1. doppelherz.ro
  2. Ghid de sănătate
  3. Artrita (inflamația articulațiilor)

Artrita (inflamația articulațiilor)

Artrita este un proces inflamator dureros al articulației, ce are loc mai excact în zona căptușelii interioare a articulației (membrană sinovială), care apare de obicei cu simptome precum umflare, roșeață și efuziune.

Dacă inflamația articulațiilor apare brusc, de exemplu din cauza unei infecții, se numește artrită acută. Inflamația de lungă durată și simptomele recidivante arată o artrita cronică. Cea mai cunoscută inflamație a articulațiilor este artrita reumatoidă, care este cunoscută și sub numele de reumatism articular sau pur și simplu „reumatism”.

Inflamația articulară poate afecta o singură articulație (monoartrita) sau mai multe articulații în același timp (poliartrita). Cu excepția coloanei vertebrale, toate articulațiile pot fi afectate, dar inflamația apare în mod deosebit la nivelul articulațiilor genunchiului și ale șoldului sau la cele ale degetelor de la mâini și de la picioare.
Artrita este împărțită în 19 forme cauzale. Artrita reumatoidă (reumatismul) este cea mai cunoscută și cea mai comună formă de artrită. Adesea, inflamația articulațiilor este văzută ca un efect secundar la bătrâneții, dar chiar și copiii pot suferi de această afecțiune.

Cursul bolii depinde de cauză. De obicei, artritele cauzate de infecții pot fi tratate foarte bine în timpu util cu un tratament adecvat.  De obicei, artrita cronică nu este vindecabilă și de cele mai multe ori progresează lent. În timp, inflamația poate deteriora permanent cartilajul articular și oasele și poate duce la rigidizarea articulației sau dezalinierea ei. Totuși, cu un diagnostic stabilit la timp și un tratament adecvat,  aceste procese pot fi de obicei oprite și durerea devine mai suportabilă.

Cauzele artritei

Dezvoltarea artritei poate avea multe cauze, dintre care unele sunt încă neexplicate. Se crede și că factorii ereditari joacă un rol în apariția artritei.

În cazul infecțiilor articulare, virușii și bacteriile dăunătoare pot pătrunde în articulație prin fluxul sanguin fie din rănile externe ce se găsesc în apropierea articulației, fie din alte surse de infecție din organism, de exemplu în cazul bolii Lyme sau al herpesului labial.

De exemplu, bolile cartilajului articular din cauza uzurii și ruperii articulațiilor (artroză) pot duce, de asemenea, la inflamarea articulației.

În bolile autoimune precum reumatismul, psoriazisul, boala Crohn sau boala Bechterew, articulația afectată este atacată de o reacție excesivă a sistemului imunitar și poate declanșa astfel inflamația. Bolile metabolice și tulburările de nutriție, precum guta pot duce, de asemenea, la artrită din cauza creșterii acidului uric.

Simptomele artritei

Artrita poate provoca dureri articulare severe și înțepătoare, în episoade acute ce pot dura și luni de zile, care apar atât în ​​repaus, cât și în mișcare. În plus, articulațiile pot deveni roșii, calde sau umflate și mai puțin flexibile.

Adesea, febra și slăbiciunea generală sunt simptome ce însoțesc artrita acută. În plus, pacienții pot suferi și de o varietate de simptome precum dureri de cap, boli de piele, mâncărime, tulburări de somn, depresie sau dureri gastro-intestinale.

Simptomele pot varia în funcție de tipul de inflamație. În poliartrita reumatoidă (reumatism), printre simptomele tipice se numără nodulii reumatici datorați îngroșării țesutului adipos subcutanat, rigiditatea matinală, umflarea articulațiilor și durerile nocturne și matinale.
În atacul de gută (artrita urică), simptomele tipice determină adesea umflarea, înroșirea, supraîncălzirea articulației degetului mare și durerea severă.

Pe lângă simptomele normale, tipic psoriazisului (artrita psoriatică) este pielea înroșită, îngroșată acoperită cu solzi, în principal pe coate și genunchi.

Diagnosticarea artritei

De obicei, artrita poate fi diagnosticată printr-un examen fizic și prin urmărirea simptomelor care apar. De asemenea, sunt necesare analize de sânge pentru a detecta factorii reumatoizi. În evaluare pot fi utilizate și raze X, reflexii articulare (artroscopie) sau puncție articulară (eliminarea lichidului sinovial). Este esențială stabilirea unui diagnostic exact pentru ca boala de bază să poată fi tratată corespunzător.

Tratamentul artritei

În principiu, nu există un remediu pentru artrită, dar există numeroase opțiuni de tratament pentru a minimiza cauza, simptomele dureroase și progresia rapidă a bolii. 

În cazul artritei acute, articulația afectată trebuie să fie odihnită, răcită și poziționată sus. De asemenea, analgezicele antiinflamatorii pot oferi o ușurare. De obicei, infecțiile bacteriene necesită utilizarea de antibiotice.

Începerea în timp util a fizioterapiei sau a masajelor sunt, de asemenea, măsuri importante în tratarea artrozei. Operațiile minim invazive sau cele deschise pot fi luate în considerare în cazuri severe.

Prevenirea artritei

Este recomandat să începeți tratamentul în timp util. Prin urmare, este important să consultați un medic dacă aveți probleme articulare nediagnosticate. Pentru a preveni artrita în cel mai bun mod posibil, faceți exerciții regulate ușoare. Cartilajul articular este aprovizionat cu nutrienți importanți doar prin mișcare. Sporturile recomandate sunt, de exemplu, ciclismul, gimnastica sau înotul.

Pentru a evita infecțiile cauzate de leziuni deschise din apropierea articulațiilor, acestea trebuie dezinfectate și, dacă este necesar, tratate de un medic. Bolile autoimune și metabolice trebuie tratate deoarece pot duce la artrită.