Mișcare împotriva durerii

În special persoanele cu osteoartrită trebuie să facă mișcare. Țesutul cartilajului nu este alimentat cu sânge, își obține nutrienții exclusiv din lichidul sinovial și numai atunci când este necesar, adică atunci când vă mișcați. În plus, construirea mușchilor prin antrenament regulat oferă o ușurare pentru sistemul musculo-scheletic pasiv, adică oasele și articulațiile noastre. Cu toate acestea, acest antrenament trebuie direcționat și moderat.

Studiile științifice arată că exercițiile fizice regulate reduc frecvența și intensitatea durerii*. Pe de o parte, prin stimularea cartilajului și, pe de altă parte prin prevenirea obezității, se poate ameliora vizibil și sănătatea articulațiile. Chiar și o scădere a greutății cu cinci procente poate îmbunătăți mobilitatea articulațiilor, deoarece fiecare kilogram de greutate corporală în exces exercită o presiune triplă asupra oaselor.

Pentru a obține rezultate optime, este indicat să vă antrenați cel puțin o jumătate de oră de mai multe ori pe săptămână - nu doar atunci când apar simptomele. Este important să alegeți un sport care nu necesită schimbări rapide de direcție, deoarece mișcările bruște tind să fie contraproductive.

Deci, în loc să jucați squash sau tenis, ar trebui să încercați mersul nordic sau gimnastica acvatică. Pantofii cu amortizare și bandajele speciale care susțin articulațiile, protejează și împotriva umezelii și frigului și îmbunătățesc astfel aportul de nutrienți, oferind o ușurare suplimentară.

* Roddy E et. al.: Recomandări bazate pe dovezi pentru rolul exercițiilor fizice în managementul osteoartritei de șold sau genunchi – consensul MOVE. Reumatologie 2005;44:67-73.

Sport în ciuda durerii?

Numai exercițiile fizice pot împiedica cartilajul care protejează oasele să nu „moară de foame” sau să se rupă. Acesta este motivul pentru care mișcarea articulației este atât de importantă. Totuși, pentru a evita durerea, articulația trebuie mișcată fără efort, dacă este posibil, adică într-o manieră rotundă și glisantă și fără prea mult efort. De asemenea, puteți pregăti articulația pentru mișcare apelând, de exemplu, la comprese calde liniștitoare.

Evitați exercițiile fizice dacă...

... articulația este foarte roșie sau umflată sau durerea este prea severă. În aceste cazuri, articulația trebuie menținută nemișcată până când inflamația este ameliorată. Compresele reci sau medicamentele adecvate pot ameliora inflamația.

Durerea articulară bruscă fără o cauză identificabilă trebuie discutată întotdeauna cu un medic.

Confirmat: Kilogramele în plus favorizează durerile articulare

Din ce în ce mai mulți oameni sunt afectați de artroză. Unul dintre motivele este, printre altele, numărul tot mai mare de persoane supraponderale.

Este evident că obezitatea reprezintă un factor pentru dezvoltarea artrozei. Cu cât se aplică mai multă greutate asupra sistemului musculo-scheletic, cu atât este mai încărcat și, prin urmare, uzat. Din acest motiv, persoanelor obeze care au fost diagnosticate cu artroza li se recomanda o reducere a greutății corporale. Cercetările medicale au presupus întotdeauna că doar o pierdere semnificativă în greutate de cel puțin 10 la sută poate duce la o îmbunătățire a simptomelor osteoartritei. Cu toate acestea, s-a dovedit că acest obiectiv de pierdere în greutate poate fi atins de doar foarte puțini pacienți.

Cu toate acestea, cele mai recente rezultate ale unei echipe de cercetători danezi au arătat că, chiar și cu o pierdere în greutate de doar 5%, a existat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor. Deși nu s-a putut garanta că durerea de mișcare scade semnificativ, s-ar putea obține în orice caz o creștere semnificativă a mobilității articulației afectate.

Articulații mobile Glucozamină 1200
Doppelherz aktiv
Articulații mobile Glucozamină 1200
+ Vitamina C+D+E+K
  • Doză mare de Glucozamină (1200 mg)
  • Formulă complexă cu nutrienți care sprijină funcționarea sistemului osos
  • Contribuie la integritatea cartilajului articular
  • Îmbunătățește mobilitatea
  • Ajută la formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a sistemului osos și a ligamentelor