Acizi grași Omega-3 pentru copilul tău

În timpul sarcinii și alăptării, alimentația este de o importanță deosebită pentru mamă și copil. Pe lângă vitamine și minerale, acizii grași Omega-3 trebuie să facă parte și din mesele zilnice în timpul sarcinii. Peștii de apă rece, cum ar fi somonul, macroul și heringul, sunt deosebit de bogați în acizi grași polinesaturați.

Modul în care se dezvoltă un copil depinde de mulți factori și începe în uter. Desigur, aceasta include și alimentația mamei din timpul sarcinii, deoarece copilul nenăscut primește acizii grași Omega-3 ingerați din alimente direct de la mamă prin intermediul cordonului ombilical. Placenta transmite bebelușului în jur de 50 - 60 mg de acid docosahexaenoic (DHA). Pe lângă cantitatea zilnică recomandată de acizi grași Omega-3 pentru adulți, viitoarea mamătrebuie să consume în plus încă 200 mg de DHA pe zi.

De ce are nevoie copilul nenăscut de acizi grași Omega-3?

Acidul gras Omega-3 DHA se găsește în cantități semnificative în creier și retină. DHA este deja folosit în uter ca element de construcție pentru retina copilului. Creierul se dezvoltă mai repede în uter decât în ​​orice altă fază a vieții. Prin urmare, DHA este numit și acid gras cerebral, deoarece cel mai mare conținut de DHA se găsește în zonele active metabolic ale creierului, cum ar fi cortexul cerebral, mitocondriile și sinapsele.

Cum ajută acizii grași Omega-3 nou-născuții?

Mai ales în ultimul trimestru de sarcină și în primele luni de viață, acizii grași Omega-3 au un efect pozitiv asupra dezvoltării copilului. În timpul acestor etape de dezvoltare, o cantitate mare de DHA este stocată în creier, țesuturi nervoase și ochi.

În general, mănâncăm mult mai puțin pește decât ne recomandă specialiștii, așa că nu toți primim suficienți acizi grași Omega-3 nesaturați. În cel mai bun caz, săptămânal, trebuie să mâncăm pește la fiecare două-trei mese. Este important să mănânci pește de apă rece bogat în grăsimi, cum ar fi somonul sau macroul. Acești pești au un conținut deosebit de mare de acizi grași Omega-3 DHA și EPA.

Într-o dietă non-animală, microalgele Schizochytrium sp. sunt o alternativă marină. Este destul de dificil să obțineți acizi grași Omega-3 din alimente vegetale, deoarece majoritatea surselor vegetale nu conțin DHA și cu siguranță nici EPA. În plus, din cauza ratei de conversie foarte scăzute, este dificil să acoperiți necesarul zilnic de acizi grași Omega-3 doar cu uleiuri vegetale.