1. doppelherz.ro
  2. Ghid de sănătate
  3. Nivelurile de colesterol

Nivelurile de colesterol

Tipurile de grăsimi consumate în fiecare zi au un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol. Mulți dintre noi consumăm încă o cantitate prea mare din„grăsimile greșite”. Predomină alimentele de origine animală, care sunt deosebit de bogate în acizi grași saturați, în timp ce aportul de acizi grași Omega-3 cu lanț lung este adesea prea limitat.

Grăsimile sunt formate din diferite blocuri de construcție, cei mai importanți fiind acizii grași. Aici se face o distincție între

  • saturați
  • uşor saturați
  • şi acizi grași polinesaturați.

Acizii grași polinesaturați includ acizii grași Omega-3.

Creșterea aportului de acizi grași mono-nesaturați și polinesaturați, concomitent cu reducerea aportului de acizi grași saturați are un efect benefic asupra nivelului de colesterol.

Grăsimile animale conțin o proporție mare de acizi grași saturați. Pe de altă parte, grăsimile vegetale și anumite tipuri de pește sunt bogate în acizi grași polinesaturați. Acizii grași mono-nesaturați se găsesc atât în ​​alimentele de origine animală, cât și în cele vegetale.

Printre alimentele bogate în colesterol se numără ouăle, carnea și preparatele din carne. Se recomandă un consum zilnic maxim de 300 mg produse cu colesterol. Anumite fibrele alimentare au rol în scăderea nivelului de colesterol. Prin urmare, aportul de fibre ar trebui să fie peste 35 g pe zi. În special produsele din cereale integrale au un conținut ridicat de fibre.