Nutriție adecvată pentru articulații sănătoase

O dietă echilibrată este necesară pentru bunăstarea noastră generală, dar și pentru sănătatea cartilajelor. Cartilajul puternic și elastic ne face să fim mobili în viața de zi cu zi și în timpul sportului.
Alimentatie sanatoasa

Pe lângă exercițiile fizice, aportul optim de nutrienți oferit organismului este, de asemenea, foarte important, deoarece cartilajul nu are vase de sânge și nu poate fi alimentat cu nutrienți altfel. Nutrienții ajung la cartilaj prin lichidul sinovial. Alimentarea cu nutrienți are loc, în primul rând, atunci când articulația se mișcă.

O dietă echilibrată cu produse din cereale integrale și multe fructe și legume proaspete are un efect pozitiv.  În special Vitamina C, Zincul, Cuprul și Seleniul sunt cunoscuți ca nutrienți care au un efect pozitiv asupra sistemului musculo-scheletic. Cu ajutorul unei alimentații echilibrate, cartilajul rămâne elastic și starea de bine pe care o experimentăm este la cote înalte. În special când apar semne de uzură cauzate de vârstă este esențial să vă asigurați că faceți suficiente exerciții fizice și că avem o dietă echilibrată, bogată în vitamine.

Consumă rar alimente cu o proporție mare de grăsimi animale, cum ar fi mezelurile sau slănina. Desigur, pe lângă o alimentație sănătoasă, este important și un aport adecvat de lichide. Zilnic, consumați cel puțin 2 litri de apă sau ceaiuri din plante și fructe.

Dieta corectă și exercițiile regulate, direcționate, susțin reducerea excesului de greutate și ne ajută să obținem un rezultat pozitiv, deoarece articulațiile sunt ușurate vizibil. Chiar și o scădere a greutății cu 5% poate îmbunătăți funcția articulațiilor, mobilitatea și durerea, deoarece fiecare kilogram în plus (în raport cu greutatea corporală) pune o presiune triplă asupra oaselor.

Pe lângă corectarea greutății corporale trebuie să acordăm atenție și nivelului ridicat de zahăr și grăsimi din sânge, deoarece nivelurile crescute pot afecta metabolismul osos și, astfel, favorizează artroza (uzura articulațiilor). Stilul de viață este, de asemenea, important pentru a vă menține articulațiile sănătoase.

Frau macht Yogapause auf der Terrasse
Dureri articulare
Osteoartrita și prevenția

 

Aflați totul despre tratamentul și prevenirea osteoartritei aici.