1. doppelherz.ro
  2. Ghid de sănătate
  3. Substanțele vegetale secundare

Substanțele vegetale secundare

În ultimii ani s-a demonstrat că, pe lângă vitamine, minerale și oligoelemente, alte substanțe cunoscute sub numele de substanțe bioactive din alimente sunt necesare pentru menținerea sănătății pe termen lung. Acestea includ substanțele vegetale secundare.

Membri importanți ai acestei categorii sunt polifenolii. De exemplu, legumele, fructele, ceaiul verde, strugurii negri, vinul roșu sunt bogate în polifenoli.

De asemenea, carotenoidele aparțin substanțelor secundare ale plantelor. Sunt al doilea grup ca mărime de compuși secundari ai plantelor. Carotenoizii includ Luteina și Zeaxantina, care se găsesc în principal în alimentele pe bază de plante, cum ar fi legumele verzi. Carotenoizii galbeni prezintă un interes deosebit pentru ochii noștri, deoarece se găsesc în cristalin și retină.

Merișoarele sunt, de asemenea, deosebit de bogate în anumite substanțe vegetale secundare, așa-numitele proantocianidine (PAC). Acestea asigură culoarea roșie a boabelor mici.

Un alt grup de substanțe vegetale secundare sunt proantocianidinele oligomerice (OPC), care apar în mod natural în plante și aparțin grupului flavonoidelor. Semințele de struguri și cojile de struguri sunt deosebit de bogate în OPC. Sunt importante pentru inimă și circulație.