Fierul

Fierul este cel mai frecvent oligoelement din organism – și nu fără motiv, deoarece preia multe funcții vitale din organism. Cea mai cunoscută funcție este transportul oxigenului în sânge. Deficitul de fier pe termen lung poate avea o varietate de efecte, dar cei afectați suferă de obicei de oboseală, paloare, apatie sau păr și unghii casante. Deoarece femeile au un necesar mai mare de fier decât bărbații, ar trebui să se asigure că mănâncă alimente bogate în Fier.

Sarcinile Fierului

Fierul este un element de construcție al pigmentului roșu din sânge (hemoglobina) și este necesar pentru transportul oxigenului în sânge și pentru depozitarea acestuia. Pentru a spune simplu, celulele corpului nostru nu ar primi oxigen fără Fier. Este, de asemenea, o componentă a unor enzime și este necesar pentru creștere.

Doza zilnică recomandată de Fier pentru bărbați este de 10 mg; femeile au un necesar mai mare de Fier, de 15 mg.

Femeile au o nevoie crescută de Fier

Corpul adultului conține în total 2 până la 4 grame de Fier, dintre care majoritatea este legată de hemoglobină.

În urma unei pierderi de sânge, se pot pierde cantități mari de Fier, întucât 4 mililitri de sânge conțin aproape 2 miligrame de Fier.

Femeile pot suferi de pierderi de hemoglobină prin menstruație. În medie, 12,5 - 30 mg de Fier se pierd la sângerare menstruală. Dar și femeile însărcinate trebuie să acorde atenție unei alimentații bogate în Fier, deoarece trebuie să-i furnizeze copilului nenăscut Fier în timpul sarcinii, esențial pentru dezvoltarea sa.

Fierul în alimentație

Datorită frecvenței mari cu care sunt consumate, pâinea, carnea și produsele din carne reprezintă cele mai importante surse de Fier. Fierul poate fi absorbit mult mai bine din carne decât din legume sau plante. Prin urmare, vegetarienii trebuie să acorde o atenție deosebită unui aport adecvat de Fier. Fierul se găsește și în spanac.

Este spanacul o sursă bună de Fier?

Cu toate acestea, credința că spanacul conține o cantitate deosebit de mare de Fier a fost demult respinsă. La sfârșitul secolului trecut, fiziologul de la Basel, von Bunge a determinat conținutul de Fier al spanacului.

El a calculat că în 100 g de spanac se regăsesc 41 mg de Fier. Aceasta ar fi, într-adevăr, o valoare extraordinar de mare. Din păcate, s-a trecut mult cu vederea faptul că Bunge a determinat conținutul de Fier din substanța uscată. Aceasta înseamnă că 100 g de spanac proaspăt conțin doar o zecime, și anume 4,1 mg de Fier.