Inima

Inima menține sângele și circulația în mișcare. Inima este motorul vieții: un mecanism de pompă, cu rezistență și precizie de neegalat. Bate neobosit – de 70 până la 80 de ori într-un minut. De 100.000 de ori pe zi, de peste 2,5 miliarde de ori în 70 de ani!

ANATOMIA INIMII

Puterea și adaptabilitatea sa la cele mai diverse cerințe sunt incomparabile. Tehnologia nu a produs până acum nicio mașină care să poată realiza o astfel de performanță cu beneficii comparabile pe o perioadă de șaptezeci de ani.

Inima are un fel de „centrală electrică” proprie care furnizează energie electrică pentru o viață întreagă. Scânteia inițială pentru bătăile inimii vine de la nodul sinusal, care are rolul unui stimulator cardiac pentru ca inima să funcționeze continuu u și să pompeze sânge.

Anatomia inimii

Inima este de mărimea unui pumn puternic și cântărește aproximativ 300 de grame. Este formată din patru camere. Cele două camere mari sunt numite „ventricule”, cele două camere mici „atrii”.  Valvele inimii asigură circulația sângelui într-o singură direcție. Însuși mușchiul cardiac este alimentat cu energie de către vasele coronare.

Dimensiunile și localizarea inimii

Inima unui om adult are aproximativ dimensiunea pumnului strâns al unui bărbat, are forma unui con tocit și are o greutate ușor diferită la bărbați și la femei, între 280 și 320 de grame. Vârful inimii este orientat spre stânga jos. Partea inferioară a inimii se sprijină pe diafragmă, care separă toracele și abdomenul și este încadrată pe ambele părți de țesut pulmonar. Mișcările de respirație ale diafragmei mișcă inima în sus și în jos, creând mișcări care pot crește fluxul de sânge către inimă.

Atriile și ventriculele

Inima este formată dintr-o jumătate stângă și o jumătate dreaptă. Ocazional, se vorbește și despre inima „stângă” și cea „dreaptă”. Inima stângă este partea mai puternică, deoarece este locul din care sângele trebuie pompat în circulația sistemică. Fiecare dintre cele două jumătăți ale inimii este alcătuită dintr-un atriu și un ventricul. Părțile inimii sunt separate una de cealaltă printr-un sept, care este foarte subțire între atrii, dar constă din straturi groase de mușchi între ventricule.

Valvele cardiace 

O supapă cardiacă este situată între atriu și ventricul pentru a controla fluxul sanguin. În jumătatea stângă a inimii se află valva mitrală, numită așa deoarece forma ei seamănă cu o mitră cu doi lobi. Valva tricuspidă (mitra cu trei lobi) este situată în jumătatea dreaptă a inimii. Ele funcționează pe principiul supapei de reținere, ceea ce înseamnă că sângele curge doar într-o singură direcție și nu poate curge înapoi. La ieșirea din camera mare sunt două valve cardiace, valva aortică în jumătatea stângă a inimii și valva pulmonară în jumătatea dreaptă. Ele servesc la controlul fluxului sanguin în direcții exacte și anume, în organism și în circulația pulmonară.

Arterele coronare – furnizează energie mușchiului inimii

Inima însăși necesită cantități mari de energie pentru funcțiile sale vitale. Aceasta este transportată prin sânge prin arterele coronare către mușchiul inimii. Deci, energia nu vine direct din sângele care curge în și din ventriculii inimii.

Există două artere coronare, una dreaptă și alta stângă, care se ramifică din artera principală (aortă) și au un diametru de aproximativ trei milimetri acolo. Pe măsură ce arterele coronare se îndepărtează de aortă, diametrul lor scade. Artera coronară dreaptă străbate suprafața din spate a inimii și furnizează mușchilor inimii oxigen vital prin sânge. Artera coronară stângă coboară prin partea din față a mușchiului inimii și furnizează peretelui lateral și vârfului inimii oxigen vital prin sânge.

De asemenea, sângele este transportat prin aceste artere către mitocondrii, un tip de "centrală electrică" din celulele mușchilor inimii. Aici are loc conversia energiei biochimice a nutrienților din sânge în energie mecanică. 

Pericardul - „învelișul protector” al inimii

Sacul cardiac, cunoscut și sub numele de pericard, este un sac cu pereți dubli în care inima este învelită. Stratul său interior este conectat la mușchiul inimii și separat de stratul exterior printr-o cavitate îngustă umplută cu aproximativ 30 cm3  de lichid. Acesta este lichidul pericardic. Suprafețele interioare ale ambelor straturi de pericard sunt foarte netede și pot aluneca lin una peste alta, în timpul mișcărilor inimii.