Ochii

Simplificat, ochiul uman (lat. oculus) este un organ senzorial pentru perceperea stimulilor de lumină externă, cu ajutorul căruia putem recunoaște imagini. Vederea înseamnă că razele de lumină care intră în ochi stimulează receptorii sensibili la lumină și, prin urmare, și nervii să trimită semnale către creier.

De fapt, ochii noștri sunt cel mai prețios organ de simț al nostru, având în vedere că ne furnizează aproximativ 80% dintre toate informațiile de mediu. Creierul are nevoie de mai mult de o treime din capacitatea sa totală de a procesa impresiile vizuale, adică informațiile furnizate de ochi. Putem distinge aproximativ 150 de tonuri de culoare din spectrul luminii vizibile și le putem combina în jumătate de milion de senzații de culoare.

Cu toate acestea, în jurul vârstei de 40 de ani, începe un anumit proces de îmbătrânire, care determină deteriorarea vederii. Acest proces natural de îmbătrânire nu poate fi evitat. Cu toate acestea, este posibil să putem întreprinde anumite acțiuni care pot sprijini păstrarea pe termen lung a vederii noastre.

Ochii - control medical și alimentație sănătoasă

Percepția senzorială a „văzului” este extrem de importantă pentru noi, oamenii, pentru a ne orienta. Perioadele de odihnă sau aerul proaspăt sunt la fel de importante pentru ochii noștri ca și pentru alte organe ale corpului, pe care de cele mai multe ori le tratăm cu mai multă atenție. În mod natural, vederea noastră se deteriorează de-a lungul anilor și mulți oameni observă apoi un anumit grad de presbiopie. Lucrurile fine devin dificil de observat sau literele mici cu greu pot fi citite, dar cu ochelarii potriviți puteți obține ajutor rapid.

Controale periodice la oftalmolog:
Sunt esențiale pentru sănătatea ochilor noștri. De la vârsta de 40 de ani, chiar și fără simptome, medicul oftalmolog trebuie vizitat o dată pe an pentru o examinare preventivă. În acest fel, bolile oculare ce pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi degenerescența maculară sau glaucomul, pot fi detectate în timp util și tratate.

Nutriție pentru ochi:
Întregul nostru organism depinde de un aport bun de micronutrienți, inclusiv ochii noștri. O dietă adaptată și sănătății ochilor este esențială. 

Anumiți nutrienți precum Vitamina A, Zincul și anumiți acizi grași Omega-3 pot ajuta la menținerea vederii normale. Și știați că substanțele vegetale secundare, precum Luteina și Zeaxantina sunt concentrate în macula („pata galbenă”) ochiului?

Totuși, subiectul sănătății ochilor este la fel de fascinant, complex și important ca „ochiul”, organul în sine.