1. doppelherz.ro
 2. Ghid de sănătate
 3. Hipocalcemia (deficitul de Calciu)

Hipocalcemia (deficitul de Calciu)

Calciul este unul dintre cele mai cunoscute minerale și este cel mai abundent în corpul uman. Un deficit de Calciu este înțeles ca fiind o concentrație prea scăzută (sub 2,3 mmol/l )de Calciu în circuitul sanguin din corpul uman.

Adulților li se recomandă să consume 1000 mg de Calciu zilnic din alimente. Laptele și produsele lactate sunt surse bune, dar și alimentele vegetale și anumite ape minerale contribuie și ele la aprovizionarea cu Calciu.

Calciul este necesar pentru multe funcții ale corpului. Joacă un rol important în coagularea sângelui, activitatea musculară și nervoasă, apărarea împotriva inflamației și alergiilor, precum și în funcționarea inimii, plămânilor și rinichilor. Cu toate acestea, cea mai cunoscută sarcină a acestui mineral vital este formarea și menținerea sănătății oaselor și a dinților. Aproximativ 99% - adică 1,2 kg - din tot Calciul din organismul nostru se găsește în oase și dinți.

Oasele sunt țesut viu care se formează și se descompune în mod constant. Există un echilibru dinamic în care mineralele osoase sunt absorbite și eliberate din și în fluxul sanguin.

Dacă nu există suficient Calciu liber în sânge, organismul începe să consume din rezervele sale de Calciu și îl consumă pe cel din oase. Dacă aportul de Calciu este prea scăzut, concentrația de Calciu din sânge este inițial menținută în intervalul normal. Pe termen lung însă, deficitul de Calciu poate duce la decalcificarea oaselor și a dinților, ceea ce poate crea, printre altele, un risc crescut de fracturi și deformări osoase. Osteoporoza (pierderea osoasă) poate fi, de asemenea, o posibilă consecință a unei deficiențe.

Cauzele deficitului de Calciu

Cerința de bază pentru un țesut osos sănătos este un aport adecvat de nutrienți precum Calciu și Fosfat, deoarece acestea sunt componentele principale ale oaselor. Ele conferă rezistență matricei osoase.

Tulburările hormonale, care implică varianții ale hormonul paratiroidian, estrogenul sau testosteronul, sunt adesea cauza deficienței de Calciu, la fel ca și deficiența de Vitamina D.

Deoarece organismul nostru nu poate produce el însuși Calciu, este esențial să-l consumăm în mod constant și într-o cantitate suficientă prin alimentele pe care le alegem zilnic.

Totuși, un studiu național de consum realizat în Germania a arătat că atât bărbații, cu o medie a consumului de Calciu de 807 mg, cât și femeile cu 738 mg de Calciu sunt sub aportul zilnic recomandat. Doar aproximativ fiecare a doua persoană reușește să-și acopere necesarul de Calciu din alimente.

Femeile trebuie să acorde o atenție deosebită unui aport adecvat de Calciu în timpul și după menopauză, deoarece concentrația anumitor hormoni, precum estrogenul scade. Cu toate acestea, acesta controlează absorbția Calciului în structura osoasă.

Deficitul de calciu poate avea următoarele cauze:

 • Dieta cu un conținut scăzut de Calciu
 • Deficitul de Vitamina D
 • Dezechilibrele hormonale
 • Consumul unei cantități mari de cafea
 • Perioadele cu un necesar crescut de Calciu (sarcină, alăptare, pubertatea)
 • Tulburări ale utilizării și absorbției Calciului
 • Deficitul de Magneziu
 • Nivelurile crescute de fosfat
 • Afecțiuni ale rinichilor
 • Tulburări tiroidiene
 • Anumite medicamente (de exemplu, diuretice, cortizon)
 • Indigestie
 • Inflamația pancreasului
 • Transpirație abundentă în cazul sportivilor de performanță

Simptomele deficitului de Calciu

Deoarece Calciul este implicat în multe funcții diferite ale organismului, simptomele deficienței de Calciu sunt foarte diverse. Intensitatea și durata deficienței joacă, de asemenea, un rol important.

Următoarele simptome pot indica o deficiență de Calciu:

 • Spasme musculare, tremor muscular
 • Probleme cardiace și circulatorii
 • Unghii casante
 • Modificări ale pielii și părului
 • Carii, paradontoză
 • Indigestie
 • Tulburări nevoase
 • Cataractă
 • Tulburări ale metabolismului osos
 • Osteoporoză, rahitism

Zilnic, pierdem în jur de 300 mg de Calciu prin transpirație, urină și fecale. Cât de mult Calciu ar trebui să consumăm zilnic depinde, printre altele, de vârstă, sex și hormoni. În special adolescenții au un necesar mare de Calciu, deoarece masa lor osoasă este în continuă creștere.

Dar nevoia este crescută și în timpul sarcinii și alăptării, deoarece copilul nenăscut are nevoie de minerale pentru a construi structurile osoase. Dacă nu există suficient Calciu în sânge, organismul începe să folosească din nou din proviziile de Calciu depozitat în oasele femeii însărcinate.

Valori recomandate pentru necesarul zilnic de Calciu:

Sugari
220 – 330 mg
Copii 1-3 ani
600 mg
Copii 4-7 ani
750 mg
Copii 8-9 ani
900 mg
Copii 10-12 ani
1100 mg
Adolescenți 13-18 ani
1200 mg
Adulți
1000 mg
Femei însărcinate/ care alăptează (<19 ani)
1200 mg

Deficitul de Calciu – Vitamina D pentru absorbția Calciului

Deficitul de Vitamina D este una dintre cele mai frecvente cauze ale hipocalcemiei. Calciul este absorbit în primul rând în organism în intestine. Vitamina D (colecalciferol) contribuie la absorbția lui din intestinul subțire și încorporarea în oase.

Prin urmare, Vitamina D joacă un rol crucial în absorbția Calciului – fără ea, un aport adecvat de Calciu nu ar fi posibil. Prin urmare, Vitamina D este denumită și „ajutor de fixare” pentru Calciul din oase și dinți.

Ultimele studii arată că Vitamina D este un precursor al unui hormon pe care organismul îl poate produce singur. Condiția de bază pentru aceasta este lumina soarelui, deoarece efectul luminii UV asupra celulelor pielii noastre duce la formarea Vitaminei D și apoi, prin procese ulterioare în rinichi și ficat la producerea substanței active, numită calcitriol.

În special, persoanele în vârstă au deseori niveluri scăzute de Vitamina D, deoarece producția proprie a organismului scade odată cu vârsta.

Prin urmare, consumul regulat de alimente bogate în Vitamina D este foarte recomandat, deși se găsește în cantități mari în alimente relativ puțin. Exemple de surse de Vitamina D sunt uleiul de ficat de cod și peștele gras, precum și ouăle și diverse tipuri de ciuperci.

Suplimentele alimentare sunt, de asemenea, recomandate pentru a regla echilibrul Vitaminei D atunci când expunerea la soare este insuficientă.

Preveniți deficitul de Calciu!

Laptele și produsele lactate sunt unele dintre cele mai cunoscute alimente bogate în Calciu. Doar 200 ml de lapte de vacă furnizează aproximativ 240 mg de Calciu și acoperă astfel aproape un sfert din necesarul zilnic de Calciu. Brânza, în special cea tare și semitare, cum ar fi parmezanul sau emmentalerul  sunt deosebit de bogate în Calciu. 

Dar ne putem acoperi necesarul de Calciu și cu alimente vegetale. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, rucola sau feniculul sunt recomandate în mod special, dar și plantele aromatice, precum pătrunjelul sau mărarul, contribuie, de asemenea, la aprovizionarea  cu Calciu a organismului.

Mulți oameni nu știu că apa minerală poate fi și o sursă bună de Calciu. Apele minerale care sunt deosebit de bogate în Calciu pot conține peste 500 mg de Calciu pe litru. De la 150 mg Calciu/litru o apă minerală se poate numi bogată în Calciu.