Simptomele osteoartritei

Osteoartrita nu înseamnă altceva decât un proces mecanic de uzură, adică un proces complet natural care afectează pe toată lumea mai devreme sau mai târziu, mai ales dacă nu luăm măsuri pentru sănătatea articulațiilor din timp. Aproximativ jumătate dintre oamenii cu vârsta peste 45 ani suferă de artroza articulației genunchiului, majoritatea fiind femei. Încă de la mijlocul anilor 70, aproape toată lumea este afectată de degradarea cartilajului. Nu simți degradarea cartilajului în sine, dar simți consecințele acesteia.
tema artrozei

Care sunt simptomele tipice osteoartritei?

Cel mai cunoscut simptom este așa-numita „rigiditate matinală” a articulațiilor. Aceasta durează cel mult o jumătate de oră, până când articulațiile s-au „încălzit”. Dacă primele mișcări dor după o perioadă lungă de odihnă, dar scad după ce ați făcut câțiva pași, aceasta este denumită „durere de pornire” tipică.

În evoluția ulterioară a bolii, durerea este mai mare după o activitate prelungită. Mersul pe jos, statul în picioare, sau așezat - la un moment dat, chiar și mișcările de zi cu zi pot deveni torturi. Zgomotele de crăpare, adesea cauzate de particulele de cartilaj uzate din spațiul articular, indică artroza. Tipice artrozei sunt fazele alternante care sunt din ce în ce mai puțin dureroase. Vremea umedă și rece cresc adesea intensitatea durerii.

Inflamația la nivelul articulațiilor afectate apare din nou și din nou și se manifestă prin dureri intense, umflături, roșeață sau căldură crescută. Pe măsură ce artroza progresează, pot rezulta, de asemenea, deformări și modificări nodulare ale articulației. Prin urmare, este deosebit de important să reacționați cât mai curând posibil la uzura articulațiilor! 

Semne posibile ale osteoartritei sunt:

  • Durere a genunchiului, care dispare mai târziu 
  • Rigiditate matinală
  • Durere la efort crescut
  • Durere în poziția de repaus și pe perioada nopții
  • Umflare și roșeață pe genunchi, în cazul inflamației acute
  • Dificultate la urcarea scărilor (și în special la coborâre)
  • Sensibilitate la vreme sau sensibilitate generală

Chiar dacă osteoartrita nu are leac, nu ignora simptomele. Dacă luați contramăsuri specifice încă de la debutul bolii, vă puteți menține sau îmbunătăți mobilitatea.

Frau macht Yogapause auf der Terrasse
Dureri articulare
Osteoartrita și prevenția

Aflați totul despre tratamentul și prevenirea osteoartritei aici.