Articulațiile

O articulație este legătura flexibilă dintre două oase. Fiecare os are două capete de formă diferită. Condilul unui os se potrivește perfect în priza osului adiacent. Condilul și priza sunt acoperite cu cartilaj. Întreaga articulație este înconjurată de o capsulă articulară.
Frau dehnt sich auf der Terrasse

Lichidul sinovial se formează în capsula articulară și este distribuit ca un lubrifiant vâscos între capul și priza articulației. Lichidul sinovial este în continuă regenerare și transportă substanțele nutritive către cartilajul articular. Ligamentele asigură stabilitatea necesară capsulei articulare. Sistemul musculo-scheletic complet include și mușchii care leagă oasele adiacente prin tendoane.

Funcțiile cartilajului articular

Cartilajul articular acoperă suprafețele articulare ale oaselor și are o suprafață extrem de netedă și rezistentă. Cartilajul în sine are o structură stratificată și este un mediu poros, permeabil la fluid. Cartilajul articular sănătos este esențial pentru o bună funcționare a articulațiilor. Are o funcție mecanică importantă, permițând mobilitatea liberă a articulațiilor, absorbind forțele aplicate și reducând frecarea suprafețelor articulare.

În ciuda faptului că are doar câțiva milimetri grosime, are o capacitate uimitoare de a absorbi stresul mecanic și de a distribui greutatea. În plus, acoperă suprafețele articulare cu o suprafață netedă, astfel încât oasele să poată aluneca fără frecare semnificativă între ele.

Lichidul sinovial, numit și „lubrifiant pentru articulații”.

Lichidul sinovial („sinovia”) este de obicei localizat în articulație. Este foarte vâscos și se regăsește sub formă de peliculă de lubrifiere delicată între suprafețele articulațiilor. Există foarte puțin lichid sinovial într-o articulație normală și sănătoasă, de exemplu aproximativ 0,5 - 2 ml într-o articulație a genunchiului.

Funcțiile capsulei articulare

Capsula articulară este formată din două straturi. Stratul interior este format din țesut conjunctiv lax, stratul exterior din țesut conjunctiv fibros Capsula articulară este învelită într-un strat alb subțire, strălucitor, care are uneori o grosime mai mică de un milimetru. Una dintre funcțiile capsulei articulare este producerea de lichid sinovial, a cărui funcție este de a hrăni cartilajul articular. De asemenea, servește la „lubrifierea” articulației.

Capsula articulară cu nenumărații săi receptori transmite informații despre poziția și mișcarea articulației către sistemul nervos central. Ligamentele și mușchii (sau tensorii capsulari) asigură stabilitatea capsulei articulare.

Lichidul articular (sinovia) – lichidul sinovial

 

Lichidul sinovial („sinovia”) este de obicei localizat în articulație. Este foarte vâscos și se află sub formă de peliculă de lubrifiere delicată între suprafețele articulațiilor.

 

Există foarte puțin lichid sinovial într-o articulație normală și sănătoasă, de exemplu aproximativ 0,5 - 2 ml în articulația genunchiului.

Cauzele uzurii articulațiilor

În sine, îmbinarea este construită atât de perfect încât nu se uzează repede. Așa-numita uzură articulară („artroză”) afectează adesea persoanele în vârstă, dar nu este un semn inevitabil al bătrâneții. Chiar dacă uzura articulară este adesea menționată, în majoritatea situațiiilor cauza este o slăbiciune a cartilajului articular.

Această slăbiciune apare adesea ca urmare a alimentației necorespunzătoare și a unui aport insuficient de nutrienți pentru sănătatea cartilajului; apoi ,există stresul mecanic.

În plus, suprafața extrem de netedă a cartilajului poate deveni aspră și crăpată. Aceasta este adesea baza pentru degradarea cartilajului. Aportul de nutrienți necesari celulelor cartilajului este afectat. În plus, celulele sunt lăsate fără conexiune în substanța cartilajului gelatinos. Drept urmare, nu au contact direct cu celulele lor vecine și, prin urmare, nu primesc nicio informație dacă a apărut o mică deteriorare a cartilajului. Spre deosebire de alte țesuturi, micile defecte nu pot fi reparate imediat prin interacțiunea mai multor celule.

Dehnen
Rubrica Artrozei
Glucozamina

Mulți oameni suferă de osteoartrită la genunchi. Cu 1200 mg de clorhidrat de glucozamină  puteți ameliora simptomele dureroase. Iată câteva sfaturi utile!

Leziuni ale cartilajului - cauze și consecințe

 

Diferiți factori pot duce la afectarea cartilajului:

 • Supraîncărcarea articulațiilor din cauza supraponderalității, efortului incorect sau excesiv la locul de muncă sau sport, postură incorectă, precum și malpoziții congenitale sau dobândite, de exemplu ale șoldurilor. Lipsa de control și reglare a sarcinii articulare, de exemplu, în cazul paraliziei spastice, poate duce, de asemenea, la suprasolicitarea articulațiilor.
 • Afecțiuni precum inflamația articulațiilor sau guta pot deteriora cartilajul.
 • Tulburările de metabolism pot duce la o producție insuficientă de glicozaminoglicani, care la rândul lor sunt esențiali pentru menținerea sănătății și regenerării articulațiilor.
 • Intervențiile chirurgicale sau leziunile articulațiilor cresc, de asemenea, riscul de deteriorare a cartilajului.
 • O anumită predispoziție la uzura articulațiilor poate fi, de asemenea, ereditară.

În situația în care cartilajul a suferit leziuni, de exemplu din cauza supraîncărcării sau a bolii, acesta nu mai este capabil să-și îndeplinească în mod optim funcțiile. Mobilitatea liberă a articulațiilor este îngreunată, forțele de impact (la impacturi dure) nu mai pot fi amortizate și fricțiunea suprafețelor articulațiilor crește

Menține-ți articulațiile sănătoase

Sfaturi pentru o alimentație adecvată și pentru protejarea articulațiilor:

Alimentație sănătoasă: De asemenea, dieta și stilul de viață sunt foarte importante pentru menținerea sănătății articulațiilor. Fumatul trebuie evitat, deoarece reduce aportul de oxigen în general, inclusiv cel al cartilajului și al capsulei articulare. O dietă echilibrată cu produse din cereale integrale, multe fructe și legume proaspete are un efect pozitiv. Vitaminele C și E, precum și Seleniul sunt nutrienți utili pentru combaterea radicalilor liberi. Calciul și Vitamina D contribuie la întreținerea oaselor.

Excesul de greutate: Problemele articulare și uzura sunt mult mai frecvente la persoanele supraponderale decât la persoanele cu greutate normală. Dacă greutatea corporală este prea mare, articulațiile se vor uza mai repede decât la persoanele cu greutate normală. Obezitatea favorizează dezvoltarea artrozei și pune presiune asupra articulațiilor care au deja problemele. Primul lucru de făcut este să reduceți greutatea.

Pierderea în greutate sau menținerea unei greutăți normale reprezintă, prin urmare, o protecție excelentă a articulațiilor. Deoarece necesarul de energie scade de obicei semnificativ odată cu vârsta, reducerea greutății sau menținerea unei greutăți normale este posibilă doar mâncând mai puțin și/sau mișcându-ne mai mult. Exercițiile fizice ajută la reducerea greutății corporale. Cu toate acestea, sportul practicat necorespunzător este considerat un factor de risc pentru apariția problemelor articulare. Dacă nu știți cum să vă antrenați și vreți să fiți în formă, cere-ți sfatul specialistului!

Protecția articulațiilor:
Este important să protejați articulațiile de sarcini puternice și unilaterale. Acest lucru se aplică în principal articulațiilor deja deteriorate, dar și ca măsură preventivă. Orice durere trebuie evitată. Există multe modalități care contribuie la protejarea articulațiilor în viața de zi cu zi:

 • Nu stați nemișcat sau într-o postură rigidă ore în șir; schimbați-vă mai des poziția, ridicați-vă, plimbați-vă, întindeți-vă...
 • Acordați atenție înălțimii corecte de lucru la locul de muncă și acasă.
 • Evitați încărcăturile grele, de exemplu, pungile de cumpărături. Echilibrați-le pe ambele brațe, dacă este posibil.
 • Când ridicați obiecte, îndoiți genunchii și ridicați greutatea cât mai aproape de corp.
 • Folosiți o saltea de înaltă calitate, fermă spre medie, care susține forma naturală a coloanei vertebrale.
 • Asigurați-vă că purtați pantofi buni: un calapod confortabil și tălpi moi, amortizante.

Concluzie: Evită tot ceea ce provoacă stres sau chiar durere! Și, tine minte: chiar și sau, mai ales, articulațiile vulnerabile au nevoie de mișcare!

Aqua jogging-ul și înotul

În apă, articulațiile nu trebuie să suporte greutatea corpului deoarece corpul „plutește”. Acest lucru este foarte eliberator pentru articulații. Prin aqua jogging, cunoscut și sub denumirea de aqua fitness, în apă se desfășoară exerciții de întărire a mușchilor care nu afectează articulațiile și circulația. Când vine vorba despre stiluri de înot, alegeți crawl și spate.

Mersul nordic

Mersul pe jos este un sport sănătos blând, dar extrem de eficient, care antrenează întregul corp. Este un sport pe care îl poate face oricine; ca sport entry-level pentru cei neantrenați și supraponderali, ca sport nou pentru persoanele în vârstă, dar și din ce în ce mai mulți sportivi orientați spre performanță se regăsesc printre adepți. Tot ce ai nevoie este o pereche de încălțăminte adecvată pentru drumeții sau alergat.

Mersul nordic (mers rapid cu bastoane de drumeție) s-a impus în randul pasionaților de mișcare ca o bună modalitate de a explora împrejurimile. Și, pe bună dreptate, deoarece mersul blând duce la mai multă mobilitate, forță și rezistență într-un mod plăcut. Este potrivit în special pentru cei care au probleme cu articulațiile atunci când merg pe jos. Folosirea corectă a bețelor înseamnă că greutatea corpului este distribuită de la două la patru picioare, ca să spunem așa, iar această distribuție ușurează extrem de mult articulațiile.

Cu „Nordic Walking” folosești 90% din mușchi, adică în jur de 600, și, de asemenea, arzi până la 400 de kilocalorii pe oră. 


Sport în ciuda durerii?

Exercițiile fizice protejează cartilajul care învelește oasele de leziuni. Acesta este motivul pentru care mișcarea articulației este atât de importantă. Totuși, pentru a evita durerea, articulația trebuie mișcată fără efort, dacă este posibil. De asemenea, puteți pregăti articulația pentru mișcare,  prin scurte exerciții de streching.

Evitați exercițiile fizice dacă...
.... articulația este foarte roșie sau umflată sau durerea este prea severă. În aceste cazuri, articulația trebuie menținută nemișcată până când inflamația este ameliorată. Compresele reci sau medicamentele adecvate pot ameliora inflamația.

Durerea articulară bruscă, fără o cauză identificabilă trebuie discutată întotdeauna cu un medic.

Sănătatea articulațiilor – sport adecvat și tipuri de exerciții fizice

Mișcarea "unge" mai bine articulațiile. Efectul pozitiv se datorează în principal faptului că exercițile fizice moderate cresc cantitatea de lichid sinovial format.

Acesta este deosebit de important pentru hrănirea cartilajului și pentru alunecarea lină a suprafețelor articulare. În plus, mușchii și ligamentele care ghidează articulația sunt întăriți, stabilizând astfel articulația. Mușchii și ligamentele puternice susțin o articulație și previn impactul inutil și leziunile minore ale cartilajului.

Prin urmare, articulațiile au nevoie de activitate fizică pentru a rămâne flexibile cât mai mult timp posibil și pentru a putea hrăni mai bine cartilajul articular. În cazul problemelor articulare, trebuie efectuată mai întâi o examinare amănunțită și, dacă este necesar, urmate câteva sfaturi sportive.

Ce sport este ideal pentru problemele articulare?
Recomandăm sporturile care mobilizează articulațiile ușor și fără mare stres. Toate tipurile de mișcări care pot fi efectuate uniform și fără mare efort sunt blânde cu articulațiile. Pe scurt: multă mișcare – puțin stres. Ar trebui evitate podelele dure, schimbările bruște de mișcare și sporturile cu acțiuni violente de pornire și frânare.

Înotul și aqua jogging sunt sporturi deosebit de potrivite pentru articulații. Printre sporturile care sunt blânde cu articulațiile se numără și ciclismul, schiul fond (sport de iarnă practicat cu schiuri cu legături cu călcâi mobil) sau gimnastica blândă. Sporturile la modă, precum mersul pe jos sau Nordic Walking (mers rapid cu bastoane de drumeție), dar și Tai Chi-ul (boxul chinezesc care ajută corpul să se miște într-un mod lent, fluid și relaxat) sau yoga cresc mobilitatea articulațiilor și întăresc mușchii.