Vegan

Suplimente alimentare pentru vegani și vegetarieni

În multe culturi, consumul de carne a fost asociat cu bogăția. Între timp însă, din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de o dietă vegetariană.

Dieta vegetariană nu este o „invenție” modernă. Filosoful grec Pitagora a fost printre primii care au ales să aibă o dietă bazată cu preponderență pe alimente de origine vegetală. Cu toate acestea, interpretarea dietei variază: unii se abțin doar să mănânce carne și pește, în timp ce alții, veganii, resping complet produsele de origine animală, inclusiv laptele sau ouăle.
Dar cum rămâne cu situația aprovizionării cu nutrienți esențiali organismului dacă alimentele de origine animală nu sunt în meniu?

Consumul de carne

Consumul nostru de carne se reflectă în schimbările climatice globale. Deja 18% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt cauzate de creșterea intensivă a animalelor. În plus, sunt necesare mai multe suprafețe de cultivare pentru a putea produce furaje. În acest scop, zone imense de pădure sunt distruse, iar schimbările climatice se accelerează.

Cifrele impresionante arată clar cât de mult sunt folosite resursele noastre pentru creșterea animalelor. Aproximativ 70% din cantitatea de apă la nivel mondial este utilizată în agricultură, în special pentru creșterea animalelor. Sunt necesari peste 6000 de litri de apă pentru a produce 1 kg de carne de porc. În comparație, cantitatea de apă utilizată pentru producerea de cereale este de aproximativ un sfert din cantitatea de apă.

Cerințe speciale pentru o dietă pe bază de plante

În general, o dietă vegetariană îți oferă toți nutrienții de care ai nevoie pentru a trăi. Vegetarienii sunt de obicei foarte bine alimentați cu mulți micronutrienți prin dieta lor bogată în fructe și legume. Alimentele vegetale sunt deseori sărace în grăsimi, bogate în fibre și carbohidrați. Prin urmare, studiile arată că starea de sănătate a vegatarienilor este, în general, peste medie.

Mâncarea proaspătă, de înaltă calitate și pregătirea atentă a fructelor și legumelor sunt condiții esențiale pentru o bună aprovizionare cu nutrienți. De asemenea, trebuie să ai suficiente cunoștințe despre nutriție. Într-o dietă vegană este mult mai important să fii atent să consumi o cantitate adecvată din anumiți nutrienți.

Au vegetarienii deficiențe nutriționale?

Alimentele pe bază de plante sunt, fără îndoială, sănătoase și conțin mulți nutrienți importanți. În special ovo-lacto-vegetarienii sunt adesea foarte bine aprovizionați cu micronutrienți din o gamă largă de produse lactate, legume și fructe, iar sănătatea legumelor este de obicei peste medie. Cu toate acestea, s-ar putea ca, dacă nu consumați alimente de origine animală, furnizarea anumitor nutrienți să nu fie optimă.

Vitamina B12: această vitamină sensibilă se găsește doar în cantități semnificative în produsele de origine animală.

Fier: este conținut în cantități mari în carne, organe sau gălbenuș de ou. Deoarece Fierul din alimentele de origine animală poate fi utilizat mai bine de organismul uman decât cel din alimentele pe bază de plante, regula generală este că vegetarienii au un necesar de Fier de 1,8 ori mai mare.

Zinc: sursele bune de Zinc sunt alimentele de origine animală, iar Zincul animal este mai bine utilizat de către organism decât zincul dintr-o sursă vegetală. Combinația de Zinc și proteine ​​poate crește biodisponibilitatea Zincului vegetal.

Cerința de bază pentru o dietă vegetariană ar trebui să fie așadar o dietă variată și proaspătă, combinată cu bune cunoștințe nutriționale.

 

V-eticheta

Preparatele vegetariene sunt în creștere, motiv pentru care Uniunea Vegetariană Europeană  a introdus un identificator uniform de calitate pentru produsele vegetariene și vegane: V-Label.
Uniunea Vegetariană Europeană acordă V-Label în Germania dacă în produsul în sine sau în procesul de fabricație nu sunt incluse componentele animale. Multe dintre produse Doppelherz au primit această distincție și pot fi găsite aici.