Uleiul de alge: cea mai bună sursă vegană de Omega-3

Putem consuma acizii grași polinesaturați Omega-3 din diferite surse. Uleiurile vegetale și nucile conțin acizi grași Omega-3 sub formă de acid alfa-linolenic (ALA). Însă, forma lor cea mai puternică, ca acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA) se găsește în peștii de apă rece, cum ar fi somonul sau hering.

Până acum, furnizarea valoroșilor acizi grași nesaturați DHA și, în special EPA, nu a fost întotdeauna ușoară pentru vegani și vegetarieni, deoarece majoritatea surselor non-animale nu conțin DHA și, cu siguranță, nici EPA.

În plus, din cauza ratei de conversie foarte scăzute, este dificil să satisfaceți nevoia de acizi grași Omega-3 a organismului doar cu uleiuri vegetale.

Ca sursă vegană non-animală, doar anumite alge pot fi folosite pentru a obține valoroșii acizi grași Omega-3. Pe lângă peștii de apă rece, o altă sursă naturală conține și valoroșii acizi grași nesaturați: microalga neanimală Schizochytrium sp.

Deoarece algele sunt deosebit de bogate în acizi grași Omega-3 DHA și EPA, ele sunt o adevărată sursă substitut. Așadar. este recomandată pentru a susține sănătatea persoanelor care nu vor să mănânce pește din convingere sau care nu au voie sa îl consume din cauza alergiilor și intoleranțelor. Alga crește în regiunile maritime care sunt aproape de coastă și este cultivată și în fermele de alge. Ca fitoplancton, reprezintă o parte esențială a dietei peștilor de mare - care acumulează apoi valoroșii acizi grași în corpul lor.

Acizii grași Omega-3 din acidul alfa-linolenic

Precursorul vegetal al acizilor grași omega-3 polinesaturați cu lanț lung ,DHA și EPA, este acidul alfa-linolenic (ALA). Se găsește în unele legume cu frunze verzi și uleiuri vegetale, cum ar fi semințele de in, nucă și soia. Nucile, semințele de in și semințele de chia sunt, de asemenea, surse de acid alfa-linolenic. Acidul alfa-linolenic este recomandat pentru vegani și vegetarieni, deoarece se găsește doar în surse vegetale.

În principiu, conversia în formele cu lanț lung este posibilă în corpul uman, dar acidul gras nesaturat din organism este convertit doar foarte lent și într-o mică măsură de la 2 la 5% în DHA și EPA. Datorită acestei limitări cantitative, doar uleiurile vegetale singure nu pot acoperi nevoia de EPA și DHA și, prin urmare, nu sunt o alternativă sigură pentru o aprovizionare adecvată cu DHA și EPA. Cu toate acestea, sunt un supliment util deoarece ajută la înlocuirea grăsimilor saturate.

Iată o prezentare generală a nivelurilor de acizi grași Omega-3 din diferite uleiuri vegetale:

  • Ulei de chia – bis ca. 64 %
  • Ulei de cânepă – ca. 17 % (Acid gamma-linolenic (Omega-6) aproximativ 4%)
  • Ulei de nuci – ca. 13 %
  • Ulei de rapiță – ca. 9 %
  • Ulei de soia – ca. 8 %

Comparație: ulei de alge și acid alfa-linolenic

 

Cu cele două surse vegane de Omega-3 - uleiul de alge și acidul alfa-linolenic - un mic calcul ilustrează cel mai bine cât de mult DHA și EPA ajung în corpul uman.

În exemplul de mai jos, comparăm cantitatea de DHA și EPA pe care organismul o primește din uleiul de alge marine, respectiv uleiul de nuci:

1.000 mg ulei de alge
1.000 mg ulei de nuci
Alga Schizochytrium sp. conține aproximativ 50% EPA / DHA
Conține 13% acid alfa-linolenic
500 mg EPA/DHA
130 mg* ALA echivalent cu 6,5 mg EPA/DHA

După acest calcul, devine clar că trebuie să consumați aproximativ 80 ml de ulei de nuci pentru a obține 500 mg EPA/DHA.

Cu alte cuvinte: 1 g de ulei de alge oferă la fel de mult EPA și DHA cât produce organismul din 80 ml de ulei de nucă.

Prin urmare, acidul alfa-linolenic nu este un furnizor rău de DHA și EPA, dar organismul trebuie mai întâi să transforme ALA pentru a obține acizii grași nesaturați. În raport cu cantitatea de ulei absorbită, doar puțin DHA și EPA ajung în organism. Uleiul de alge, pe de altă parte, este o cu totul altă poveste. În uleiul microalgei Schizochytrium sp. se găsește deja o proporție mare de DHA și EPA și nu există nicio etapă de conversie.

* Rata de conversie a acidului alfa-linolenic la EPA/DHA este de 2-5% (rata de conversie depinde de diverși factori, acesta este ceea ce provoacă fluctuația), în acest exemplu se presupune că este de 5%.