Ce este osteoartrita și cum o poți preveni

Termenul „artroză” este termenul tehnic pentru bolile articulare care sunt cauzate de modificări ale cartilajului articular. Osteoartrita este o boală larg răspândită și, de departe cea mai frecventă boală a sistemului musculo-scheletic.

Tot mai mulți oameni sunt afectați, iar tendința este în creștere. Motivele sunt, în mare parte, legate de lipsa exercițiilor fizice și de obezitate. Osteoartrita afectează aproape în totalitate persoanele cu vârsta de peste 75 de ani.

Uzura cartilajului poate apărea la nivelul tuturor articulațiilor. Cu toate acestea, cele mai des afectate sunt coloana vertebrală, articulațiile șoldurilor, articulațiile genunchilor, gleznele și încheieturile mâinilor, deoarece sunt supuse celui mai mare stres în viața de zi cu zi. Însă, artroza nu înseamnă ca cei afectați încep să sufere de imobilitate. Ba dimpotrivă! Mișcările direcționate și sprijinul medical pot menține mobilitatea și bunăstarea până la bătrânețe.

Dacă suferiți de artroza articulației genunchiului, utilizarea unor suplimente cu clorhidrat de glucozamină - în special în stadiile incipiente - pot contribui la prevenirea progresiei degradării cartilajului. Datorită efectului său de stimulare a cartilajelor și fluidelor articulare, uzura cartilajului este inhibată după doar câteva săptămâni. Astfel, cauzele durerii și mobilității restrânse pot fi combatute direct.

Poate fi prevenită osteoartrita?

Orice articulație poate dezvolta osteoartrită. Cu toate acestea, osteoartrita afectează de obicei articulațiile mari ale extremităților inferioare, adică genunchii și șoldurile. Nu este deloc surprinzător, deoarece ele sunt cele care ne poartă greutatea corporală - și asta pentru toată viața.

Este, așadar, extrem de important să evităm suprasolicitarea articulațiilor.
Pe lângă predispoziția ereditară sau leziunile, cum ar fi ruptura de menisc și ligament încrucișat, există adesea o suprasolicitare persistentă a articulațiilor. Petrecerea unui timp îndelungat într-o poziție incorectă, deformările genunchilor sau supraponderalitatea pot exercita o presiune enormă asupra țesutului cartilaginos al articulațiilor, care are doar câțiva milimetri grosime.

Ca o posibilitate suplimentară de suprasolicitare, există sporturi ostile genunchilor, care suprasolicită mușchii cu mișcări bruște de oprire, greutăți mari sau viraje rapide și lovesc puternic articulația. Pe termen lung, cartilajul articular nu poate face față acestor sarcini, întrucât se uzează și nu își mai poate îndeplini funcția de barieră de protecție. În loc să alunece lin, oasele se freacă unele de altele și provoacă durere când se mișcă.

Frau schwimmt
Mișcare
Sfaturi despre sport și exerciții fizice delicate pentru articulații

În doza potrivită, sportul care implică mișcări ușoare vă poate întări oasele și cartilajele. Unele dintre ele, cum ar fi,  înotul și mersul pe jos sunt ideale pentru sănătatea articulațiilor.

Articulații mobile Glucozamină 1200
Doppelherz aktiv
Articulații mobile Glucozamină 1200
+ Vitamina C+D+E+K
 • Doză mare de Glucozamină (1200 mg)
 • Formulă complexă cu nutrienți care sprijină funcționarea sistemului osos
 • Contribuie la integritatea cartilajului articular
 • Îmbunătățește mobilitatea
 • Ajută la formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a sistemului osos și a ligamentelor

De aceea, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, este important să evităm mișcările bruște, care pot fi dăunătoare. Cei afectați de deteriorarea cartilajului nu trebuie ajungă imobilizați. Exercițiile fizice direcționate și sprijinul medical pot menține mobilitatea și bunăstarea fizică până la bătrânețe.

Deci, dacă vă doare genunchiul, acest lucru nu trebuie neglijat, deoarece este posibil ca încă să aveți timp să luați măsurile necesare pentru îmbunătățirea sănătății articulare. În cazul artrozei articulației genunchiului în stare avansată, adesea, cartilajul este complet uzat, genunchiul se rigidizează și este greu să mai fie mobil. Și, odată ce cartilajul articular este distrus, acesta nu poate fi reconstruit.

Pentru a nu ajunge atât de departe, consultați un medic și începeți să utilizați medicamentele potrivite dacă aveți dureri la flexarea sau întinderea genunchilui. Doppelherz ARTICULAȚII MOBILE GLUCOZAMINĂ 1200 conține ingredientul activ glucozamină, care susține metabolismul cartilajului articulației genunchiului și contribuie astfel la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea mobilității la pacienții cu artroză ușoară și moderată a genunchiului.

Sfaturi zilnice pentru un cartilaj sănătos

 • Schimbarea poziției de lucru: din când în când, lucrați la birou stând în picioare - acest lucru întărește mușchii picioarelor
 • Vorbiți la telefon în timp ce mergeți
 • Preveniți scurtarea tendoanelor: faceți exerciții de întindere la locul de muncă, întindeți-vă brațele înainte și înapoi
 • Evitați lifturile și urcați pe scări
 • Purtați pantofi adecvați și confortabili
 • Evitați să transportați saci grei și alte încărcături
 • Urmăriți-vă greutatea! Supraponderalitatea pune o presiune suplimentară pe articulații
 • Exerciții regulate și blânde, cum ar fi plimbări zilnice sau plimbările cu bicicleta

Concluzie: Evitați tot ceea ce provoacă stres sau chiar durere! Dar țineți minte: chiar și, dar mai ales articulațiile vulnerabile au nevoie de mișcare!