Durerile articulare

Uzura cartilajului articular este un proces de uzură mecanic complet natural. Mai devreme sau mai târziu, cu toții putem fi afectați dacă nu facem nimic în privința asta. Degradarea cartilajului nu se poate observa cu ochiul liber, dar observăm consecințele ei. Dar cum este, de fapt, structurată o articulație și ce rol joacă cartilajul articular?

Cum sunt construite articulațiile noastre?

Articulațiile noastre sunt conexiunile flexibile dintre două oase. Fiecare os are două capete de formă diferită, condilul unui os potrivindu-se perfect în priza osului adiacent. Condilul și priza sunt acoperite cu cartilaj protector. Întreaga articulație este înconjurată de o capsulă articulară.

Capsula articulară este formată din două straturi. Stratul interior este format din țesut conjunctiv lax, stratul exterior din țesut conjunctiv colanos strâns. Capsula articulară este învelită într-un strat alb subțire, strălucitor, care are uneori o grosime mai mică de un milimetru. Lichidul sinovial se formează în capsula articulară. Acest lichid sinovial este distribuit ca un lubrifiant vâscos între capul articulației și priza articulației. Lichidul sinovial este în continuă regenerare și transportă substanțele nutritive către cartilajul articular. Există foarte puțin lichid sinovial într-o articulație normală și sănătoasă, de exemplu aproximativ 0,5 - 2 ml într-o articulație a genunchiului.

Capsula articulară cu nenumărații săi receptori transmite informații despre poziția și mișcarea articulației către sistemul nervos central. Ligamentele și mușchii (sau tensorii capsulari) asigură stabilitatea capsulei articulare.

Funcțiile cartilajului articular

Cartilajul articular acoperă suprafețele articulare ale oaselor și are o suprafață extrem de netedă și rezistentă. Cartilajul în sine are o structură stratificată și este un mediu poros, permeabil la lichid. Cartilajul articular sănătos este esențial pentru o bună funcționare a articulațiilor. Are o funcție mecanică importantă, deoarece permite mobilitatea liberă a articulațiilor, absoarbe forțele aplicate și reduce frecarea suprafețelor articulare. În ciuda faptului că are doar câțiva milimetri grosime, are o capacitate uimitoare de a absorbi stresul mecanic și de a distribui greutatea. În plus, acoperă suprafețele articulare cu o suprafață netedă, astfel încât oasele să se sprijine unele pe celelalte fără frecare semnificativă.

Cauzele uzurii articulațiilor ce duc la articulații dureroase

În sine, îmbinarea articulațiilor este construită atât de perfect încât nu se uzează repede. Uzura articulară („artroză”) afectează deseori persoanele în vârstă, dar nu este un semn categoric al bătrâneții. Chiar dacă uzura articulară este adesea menționată, în majoritatea cazurilor cauza este o slăbiciune a cartilajului articular.

Articulații mobile Glucozamină 1200
Doppelherz aktiv
Articulații mobile Glucozamină 1200
+ Vitamina C+D+E+K
  • Doză mare de Glucozamină (1200 mg)
  • Formulă complexă cu nutrienți care sprijină funcționarea sistemului osos
  • Contribuie la integritatea cartilajului articular
  • Îmbunătățește mobilitatea
  • Ajută la formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a sistemului osos și a ligamentelor
Frau schwimmt
Circulația
Sfaturi despre exerciții sportive blânde pentru articulații

După un plan potrivit, sportul care este ușor pentru articulații vă poate întări oasele și cartilajele. Înotul și mersul pe jos sunt sporturile ideale pentru asta.

Diferiți factori pot influența dezvoltarea afectării cartilajului:

  • Supraîncărcarea articulațiilor din cauza obezității, efortului profesional sau sportiv incorect sau excesiv, posturii inadecvate, precum și din cauza malpozițiilor congenitale sau dobândite, de exemplu ale șoldurilor. Lipsa de control și reglare a sarcinii articulare, de exemplu, în cazul paraliziei spastice, poate duce, de asemenea, la suprasolicitarea articulațiilor.
  • Boli precum inflamația articulară sau guta pot deteriora cartilajul.
  • Tulburările metabolice pot duce la o producție insuficientă de glicozaminoglicani, care la rândul lor sunt esențiali pentru menținerea sănătății și regenerarea articulațiilor.
  • Intervențiile chirurgicale sau leziunile articulațiilor cresc, de asemenea, riscul de deteriorare a cartilajului.
  • În principiu, artroza nu este o boală ereditară, dar factorii genetici joacă un rol în calitatea și rezistența cartilajului nostru articular.