Ghemurile de blană la pisici – cauze, simptome, prevenire

Adesea, pisicile reacționează sensibil la influențele externe, ce pot duce la tulburări digestive precum vărsături, diaree sau constipație. Cauzele pot fi schimbarea alimentației, stresul, paraziții sau infecțiile. În cazul animalelor din exterior, ele pot mânca ceva din exterior care nu le face bine. O pisică ce trăiește în aer liber care suferă de diaree ar trebui, așadar, ținută în casă o perioadă de timp și lăsată să se odihnească, astfel încât să te poți asigura că s-au rezolvat problemele intestinale cu care s-a confruntat.

Totuși, în cazul constipației, o combinație între alimente bogate în fibre, un aport suficient de apă și exerciții fizice ajută adesea la reglarea digestiei.

Din fericire, în majoritatea cazurilor, cauzele acestor probleme digestive sunt inofensive, adesea dispar de la sine sau pot fi tratate cu ușurință.

Vărsăturile, pe de altă parte, sunt o problemă diferită. În cele mai multe cazuri are legătură cu părul înghițit sau, în stadii avansate, cu bile întregi de păr. Această problemă este foarte specifică pisicii. 

Formarea ghemurilor de blană

Există diferiți factori care pot crește riscul de formare a ghemurilor de blană:

 • Rasele cu păr lung absorb în mod natural volume mai mari de păr
 • Atunci când își schimbă blana, în timpul procesului de îngrijire și spălare a ei, pisciile înghit mai mult păr
 • Potrivit studiilor, pisicile de interior petrec mai mult timp lingându-și blana pentru a o îngriji și, prin urmare, sunt mai des afectate decât pisicile de exterior
 • Problemele de piele care sunt însoțite de mâncărime pot duce la creșterea timpului pe care pisicile și-l petrece lingându-se 
 • Stresul psihologic poate crește și el riscul de periaj excesiv
 • Excreția părului ingerat poate fi redusă datorită mișcării gastrointestinale reduse (de exemplu din cauza bolii sau a medicamentelor).

Simptomele ghemurilor de blană

Părul înghițit se poate acumula și forma așa-numitele ghemuri de blană. Acestea pot atinge uneori o dimensiune care poate deveni critică pentru pisică. Dacă ghemul de blană nu mai poate trece prin ieșirea din stomac, pisica ajunge să se confrunte cu vărsăturile. Prin urmare, există deja un indiciu al unui risc pentru sănătate. Dacă un ghem de blană mare pătrunde în intestin, poate duce și la o obstrucție intestinală care îi poate pune viața în pericol.

Dacă suspectezi că pisica se confruntă cu o obstrucție intestinală acută, deoarece prezintă simptome precum refuzul de a mânca, creșterea salivației, o deteriorare a stării generale de bine, apatie sau neliniște, mergi cu ea la cabinetul veterinar cât mai repede posibil. Medicul va lua decizia dacă o operație este necesară pentru animal sau poate fi ajutată prin alte mijloace.

COMPLEX ANTI-HAIRBALL
Doppelherz für Tiere
COMPLEX ANTI-HAIRBALL
5-in-1
 • Formulă împotriva ghemurilor de blană, cu 5 componente active
 • Cu malț, ulei de somon, inulină, celuloză și psyllium
 • Fibrele și uleiurile valoroase susțin digestia pisicii
 • Poate reduce formarea ghemurilor de blană și ajută la eliminarea lor
 • Furaj complementar, într-o formă ușor de folosit și gustoasă
 • Potrivit și pentru pisicile pretențioase

Prevenirea formării ghemurilor de blană

Există diferite măsuri pentru reducerea riscului de formare a ghemurilor de blană:

 • Periajul regulat, care ajută la îndepărtarea părului mort este cea mai ușoară și eficientă modalitate de a reduce ingestia acestuia de către pisică.
 • Daca cauza problemelor este linsul în exces din cauza mancarimii, trebuie luate masuri adecvate pentru a susține functia pielii în situația prezenței unei dermatoze.
 • Atunci când curățarea este cauzată de stres, este important să aflați cauzele și, dacă este posibil, să le eliminați.
 • Și, desigur, bolile gastrointestinale care afectează negativ funcția motrică intestinală sau duc la vărsături trebuie, de asemenea, determinate și tratate de un medic veterinar.
 • Cea mai importantă măsură pentru a reduce riscul de formare ghemurilor de blană este dieta. Prin hrănirea cu nutrienți adecvați, se poate reduce formarea lor și poate fi ușurată eliminarea părului ingerat.

 

Ce remedii sunt utile pentru ghemurile de blană?

Cel mai cunoscut remediu pe care îl poți avea în casă pentru ghemurile de blană este iarba pisicii. Animalele ce petrec timp în aer liber mănâncă iarbă pentru a-și curăța stomacul în mod natural și pentru a-și ajuta digestia. Fibrele din iarbă facilitează excreția. Prin urmare, este important să susții pisicile care stau în casă într-un mod similar și să le oferi hrană bogată în fibre.

Cu toate acestea, este important să te asiguri că nu ai în casă plante cu frunze ascuțite, care pot răni mucoasele pisicii. Și, desigur, nici flori și plante care sunt otrăvitoare pentru pisici, cum ar fi aloe vera, ciclamen, crizanteme, iedera, crini sau orhidee.

Pastă cu malț și alte preparate împotriva ghemurilor de blană

Fibrele sunt foarte importante într-o dietă specială pentru prevenirea ghemurilor de blană. Ele sunt împărțite în fibre insolubile și solubile. Fibrele insolubile duc la întârzierea golirii gastrice. Aceasta înseamnă că părul ingerat se poate amesteca mai bine cu ingredientele alimentare. În intestinul gros, aceste fibre stimulează mișcarea intestinală și asigură astfel o excreție accelerată, ceea ce reduce formarea ghemurilor de blană. Fibrele solubile pot crește vâscozitatea în intestin și astfel ușurează eliminarea părului.

Când ne gândim la remedii împotriva ghemurilor de blană, adesea ne ducem cu gândul la pasta cu malț. Malțul este o posibilă sursă de fibre. În plus, pasta are un gust foarte bun, care este pe placul majorității pisicilor și, prin urmare, este ușor să le hrăniți chiar și pe cele mai pretențioase pisici. Cu toate acestea, o combinație din diferite surse de fibre este optimă.

Adaosul de uleiuri previne formarea ghemurilor de blană și favorizează trecerea părului în tractul gastrointestinal.

O combinație de diferite ingrediente care ajută la eliminarea părului prin sistemul digestiv este ideală -  de preferat înainte ca acesta să se formeze într-un ghem de blană solid.