1. doppelherz.ro
  2. Ghid de sănătate
  3. Cunoștințe nutriționale

Cunoștințe nutriționale - Ce este o dietă sănătoasă?

O dietă sănătoasă și variată este esențială pentru sănătatea noastră. O dietă echilibrată trebuie să furnizeze zilnic organismului nostru toți nutrienții esențiali.

Dar cum arată de fapt o dietă sănătoasă? Practic, alimentele proaspete și neprocesate trebuie să fie pe masa noastră cât mai des posibil, deoarece nutrienții se pierd adesea prin procesarea ulterioară. Iată câteva recomandări pentru o dietă echilibrată:

  • Mâncați fructe și legume proaspete în fiecare zi, de preferat specifice regiunii unde locuiți. Este important să le preparați ușor, astfel încât nutrienții să fie păstrați cât mai mult posibil. Este optim să consumați zilnic 5 porții de mâncare, în diferite forme. Fie că este crud, gătit sau poate preparat ca un smoothie, este alegerea ta!
  • Cartofii și produsele din cereale - de preferință cereale integrale - sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și substanțe vegetale secundare. Acestea nu conțin aproape deloc grăsimi și oferă energie organismului. Dar atenție, prea mulți carbohidrați pot duce la creșterea în greutate.
  • Furnizori importanți de Calciu sunt laptele și produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, care, pe lângă Calciu, furnizează organismului și proteine ​​valoroase.
  • Carnea și produsele din carne cu conținut scăzut de grăsimi furnizează corpului proteine, Fier și Vitamine B, dar nu trebuie consumate mai mult de 3 ori pe săptămână.
  • Și anumite grăsimi sunt vitale - dar consumate în cantități mici. Căutați alimente cu grăsimi de înaltă calitate, cum ar fi acizii grași polinesaturați. Peștii de mare, precum somonul sau sardinele conțin acizi grași Omega-3 sănătoși. Uleiurile vegetale - uleiul de măsline sau uleiul de rapiță - sunt prietenii ideali pentru gătit.
  • Deseori menționat, dar cu adevărat important: beți suficiente lichide! Ar trebui să consumați 1,5 - 2 litri pe zi de lichide, fie că este vorba despre apă, ceaiuri neîndulcite sau apă influzată din fructe.

Așa-numita „piramidă alimentară” care se bazează pe o alimentație mixtă echilibrată, oferă și informații utile pentru o alimentație sănătoasă.

Desigur, recomandările nutriționale servesc doar ca un mic ghid și sunt trasate în linii generale.  Evident, când ne contruim o alimentație sănătoasă este foarte important să ținem cont și de nevoile noastre individuale.

De exemplu, femeile însărcinate sau care alăptează au nevoi nutriționale diferite față de persoanele mai în vârstă sau sportivii.