Tensiunea arterială

Tensiunea arterială este forța pe zonă sau presiunea sângelui pe pereții vaselor venelor, arterelor și capilarelor care este declanșată de bătăile inimii. Cu toate acestea, în limbajul de zi cu zi, termenul de tensiune arterială se referă doar la presiunea din arterele mai mari.

 

Sarcina tensiunii arteriale este de a asigura circulația sângelui în întregul organism pentru a-i furniza suficient oxigen și substanțe nutritive. Un organism sănătos reglează dinamic tensiunea arterială, adică dacă este necesar prin creșterea debitului cardiac și prin îngustarea sau lărgirea venelor (vasele de rezistență).

Tensiunea arterială se măsoară aproximativ la nivelul inimii și se exprimă în mmHg (milimetri de mercur) sau în kPa (kilopascali).

În repaus, inima bate de aproximativ 70 de ori pe minut, mușchiul inimii se încordează și apoi se relaxează din nou. În timpul fazei de contracție a inimii (sistolei), ventriculii se contractă și pompează sângele din inimă prin aortă în circulația pulmonară și sistemică. Când inima sa contractat cel mai mult, tensiunea arterială este cea mai mare. Această valoare se numește tensiune arterială sistolică.

În timpul fazei de relaxare a inimii (diastole), ventriculii se dilată și se umplu din nou cu sânge. În această fază, sângele nu este pompat în circulația pulmonară și sistemică. Ca urmare, tensiunea arterială scade. Cea mai mică valoare a presiunii se numește tensiune arterială diastolică.

De aceea, la măsurarea tensiunii arteriale sunt date întotdeauna două valori, de exemplu 120/80 mmHg (literal: 120 până la 80). Prima valoare indică sistola, a doua valoare diastola.

Valorile fiziologice („normale”) ale tensiunii arteriale sunt de 120/80 mmHg. Factori precum vârsta, sexul și condiția fizică influențează aceste valori. Dacă valorile tensiunii arteriale sunt în permanență peste 150/90 mmHg, aceasta se numește hipertensiune arterială.

Tensiunea arterială scăzută este prezentă atunci când valorile sunt sub 100/60 mmHg la femei și sub 105 mmHg/65 mmHg la bărbați.

Măsurarea tensiunii arteriale este un instrument de diagnostic important pentru a detecta în timp util tulburările de sănătate ale inimii și ale funcțiilor circulatorii.

Clasificarea valorilor tensiunii arteriale - tabelul tensiunii arteriale

Valorile tensiunii arteriale sunt, de asemenea, dependente de vârstă: sunt mai mici când ești tânăr decât când ești bătrân. Bebelușii au o tensiune arterială normală de 85/65 mmHg, copiii de 6 ani la 95/60 mmHg și cei de 14 ani la aproximativ 110/70 mmHg.

La adulți, o tensiune arterială de 120/80 este considerată optimă, valorile sub 105/65 sunt considerate tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială) iar valorile peste 140/90 sunt clasificate ca tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială). Tabelul de mai jos este folosit pentru a evalua tensiunea arterială.

Tabelul tensiunii arteriale

Sistolă (mmHg)(prima citire)
Diastolă (mmHg)(a doua citire)
Scăzut
<105
<65
Optimal
<120
<80
Normal
<130
<85
Înalt-Normal
130-139
85-89
Hipertensiune grad 1
140-159
90-99
Hipertensiune grad 2
160-179
100-109
Hipertensiune arterială grad 3
>179
>109

Fluctuații naturale ale tensiunii arteriale

 

De fapt, tensiunea arterială nu este întotdeauna constantă, ci se adaptează circumstanțelor pe parcursul zilei. Vârsta, sexul și ora din zi sunt factori pe care nu îi putem influența. Dar la fluctuația tensiunii contribuie și alți factori, precum dieta, greutatea corporală, stresul fizic și psihic sau administrarea de anumite medicamente.

Stresul fizic sau mental determină creșterea tensiunii arteriale, în timp ce tensiunea arterială scade în fazele liniștite ale zilei, astfel încât inima să se poată recupera. Fluctuațiile tensiunii arteriale sunt, prin urmare, de obicei o adaptare naturală a organismului la stresul zilnic și se stabilizează rapid la persoanele sănătoase.

Dacă există fluctuații notabile ale tensiunii arteriale, poate fi logic să vă măsurați tensiunea arterială în diferite momente ale zilei.

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială cronică este o boală a sistemului cardiovascular și este unul dintre principalii factori de risc pentru arterioscleroză și, așadar, pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral.

În special inima, creierul, rinichii și ochii pot suferi de o presiune permanentă asupra arterelor. Hipertensiunea arterială trebuie întotdeauna verificată de un medic și, dacă un stil de viață sănătos nu este suficient pentru a scădea tensiunea arterială, trebuie tratată cu medicamente dacă este necesar.

Conform definiției internaționale, hipertensiunea arterială este de gradul 1 dacă valorile sunt permanent peste 140/90 mmHg. Valorile peste 180/110 mmHg sunt denumite hipertensiune arterială severă.

Potrivit estimărilor Ligii germane pentru Hipertensiune Arterială, aproximativ 35 de milioane de oameni din Germania suferă de hipertensiune arterială - mulți fără ca măcar să știe măcar despre asta, deoarece hipertensiunea arterială nu provoacă durere.

La majoritatea bolnavilor, nu există o cauză clară, atunci este denumită hipertensiune arterială primară. Rară este hipertensiunea arterială secundară care se dezvoltă din cauza unei boli subiacente clare, cum ar fi rinichii sau sistemul endocrin. Scopul principal este apoi tratarea acestei boli de bază.

Medicamentele precum supresoarele poftei de mâncare, antiinflamatoarele nesteroidiene (de exemplu, diclofenac) sau pilula contraceptivă pot avea, de asemenea, o creștere a tensiunii arteriale ca efect secundar. Factorii de risc pentru hipertensiune arterială pot fi, de asemenea, obezitatea, lipsa exercițiilor fizice, fumatul, consumul de alcool sau stresul.

Medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale

În unele cazuri, chiar și un stil de viață sănătos nu este suficient pentru a preveni sau reduce hipertensiunea arterială.

Există o serie de medicamente disponibile pentru tensiunea arterială ridicată în mod critic, cum ar fi beta-blocante, diuretice sau inhibitori ai ECA. Ce medicament antihipertensiv trebuie prescris trebuie stabilit individual de către medic,  deoarece grupul de ingrediente active depinde de bolile anterioare și de nivelul tensiunii arteriale.

Medicamentele care scad tensiunea arterială nu pot vindeca hipertensiunea arterială, ci doar o reduc într-o anumită măsură.

Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială)

Vorbim de tensiune arterială scăzută atunci când valorile măsurate sunt sub 100/60 mmHg la femei și sub 110/70 la bărbați.

Când tensiunea arterială este scăzută, prea puțin sânge este pompat din inimă în raport cu dimensiunea vaselor de sânge. Prin urmare, se poate întâmpla ca tensiunea arterială să nu mai fie suficientă pentru a furniza creierului suficient sânge sau oxigen. Mai ales atunci când stai în picioare pentru perioade lungi de timp sau te trezești repede pot apărea și amețeli sau transpirație.

Spre deosebire de hipertensiunea arterială, nu există boli secundare periculoase la bază atunci când vine vorba despre hipotensiune arterială, dar simptomele tipice precum amețeli, oboseală, lipsă de concentrare, pâlpâirea ochilor, țiuit în urechi sau chiar leșin pot fi periculoase și au un efect limitativ.

În principiu, hipotensiunea nu necesită neapărat medicamente decât dacă efectele secundare sunt prea severe. Mulți dintre cei afectați sunt ajutați de reguli simple de conduită precum alternarea dușurilor dimineața, ridicarea încet sau consumul de cafea sau ceai.

Dacă suferiți de tensiune arterială scăzută, trebuie să consultați totuși un medic pentru a exclude bolile care necesită tratament.

Tensiunea arterială scăzută poate fi ereditară, dar poate fi cauzată și de stres sau suprasolicitarea celulelor nervoase. Adolescenții și femeile foarte slabe sunt afectați în mod deosebit de frecvent.

Măsurați corect tensiunea arterială

Măsurarea tensiunii arteriale este una dintre examinările de rutină la medic. Se face o distincție între măsurarea directă și indirectă a presiunii.
Măsurarea directă a tensiunii arteriale este de obicei efectuată numai în medicina de terapie intensivă și este o măsurătoare foarte precisă și pe termen lung.  În acest caz, tensiunea arterială este afișată direct pe un monitor.
Cu măsurarea indirectă conform lui Scipione Riva-Rocci, inventatorul italian al manșetei tensiunii arteriale, presiunea arterială este măsurată folosind o manșetă pe o extremitate, de obicei pe partea superioară a brațului.
 

Cei care sunt predispuși la hipertensiune arterială ar trebui să își verifice valorile în mod regulat. Cu toate acestea, nu trebuie să mergeți întotdeauna la medic pentru aceasta, vă puteți măsura singur tensiunea arterială folosind un tensiometru.

Sfaturi - măsurarea tensiunii arteriale acasă

Tensiometrele automate pentru braț sau încheietura mâinii s-au dovedit a fi foarte practice pentru casă.

 

Oricine măsoară la încheietura mâinii trebuie să se asigure că ține brațul nemișcat și întotdeauna la același unghi la nivelul inimii pe toată durata măsurării. Acest lucru nu este adesea luat în considerare, ceea ce poate duce la rezultate de măsurare eronate. Măsurarea pe brațul superior este, prin urmare, oarecum mai ușoară, deoarece brațul ar trebui să se sprijine liber doar pe o masă, de exemplu.

Sfaturi pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă:

 • De dragul preciziei de măsurare, cumpărați numai dispozitive care au primit un sigiliu de aprobare de către instituțiile specializate.
 • Notați valorile măsurate în mod regulat ale tensiunii arteriale și ale pulsului într-un carnet de tensiune arterială și luați-l cu dvs. la vizita la medic.
 • Este recomandat să luați întotdeauna o măsurătoare la aceeași oră a zilei, de exemplu dimineața, înainte de a fi nevoit să luați orice medicament care ar putea afecta tensiunea arterială sau seara.
 • Măsurați întotdeauna pe brațul care are tensiunea arterială mai mare (o comparație între dreapta și stânga este necesară doar pentru primele măsurători). De fapt, pot apărea diferențe de până la 20 mmHG.
 • Asigurați-vă că utilizați dimensiunea corectă a manșetei, mărimile incorecte pot falsifica rezultatele. Se recomandă măsurarea circumferinței brațului.
 • Nu fumați, beți cafea, mâncați sau faceți exerciții fizice cu 30 de minute înainte de măsurare.
 • Luați o scurtă pauză de 3-5 minute înainte de fiecare măsurare a tensiunii arteriale.
 • Așezați-vă confortabil (nu vă încrucișați picioarele) și puneți-vă antebrațul pe o masă, cu palma în sus.
 • Așezați întotdeauna manșeta pe partea superioară a brațului, la nivelul inimii. Atenție să nu-l puneți prea strâns sau lejer - un deget ar trebui să se potrivească bine sub manșetă.
 • Când vă măsurați tensiunea arterială de la încheietura mâinii, sprijiniți-vă ușor cotul pe o masă și ridicați încheietura mâinii la nivelul inimii.
 • Rămâneți calm în timpul măsurării, încercați să vă mișcați cât mai puțin posibil, să nu vorbiți sau să râdeți
 • O a doua măsurătoare după 2-3 minute este întotdeauna recomandată. Notați valoarea inferioară în înregistrarea tensiunii arteriale.

Măsurarea tensiunii arteriale 24 de ore (măsurarea tensiunii arteriale pe termen lung)

În unele cazuri, medicul recomandă o măsurare a tensiunii arteriale timp de 24 de ore. De exemplu, dacă există o suspiciune de fluctuații zilnice ale tensiunii arteriale sau pentru a documenta valorile din viața de zi cu zi în caz de stres sau exerciții fizice. Măsurarea pe termen lung a tensiunii arteriale este, de asemenea, utilă pentru documentarea scăderii tensiunii arteriale nocturne. Valorile tensiunii arteriale ar trebui să fie în mod natural semnificativ mai mici pe timp de noapte, astfel încât să poată avea loc recuperarea tensiunii arteriale.

La măsurarea pe termen lung, tensiunea arterială este măsurată și stocată în mod regulat și automat timp de 24 de ore folosind un dispozitiv portabil de măsurare a brațului superior. Aparatul de măsurare este pus în cabinetul medicului dimineața și folosit pur și simplu până în dimineața următoare. În timpul măsurării pe termen lung a tensiunii arteriale, pacientul poartă doar manșeta pe partea superioară a brațului și un mic dispozitiv de măsurare.

În timpul zilei, manșeta se va autoumfla și va lua citirea la aproximativ fiecare 15 până la 30 de minute. Măsurătorile se continuă și noaptea, dar de obicei la un interval de timp ceva mai lung.
Pentru ca medicul să poată evalua corect rezultatele măsurătorilor, este important ca pacientul să țină cu atenție un jurnal al activităților sale și al oricăror evenimente speciale în timpul măsurării tensiunii arteriale de 24 de ore.