rol calmant. Însă, dacă aceasta persistă, este timpul să mergeți la medic pentru un control de specialitate.

Tusea poate fi:

  • Uscată (non-productivă) -adică nu produce mucus sau flegme

    Simptome: tuse scurtă, repetată, iritantă, neurmată de eliminarea secrețiilor. Poate apărea o senzaţie de mâncărime în gât, precum și modificări ale timbrului vocal.

  • Umedă-productivă (expectorantă) -adică produce exces de mucus și flegmă
  • Convulsivă- reprezintă o infecție bacteriană a căilor respiratorii și a plămânilor.
  • Simptome: crize repetate de tuse, care pot dura timp de două până la trei luni sau chiar și mai mult.