Denumită și acid ascorbic, Vitamina C este o vitamină esențială, probabil cea mai cunoscută, cu rol important în protejarea împotriva stresului oxidativ. Vitamina C nu poate fi produsă de corpul omenesc.
Reprezintă unul dintre principalii antioxidanți din organism și este esențială pentru sinteza colagenului.
De asemenea, susține multe alte funcții în organism:
Iată ce se întâmplă când nu asimilăm suficientă Vitamina C:
Vitamina C se găsește în multe alimente de origine animală și vegetală. Dar sursele cele mai bogate sunt fructele și legumele proaspete. Nu numai citricele (lămâi, portocale, grepfruit) conțin Vitamina C, dar și măceșele, boabele de cătină, kale, broccoli sau varza de Bruxelles.
Atunci când se prepară alimentele, Vitamina C poate fi pierdută, deoarece este solubilă în apă și sensibilă la căldură. În plus, corpul uman nu poate stoca cantități mari de Vitamina C. Prin urmare, suplimentarea alimentației este necesară pentru un aport corect de Vitamina C.
Surse bogate de Vitamina C: fructe şi legume, inclusiv în portocale, căpşune, kiwi, ardei gras, broccoli, varză kale şi spanac.
Doza zilnică recomandată de Vitamina C, conform Societății Germane de Nutriție (DGE):
Copii 7-10 ani: 45 mg
Copii 10-13 ani: 65 mg
Adolescenți 13-15 ani: 85 mg
Băieți 15-19 ani: 105 mg
Fete 15-19 ani: 90 mg
Bărbați: 110 mg
Femei: 95 mg
Pentru fumători: Barbați - 155 mg; Femei – 135 mg
Femei însărcinate (din trimestrul al II-a): 105 mg
Femei care alăptează: 125 mg.