Lactoza este o glucidă care poate fi întâlnită în lapte. Numele de lactoză provine din latină: "lac, lactis" - lapte, iar terminația “-oză” se adaugă glucidelor. Laptele sau produsele lactate conțin lactoză în procent de 1,5–8 %.
Inodoră și incoloră, lactoza conține între 25 și 60% zaharoză și poate fi găsită în laptele tuturor mamiferelor, precum și în multe alimente pe bază de lapte: smântână, iaurt, brânză, dar și în cele de altă natură, precum biscuiți, ciocolată sau produse pe bază de cereale.
Printre funcțiile lactozei se poate aminti că ea oferă organismului energie, stimulează absorbția calciului, frânează dezvoltarea bacteriilor care produc putrefacție, stimulează dezvoltarea bacteriilor bifide și are un rol laxativ.
Intoleranța la lactoză poate afecta pe oricine, însă gradul de afectare crește în funcție de zona geografică și etnie.
Simptome ale intoleranței la lactoză sunt: