Paradoxul francez

„Paradoxul francez” descrie fenomenul că, în ciuda aportului mare de grăsimi, francezii au un sistem cardiovascular mai sănătos decât americanii.

Acest lucru se poate datora faptului că modul de viață al băutorilor de vin roșu diferă de cel al altor grupuri, deoarece le place să mănânce și să bea fără într-un mediu relaxat. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor din ultimii ani au descoperit mecanisme care pot fi folosite pentru a explica legătura dintre consumul de vin roșu și un sistem cardiovascular sănătos și eficient.

Eeste posibil ca efectele pozitive ale vinului roșu să se datoreze conținutului de alcool. Dar anumite ingrediente care se găsesc în vin, în special în cel roșu, sunt cruciale. Vinul roșu conține o varietate de substanțe vegetale secundare care se găsesc în coaja strugurilor roșii. Acestea sunt substanțe speciale care susțin sănătatea și care nu fac parte din grupul de vitamine sau minerale. Flavonoidele sunt deosebit de importante pentru inimă și sistemul circulator.