Sângele

Sângele a fascinat întotdeauna oamenii și în toate culturile are o semnificație care o depășește cu mult pe cea medicală.

Sângele - combustibilul organismului

Fiecare adult are un volum de sânge de aproximativ 5-6 litri, ceea ce corespunde cu aproximativ 6-8 % din greutatea corporală. Sângele este pompat de inimă și circulă în fluxul sanguin. În acest fel, oxigenul, nutrienții, produsele metabolice, hormonii, dioxidul de carbon și apa sunt transportate în tot organismul.

Sângele nostru este format din componente solide și lichide. Celulele sanguine sunt componentele solide ale sângelui, ele grupându-se în globule roșii (eritrocite), globule albe (leucocite) și trombocite.

Partea lichidă a sângelui se numește plasmă sanguină și este formată în proporție de 90% din apă. În plus, conține și alte substanțe precum săruri minerale, glucoză și proteine, produse metabolice, enzime și hormoni.

Evaluarea valorilor sanguine este un instrument de diagnostic important din care se pot trage multe concluzii despre starea de sănătate a persoanei.

Sângele și funcțiile lui

Cea mai importantă sarcină a sângelui este transportul de substanțe. Sângele distribuie oxigen, dioxid de carbon, produse metabolice, vitamine și nutrienți. Poluanții sunt transportați de la organe la organele excretoare.

De asemenea, sângele este important pentru reglarea temperaturii corpului. Sângele distribuie căldura generată în timpul metabolismului sau o aduce la suprafața corpului, unde este eliberată.

Valoarea pH-ului este reglată de sistemul tampon al sângelui, astfel încât organismul să nu aibă nici un exces de acid, nici prea multă bază. Procesele metabolice din organism pot funcționa optim numai atunci când pH-ul sângelui este între 7,36 și 7,44.

Sângele nostru transportă și mesaje între organe. Celulele și țesuturile corpului comunică între ele folosind substanțe mesager. Acestea,- în majoritate hormoni - călătoresc prin fluxul sanguin din organism și permit astfel comunicarea între organe.

Nu în ultimul rând, sângele are o funcție de protecție importantă în organism. Pe de o parte, este necesar să se facă mici reparații în organism, deoarece transportă substanțe care sunt importante pentru coagularea sângelui și astfel permit închiderea rănilor. Pe de altă parte, globulele albe luptă împotriva bacteriilor, virușilor și paraziților.

Grupele sanguine

În 1901, s-a stabilit că există patru grupe sanguine diferite (A, B, AB și 0 ). Grupa sanguină este o caracteristică care apare predominant în celulele roșii din sânge (eritrocite). Grupa sanguină este determinată de serurile de testare. Cele mai cunoscute metode pentru determinarea grupei sanguine ereditare sunt sistemele AB0 și factorul Rhesus.

Sistemul AB0 se bazează pe faptul că celulele roșii din sânge au antigene (Ag) care pot reacționa cu anumiți anticorpi (Ac). Combinația greșită de Ac și Ag face ca celulele roșii din sânge să se aglomereze. Prin urmare, pentru transfuzii de sânge trebuie utilizat numai sânge adecvat.

 • Grupa sanguină A, de exemplu, are Ag A și Ac anti-B. Dacă acest sânge vine împreună cu grupa sanguină B sau AB, Ac anti-B vor reacționa cu Ag B.
 • Grupa sanguină B are Ag B și, prin urmare, Ac împotriva grupei sanguine A.
 • Grupa sanguină 0 nu are Ag și, prin urmare, nu reacționează cu Ac. Astfel, poate fi donat tuturor celorlalte grupuri de sânge.
 • Grupa de sânge AB, pe de altă parte, are ambii Ag și, prin urmare, reacționează la toți Ac. Deci nu există anticorpi în serul de sânge al AB, altfel sângele s-ar coagula. Prin urmare, poate primi sânge de la toate grupele, dar nu poate dona.

Sistemul factorului Rhesus (descoperit la maimuțele rhesus) se bazează pe un anticorp pe care 85% dintre oameni îl au în sânge. Prin urmare, ele sunt denumite Rhesus pozitive (rh+). Restul de 15% nu au factorul Rh, sunt Rh negativi (rh-).

În primă fază, nu există anticorpi împotriva Rhesus în sânge, dar când se întâlnesc RH+ și RH-, RH+ este considerat un corp străin. Acest lucru poate duce la complicații la naștere dacă mama și copilul au factori Rhesus diferiți. Prin urmare, factorul Rhesus este întotdeauna determinat.

Imaginea sângelui (hemograma)

Medicul poate trage multe concluzii despre starea de sănătate a unei persoane doar analizând compoziția sângelui. El poate citi din hemoleucogramă (hemogramă) dacă, de exemplu, există o inflamație și dacă distribuția celulelor sanguine corespunde aproximativ cu cea a unei persoane sănătoase. Hemoleucograma arată rezultatele numărării componentelor celulare conținute în sânge. Acestea sunt formate din globule roșii (eritrocite), globule albe (leucocite), trombocite și globule roșii imature (reticulocite).

Se face o distincție între hemograma mică și cea mare. Pe lângă hemograma mică, care conține doar numărul total de leucocite, hemoleucograma completă include și hemoleucograma diferențială, adică o defalcare precisă a subgrupurilor care alcătuiesc leucocitele.

Hemoleucograma unei persoane sănătoase se prezintă, în mare, astfel:

 • multe eritrocite
 • unele leucocite (celule mari de culoare violet)
 • unele trombocite (celule mici de culoare violet)

Recomandări pentru valorile sanguine:

Valoare
Femeie
Bărbat
Unitate
Leucocite
4,4 - 11,9
4,0 - 10,0
mii/µl
Eritrocite
4,1 - 5,4
4,5 - 6,0
mil./µl
Hemoglobină
11,5 - 16,4
13,5 - 18,0
g/dl
Hematocrit
35 - 45
42 - 50
%
MCV
80 - 96
80 - 96
fl
Hbe / MCH
28 - 32
28 - 32
pg
Trombocite
150 - 300
150 - 300
mii/µl
Reticulocite
1 - 14
1 - 14

Explicația termenilor:

 • Leucocitele (globulele albe) :

              Celulele albe din sânge își datorează numele culorii albicioase pe care o au. Doar aproximativ 10% din celulele albe se găsesc în sânge, majoritatea sunt prezente în măduva osoasă și în țesuturi. Formarea leucocitelor are loc în celulele stem ale măduvei osoase.

               Sunt o parte importantă a sistemului imunitar. Ele fac  ca agenții patogeni să fie inofensivi și pot oferi astfel un ajutor valoros în caz de inflamație, infecții bacteriene sau reacții alergice.

 • Eritrocitele (globulele roșii):

               Fiecare adult are aproximativ 30.000 de miliarde de globule roșii care circulă timp de aproximativ 120 de zile. Ele transportă oxigenul de la plămâni către întregul corp - acesta este un proces vital. Pe drumul de întoarcere prin corp, eritrocitele iau cu ele o parte din dioxidul de carbon (CO2) și îl transportă spre plămâni, unde este eliberat și expirat. Eritrocitele conțin pigmentul roșu din sânge, hemoglobina.

                Elemente importante în formarea eritrocitelor sunt Fierul, Vitamina B12 și Acidul folic. Dacă una dintre aceste substanțe nu se găsește într-o cantitate suficientă în organism, celulele sanguine complet funcționale nu se formează. Dacă există prea puține celule sanguine, atunci se instalează anemia. Dacă există prea multe celule sanguine, aceasta se numește policitemie.

 • Hemoglobina (Hb) / pigment roșu din sânge:
  Pigmentul roșu din sânge este o componentă importantă a globulelor roșii și are ca principală sarcină legarea oxigenul în plămâni și de a-l transporta către celulele corpului. Fierul are o funcție specială deoarece, ca „atom central”, este responsabil de atașarea oxigenului la hemoglobină.

  Dacă lipsește Fierul, nu se poate forma un nou pigment roșu de sânge. O valoare scăzută a hemoglobinei se numește anemie, la fel ca și un număr redus de globule roșii.
 • Hematocritul (HKT):

              Hematocritul este o măsură a vâscozității sângelui. Sângele este de aproximativ patru ori mai gros decât apa. Dacă nivelul hematocritului crește, vâscozitatea sângelui crește. Acest lucru mărește rezistența la curgere în vasele de sânge, ceea ce pune mai multă presiune asupra inimii și reduce fluxul de sânge către organe.

 • MCV și MCH:

               Reprezintă valori de laborator care sunt utilizate pentru a verifica funcția globulelor roșii. Datorită funcției lor centrale în transportul oxigenului, aceste valori vitale sunt determinate de rutină. MCV este volumul mediu al unui eritrocit. Valoarea este necesară pentru a diferenția între diferitele forme de anemie. MCH indică cantitatea medie de hemoglobină per eritrocit. Acest parametru este folosit și pentru a diferenția între anemii.

 • Trombocitele:

             Se formează în măduva osoasă și se descompun din nou după 1-2 săptămâni, în principal în splină și ficat.

               Aceste particule foarte mici sunt cea mai importantă parte a coagulării sângelui și a hemostazei. Ele se adună pe leziunile vasculare și formează un dop care închide rana – o funcție esențială pentru supraviețuire!

              Dacă trombocitele nu funcționează corespunzător, există o tendință crescută de sângerare. Dacă numărul de trombocite este crescut masiv, există riscul formării unui cheag de sânge (tromboză).

 • Reticulocitele:

  Reticulocitele sunt celulele progenitoare ale globulelor roșii și se formează în măduva osoasă. De acolo, ele sunt eliberate în sânge și se transformă în globule roșii mature. 

Valori de laborator - zahăr din sânge, colesterol, homocisteină etc

Analizele de laborator folosesc pentru a determina valori importante precum zahărul din sânge, colesterolul, homocisteina și electroliții. Aceste valori nu sunt de obicei determinate în așa-numitul sânge integral, ci în plasmă sau ser.

 • Glucoză (zahăr din sânge):
  Zahărul din sânge este în general înțeles ca fiind nivelul de glucoză din sânge, o sursă importantă de energie pentru organism. Celulele roșii din sânge și medula renală depind de glucoză pentru energie. Creierul este, de asemenea, alimentat cu glucoză.

O valoare bună pentru glicemia a jeun este sub 100 mg/dl.

Un nivel de zahăr din sânge care este prea mare se numește hiperglicemie, iar un nivel de zahăr din sânge care este prea scăzut se numește hipoglicemie. După masă, nivelul zahărului din sânge crește pentru o perioadă scurtă de timp, așa că trebuie măsurat pe nemâncate. Nivelurile crescute ale zahărului din sânge indică de obicei diabet (diabet zaharat). Pe termen lung, valorile crescute pot avea un efect negativ asupra nervilor și pot provoca modificări ale vaselor de sânge.

 • Grăsimile din sânge (lipide):
  Ca toate celelalte grăsimi și substanțe asemănătoare grăsimilor, grăsimile din sânge aparțin grupului lipidelor. Cele mai cunoscute grăsimi sunt colesterolul și trigliceridele. La fel ca proteinele și zahărul, grăsimile sunt, de asemenea, o sursă importantă de nutriție pentru organism și au cel mai mare conținut de energie la 9,3 kcal/g. Grăsimea este cea mai importantă substanță de depozitare a organismului. Cu toate acestea, organismul poate transforma și alte substanțe precum proteinele și zaharurile în grăsimi pentru a le stoca.
 • Trigliceridele:
  Grăsimile naturale sunt cunoscute și sub numele de grăsimi neutre sau trigliceride. Trigliceridele constau dintr-o moleculă de glicerol cu ​​trei acizi grași atașați. Acizii grași pot fi destul de diferiți.

  Valorile trigliceridelor din testul de sânge sunt favorabile dacă sunt sub 150 mg/dl.

  Scopul biologic al depozitării grăsimilor este de a avea o rezervă de energie disponibilă „la nevoie”. Soarta grăsimilor în organism depinde de nevoile energetice ale organismului. Trigliceridele cu compuși saturați intră rapid în depozitele de grăsime. Rezerva de energie a unui adult normal este de aproximativ 8 kilograme și ar oferi energie pentru 40 de zile.

  Determinarea trigliceridelor este utilizată pentru depistarea precoce a tulburărilor de metabolism lipidic cauzate genetic, care la rândul lor sunt considerate un factor de risc pentru boala coronariană.
 • Colesterolul
  Colesterolul este o componentă importantă pentru producția proprie de hormoni și acizi biliari de către organism și pentru structura învelișului celular. Cu toate acestea, dacă există prea mult colesterol în sânge, acest lucru poate avea un efect negativ asupra sănătății vasculare. Determinarea acestei grăsimi este utilizată pentru depistarea precoce a riscului de arterioscleroză.

  Colesterolul este format din mai multe subgrupe. Indicarea valorii colesterolului total spune puțin de la sine. Pentru o evaluare corectă, aveți nevoie de cel puțin valoarea HDL (lipoproteine ​​de înaltă densitate) și LDL (lipoproteine ​​de densitate mică).

Colesterolul HDL („colesterolul bun”) transportă colesterolul care nu mai este necesar de la celule la ficat, unde este descompus. Nivelurile ridicate de HDL sunt pozitive, deoarece ajută la descompunerea colesterolului.

Dacă în organism există prea mult colesterol LDL („colesterol rău”), acesta se poate depune în pereții vaselor de sânge și poate duce la îngustarea acestora (arterioscleroză generală).

Niveluri favorabile ale lipidelor din sânge:

 • Colesterol total (TC): sub 200 mg/dl
 • Colesterol HDL (HDL): peste 70 mg/dl (la femei) / peste 60 mg/dl (la bărbați)
 • Colesterol LDL (LDL): sub 130 mg/dl
 • Homocisteină
  Homocisteina este o substanță prezentă în sângele circulant
  Este un aminoacid care nu se găsește în alimente și este un metabolit endogen care este produs atunci când proteina este descompusă în aminoacizi. Un nivel „normal” de homocisteină este important pentru menținerea funcției vaselor, deoarece homocisteina este un factor de risc pentru arterioscleroză.

 

Valorile de laborator din testul de sânge trebuie să fie între 5 și 10 µmol/l.