Surse de Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt un subiect incredibil de fascinant și vast. Accesul la peștele de apă rece - și, prin urmare, la acizii grași Omega-3 - a avut o influență decisivă asupra evoluției umane. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru viață. Peștii de mare bogați în grăsimi, cum ar fi somonul, heringul și macroul, sunt surse excelente de acizi grași Omega-3 EPA și DHA.

Putem consuma acizi grași polinesaturați Omega-3 dintr-o varietate de surse:

  • Ulei de pește de mare: acizi grași Omega-3 din pești de apă rece, cum ar fi macrou sau somon
  • Ulei de krill: acizi grași Omega-3 din krill antarctic
  • Vegan: ulei de alge și acid alfa-linolenic din uleiurile de in, nuci sau rapiță

Conform celor mai recente studii nutriționale din diferite țări europene, aportul zilnic de acizi grași polinesaturați Omega-6 prin alimentație este adesea peste cantitățile recomandate. Pe de altă parte, furnizarea de acizi grași Omega-3 polinesaturați cu lanț lung, cum ar fi EPA și DHA, este adesea cu mult sub cantitățile recomandate.

Din acest motiv, diverse organizații de specialitate recomandă consumarea diferitelor tipuri de pește de cel puțin două ori pe săptămână, de preferință peștele gras de apă rece. O altă modalitate de a compensa dezechilibrul este să consumați uleiuri vegetale de înaltă calitate și alimente cu un conținut ridicat în acidul gras polinesaturat Omega-3 alfa-linolenic sau să utilizați suplimente alimentare adecvate.

Ce sunt acizii grași Omega-3?

Corpul uman are nevoie de grăsimi „sănătoase” pentru un metabolism funcțional. Aceste grăsimi sănătoase includ acizii grași polinesaturați Omega-3. Avem nevoie de ei pentru sănătatea a multor sisteme din organismul nostru, inclusiv pentru funcționarea normală a inimii, creierului și ochilor. 

Acizii grași polinesaturați Omega-3 sunt considerați a fi deosebit de benefici pentru sănătate - mai ales acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), datorită contribuției sale la funcționarea normală a inimii. Aceștia nu pot fi formați de însuși organismul nostru fără anumite etape preliminare adecvate și, prin urmare, trebuie să fie oferiți organismului prin intermediul hranei noastră.

Acizii grași Omega-3 sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Din nefericire, deseori ingerăm acizi grași saturați din alimentele pe care le consumăm zilnic, precum carnea grasă, untul sau smântâna. Acizii grași valoroși polinesaturați - mai ales acizii grași Omega-3 - sunt prezenți adesea doar într-o mică cantitate în alimentația noastră zilnică.

Istoricul acizilor grași Omega-3

Cunoștințele de astăzi despre modul de acțiune al acizilor grași Omega-3 le datorăm inițial inuiților, nativii groenlandezi. Observațiile au indicat că inuiții se bucurau de o sănătate a inimii surprinzător de bună, în ciuda unei diete total dezechilibrate și extrem de bogată în grăsimi.

Omega-3 Extra 1000 mg
Doppelherz aktiv
Omega-3 Extra 1000 mg
Contribuie la funcționarea normală a creierului și inimii
  • DHA și EPA contribuie la functia normală a inimii
  • Ulei de pește de înaltă calitate și puritate
  • Conține 1000 mg ulei de pește în fiecare capsulă
  • Vitamina E protejează celulele împotriva radicalilor liberi

Dieta lor consta aproape în întregime în pește, dar nu era neapărat echilibrată, în sensul tradițional. Astfel că, s-a presupus că secretul stă ascuns în acest tip de alimentație specială. Răspunsul multor cercetări care se ocupă astăzi de acest fenomen au confirmat: acizii grași Omega-3 sunt secretul.

Cei mai importanți reprezentanți ai acestor acizi grași sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Îi putem consuma din peștii de apă rece și au un efect protector asupra sistemului cardiovascular.

Astăzi știm că acești acizi grași esențiali nu au un efect pozitiv doar asupra sistemului cardiovascular, ci și în timpul sarcinii atât pentru mamă, cât și pentru făt, asupra dezvoltării funcției vizuale și menținerii vederii și, în același timp, asupra formării sinapselor și a creierului normal. Multe dintre aceste mecanisme de acțiune sunt încă în curs de cercetare.