1. doppelherz.ro
  2. Ghid de sănătate
  3. Arterioscleroza (întărirea arterelor)

Arterioscleroza (întărirea arterelor)

Arterele din corpul nostru au sarcina de a transporta sângele bogat în oxigen de la inimă la întregul corp. În cazul arteriosclerozei (arterio = vas; sklero = dur), vasele de sânge se întăresc și se îngustează de-a lungul anilor din cauza depunerilor. Ca rezultat, acest lucru poate duce la reducerea fluxului sanguin și la o lipsă de oxigen în organe și părți ale corpului.

Arterioscleroza este principala cauză a accidentului vascular cerebral sau a infarctului și este una dintre cele mai frecvent întâlnire boli vasculare în țările industrializate.

Apariția arteriosclerozei

Arterele sunt elastice și se adaptează la diferite condiții de presiune. În cazul arteriosclerozei însă, pe pereții interiori ai vaselor se acumulează depozite (placă) de grăsime, țesut conjunctiv și celule sanguine. Dacă acest proces progresează, pereții afectați ai vaselor se întăresc și se rigidizează, iar sângele nu mai poate curge liber. Și astfel, pot apărea tulburări circulatorii (boli ocluzive arteriale) sau, în cel mai rău caz, o ocluzie vasculară completă.

Simptomele și consecințele arteriosclerozei

Arterioscleroza se poate dezvolta în orice vas de sânge arterial. Cu toate acestea, apare mai frecvent acolo unde există multe ramuri vasculare în organism: de exemplu în arterele coronare, artera gâtului și arterele picioarelor.

Adesea, pacienții aflați în stadiile incipiente ale arteriosclerozei nu prezintă simptome. De fapt, uneori pot trece ani până ca primele simptome să devină vizibile, dar până atunci arterioscleroza este deja avansată. Simptomele care încep ulterior să fie vizibile depind de tipurile de  vase de sânge afectate.

  • Tulburările circulatorii în vasele picioarelor pot duce la boala arterială ocluzivă periferică, care se poate manifesta prin dureri de tragere în picioare în timpul plimbărilor. La început, pauzele scurte pot oferi ușurare. În  cazul în care boala este deja avansată, durerile picioarelor devin insuportabile, chiar și în poziția de repaus.
  • Impotența (disfuncția erectilă) poate fi cauzată de întărirea arterelor iliace.
  • Când arterele coronare se îngustează, fluxul de sânge către mușchiul inimii poate fi restricționat. Acest lucru poate provoca angină pectorală sau - dacă se formează și un cheag de sânge -  la un atac de cord, în cel mai rău caz.
  • Întărirea arterelor din artera carotidă poate provoca amețeli, confuzie, probleme de memorie sau chiar un accident vascular cerebral.
  • Problemele renale și intestinale - inclusiv insuficiența renală - pot fi cauzate de arterioscleroza în vasele renale.

Cauzele și prevenirea arteriosclerozei

De fapt, cel mai bun mod de a preveni arterioscleroza este să adoptați un stil de viață sănătos. Factorii de risc precum colesterolul crescut, lipsa exercițiilor fizice, obezitatea, stresul și o dietă nesănătoasă trebuie evitați.

Dacă ați fost diagnosticat cu acești factori de risc, diabet sau poate tulburări circulatorii, mergeți la controale regulate. Medicul vă va informa dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

Tratamentul arteriosclerozei

Modul în care este tratată arterioscleroza depinde în mare măsură de gradul de arterioscleroză. Tratamentul conservator, fără măsuri chirurgicale, include trecerea la un stil de viață sănătos și, dacă este necesar, terapia medicamentoasă ( anticoagulante, medicamente pentru scăderea lipidelor și medicamente pentru diabet zaharat și hipertensiune arterială).

Tratamentul chirurgical poate fi necesar în cazul calcificărilor severe datorate lărgirii vaselor afectate (dilatația balonului) sau a unui bypass.

Dilatația balonului și stentul:
În cazul arterelor coronare înguste și al arterelor picioarelor, un mic balon desumflat este împins la constricția vasculară și umflat la presiuni variabile şi la diametre corespunzătoare vasului abordat, după ce a fost introdus. Astfel, constricția este lărgită din interior. Pentru ca vasul să nu se închidă încet din nou, este plasat un suport pentru vas - așa-numitul stent.

Bypass (devierea fluxului sanguin):
O operație de bypass este necesară în cazul calcificării severe sau a vaselor deja ocluzate pentru a asigura fluxul sanguin. Un bypass folosește vase de sânge sănătoase pentru a elimina blocajele și pentru a crea ocoliri artificiale. Cele mai frecvente sunt bypass-urile cardiace, dar și boala arterială periferică beneficiază de această tehnică.