Măceș pentru câini și pisici

Hagebutten an Strauch

Măceșele sunt fructele roșii ale diferitelor tipuri de trandafiri. Acestea sunt recoltate când sunt complet coapte, semințele sunt îndepărtate și pulpa este ușor uscată. În acest fel, ingredientele importante precum beta-carotenul, Vitaminele E, B și C, Potasiul, Calciul și Magneziul, precum și galactolipidele și triterpenele pot fi păstrate. Pudra de măceșe constă din măceșe măcinate fin și este un produs natural de înaltă calitate.

Datorita ingredientelor lor, măceșele sunt considerate un remediu natural tradițional despre care se spune că are diverse proprietăți de susținere a sănătății. Vitaminele A și C acționează ca antioxidanți în organism și ajută împotriva radicalilor liberi, care sunt compuși agresivi de oxigen care, de exemplu,  reies din procesele inflamatorii din organism. Vitamina C nu este cunoscută doar pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru că contribuie și la formarea colagenului și, astfel, susține funcția cartilajelor și a oaselor. Ingredientele active includ și așa-numitele triterpene, despre care se spune că au potențial de modulare a inflamației.

Efectele pozitive ale acestui fruct bogat compus au fost folosite de ceva timp pentru a ajuta la problemele articulare, mai ales în Scandinavia. Știința a analizat, de asemenea, domeniile posibile de aplicare a ingredientelor și a demonstrat un potențial de stabilizare a membranei și antiinflamator al galactolipidelor și triterpenelor (1,2). Studiile la pacienții cu probleme articulare au arătat, de asemenea, o îmbunătățire a simptomelor după administrarea pudrei de măceș (3, 4). Ingredientele se susțin reciproc în efectele lor (5), așa că măceșul oferă un cocktail natural de componente importante.

Pudra este, de asemenea, adesea folosită pentru câini și pisici ca un plus bogat la rația lor zilnică. Pulberea de măceș este adesea adăugată în alimente sau furajele complementare de înaltă calitate pentru a susține anumite sisteme ale organismului.

(1)    Winther et al. (1999): The anti-inflammatory properties of rose-hip. Inflammopharmacology. 7(1):63-8.
(2)    Saaby et al. (2011): Isolation of immunomodulatory triterpene acids from a standardized rose hip powder (Rosa canina L.). Phytother Res. 25(2):195-201.
(3)    Winther et al. (2005): A powder made from seeds and shells of a rose-hip subspecies (Rosa canina) reduces symptoms of knee and hip osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Scand J Rheumatol. 34(4):302-8.
(4)    Gruenwald et al. (2019): Rosa canina - Rose hip pharmacological ingredients and molecular mechanics counteracting osteoarthritis - A systematic review. Phytomedicine. 60:152958.
(5)    Schwager et al. (2011): Rose hip and its constituent galactolipids confer cartilage protection by modulating cytokine, and chemokine expression. BMC Complement Altern Med. 11:105.