1. doppelherz.ro
  2. Ghid de sănătate
  3. Osteoartrita (uzarea articulațiilor)

Osteoartrita (uzarea articulațiilor)

Artroza (artroza deformantă), cunoscută și sub denumirea de osteoartrită, este cea mai frecventă boală articulară noninflamatoare la nivel mondial. Osteoartrita se caracterizează în primul rând prin uzura cartilajului articular, care poate duce la deteriorarea osoasă a articulației afectate pe măsură ce aceasta progresează.

Uzura articulațiilor se dezvoltă lent și este una dintre bolile degenerative. Persoanele în vârstă se plâng adesea de uzura unei articulații, dar asta nu trebuie să fie neapărat un semn inevitabil al bătrâneții.

Ce se întâmplă când se instalează osteoartrita? În primul rând, cartilajul articular își pierde elasticitatea, devine moale și se rupe. Cartilajul este subțiat  și acest lucru duce la o inflamație dureroasă a membranei sinoviale. Uneori, pentru a compensa micșorarea sau degradarea cartilajului, organismul sintetizează mai multă substanță osoasă la marginile articulațiilor. De asemenea, țesuturile moi din jur sunt afectate, ceea ce duce la limitarea mobilității articulației.

Osteoartrita poate afecta toate articulațiile, dar cei mai mulți se plâng cel mai frecvent de durerile la nivelul articulațiilor genunchiului, articulațiilor degetelor, gleznelor sau șoldului, deoarece acestea sunt de obicei zonele cele mai afectate. Dacă mai multe articulații sunt afectate de uzură, aceasta se numește poliartroză.

 

Cauzele și prevenirea osteoartritei

Osteoartrita poate avea multe cauze. Pe unele dintre ele stă în puterea noastră să le evităm și astfel să prevenim artroza. În general, însă, se poate spune că toată suprasolicitarea articulațiilor este un factor nefavorabil pentru dezvoltarea artrozei.

Obezitatea este una dintre cauzele de suprasolicitare evidentă a articulațiilor. Cu cât greutatea pe care trebuie să o susțină sistemul nostru musculo-scheletic este mai mare, cu atât uzura este mai mare.

Cu toate acestea, stresul este crescut și de o predispoziție ereditară sau de cazurile de nealiniere a articulațiilor (de exemplu, o lovitură la  genunchi sau leziuni, precum rupturi de ligament încrucișat sau de menisc). În plus, pe termen lung și munca fizică, sporturile de competiție sau sporturile cu mișcări și întoarceri rapide sau bruște pot contribui la uzura cartilajului și la imposibilitatea sa de a-și îndeplini funcția de tampon.

Cu toate acestea, nici lipsa exercițiilor fizice nu este bună pentru articulații. Cartilajul în sine nu este alimentat cu sânge, ci își primește nutrienții exclusiv din lichidul sinovial. Lichidul articular (sinovia) în sine începe să circule doar în momentul în care articulați începe să se miște.
Osteoartrita poate fi, de asemenea, declanșată sau exacerbată de alte boli. Acestea includ, de exemplu, tulburări metabolice precum diabetul sau guta. Dar inflamația cronică a articulațiilor (artrita) poate duce și la artroză.

În principiu, artroza nu poate fi clasificată ca o boală ereditară, dar pot fi moșteniți factori genetici, cum ar fi starea cartilajului articular.

Simptomele osteoartritei

Inițial, degradarea cartilajului nu este vizibilă, însă consecințele acesteia sunt. În special, așa-numita „rigiditate matinală” și „durere la început” sunt simptome frecvent menționate ale osteoartritei.

Durerea din timpul și după activitățile fizice poate limita calitatea vieții în evoluția ulterioară a bolii. Zgomotele articulare pot indica artroza, care este cauzată de particulele de cartilaj uzate din spațiul articular. De obicei, cei afectați raportează faze alternante intense de durere. Inflamația, deformarea și mișcarea restricționată a articulației sunt atunci simptomele avansate ale artrozei.

Ar trebui să consultați un medic dacă aveți următoarele simptome posibile de osteoartrită:

  • rigiditate matinală
  • durere la început (durere care dispare mai târziu)
  • durere în timpul efortului
  • zgomote articulare
  • durere în repaus și noaptea
  • umflare și roșeață în zona articulațiilor
  • sensibilitate la vreme
  • restricții de mișcare

Diagnosticul de osteoartrită

Oricine suferă de simptomele tipice ale artroză este pe mâini bune cu un specialist ortoped. După un control amănunțit și un examen fizic, o radiografie poate oferi informații suplimentare.

Cu toate acestea, o imagine cu raze X arată doar leziuni articulare care sunt deja pronunțate și nu trebuie să ofere concluzii despre severitatea simptomelor pacientului. Prin urmare, dacă rezultatele sunt neclare, pot fi necesare investigații imagistice, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Cu toate acestea, din cauza costurilor ridicate, aceste proceduri nu sunt utilizate de obicei în stadiile incipiente ale unei boli degenerative articulare.

Tratamentul osteoartritei

Din păcate, nu este posibilă refacerea completă a cartilajului deteriorat. De aceea, osteoartrita nu poate fi vindecată cauzal. Prin urmare, tratamentul artrozei se limitează la atenuarea simptomelor dureroase, menținerea sau chiar îmbunătățirea mobilității și evitarea apariției unor boli ulterioare.

De regulă, tratamentul clasic include kinetoterapie adaptată, utilizarea unor ajutoare precum bandaje, răcirea articulațiilor inflamate sau aplicarea de căldură în cazul variantelor cronice.

Pentru durerile articulare acute sunt prescrise analgezice și/sau antiinflamatoare. Cu toate acestea, terapia medicamentoasă nu trebuie utilizată ca terapie pe termen lung. În cazurile foarte dureroase, preparatele cu cortizon pot fi injectate direct în articulație.

Mișcarea frecventă, fără durere și adaptată fiecărei persoane este deosebit de importantă în tratamentul uzurii articulațiilor. Cartilajul care protejează oasele este alimentat cu nutrienții de care are nevoie doar prin mișcare, respectiv exerciții fizice regulate și astfel se explică importanța mișcării.

Oricine suferă de obezitate trebuie să încerce urgent să slăbească. Pentru că, fiecare kilogram în plus pune o presiune suplimentară asupra oaselor! 
Măsurile chirurgicale trebuie luate în considerare numai dacă tratamentul clasic al osteoartritei nu are efect și toate celalalte măsuri au eșuat. 

Tema sănătății articulațiilor este atât de complexă și importantă încât i-am dedicat o rubrică specială, „Artroza”. Aici veți găsi multe sfaturi valoroase pentru a vă menține articulațiile sănătoase, în special articulația genunchiului.