Pielea și blana – oglinda stării de sănătate a câinelui tău

Atunci când ai un câine ca unul dintre cei mai buni prieteni, îți dorești să fie complet fericit și sănătos. Pielea și blana oferă informații importante despre starea de sănătate a prietenului tău patruped.
Flauschiger Welpe

Pentru majoritatea câinilor, blana este esențială deoarece, cu câteva excepții, acoperă și protejează complet pielea. Cu toate acestea, blana poate fi la fel de sănătoasă ca și pielea de dedesubt, care este un organ complex cu multe straturi, funcții și nevoi.

Structura și funcțiile pielii la câini

Ca și în cazul oamenilor și al multor alte mamifere, pielea câinilor este formată din mai multe straturi și protejează corpul și organismul de factori externi potențial dăunători (de exemplu, substanţe chimice şi microorganisme) care altfel ar putea pătrunde nestingherite în organism. În același timp, este cel mai mare dintre toate organele la mamifere și servește și ca organ senzorial, deoarece există nenumărate terminații nervoase în și sub piele care transmit informații către creier despre frig, căldură și durere.

Epiderma formează stratul exterior al pielii, care este vizibil și prin blană. Dedesubt se află dermul, cel mai gros strat de piele. Hipodermul este un strat de țesut conjunctiv lax și grăsime.

Epiderma

Stratul exterior al pielii se numește epidermă. În nivelul inferior al epidermei există celule producătoare de pigment care conferă culoare pielii și blănii. Culoarea și distribuția pigmenților eliberați sunt în mare măsură determinate de structura genetică a câinelui. Dar vârsta, bolile și expunerea la soare pot influența și culoarea ei. La unii câini puteți observa fenomenul așa-numitului „nas alternant”: radiațiile UV produc cantități mari de pigmenți de culoare. Ca urmare, suprafața nazală, altfel strălucitoare, se întunecă la anumiți câini. Mecanismul propriu al organismului lor protejează pielea de daune legate de radiații, cum ar fi arsurile solare în lunile însorite. Stresul și procesul natural de îmbătrânire al câinelui, pe de altă parte, duc la moartea treptată a celulelor producătoare de culoare, care în cele din urmă se manifestă prin sensibilitatea crescută la soare.

Există, de asemenea, numeroase celule în epidermă care, după ce se formează, migrează la suprafața pielii, mor și se întăresc, devenind treptat asemenea unor solzi mici și solizi. Stratul superior al pielii este format din mai multe straturi de astfel de celule keratinizate. Drept urmare, ele formează un fel de înveliș protector din keratină, care este semnificativ mai gros în zonele fără păr, cum ar fi laba picioarelor. Cu cât o parte a corpului este mai stresată, cu atât mantaua cornoasă devine mai puternică. Vârsta contribuie, de asemenea, la creșterea mantalei cornoase.

Acest strat cornos protejează împotriva stresului mecanic și chimic și asigură, de asemenea, protecție împotriva pătrunderii microorganismelor dăunătoare (de exemplu, bacteriile) în organism. În plus, bariera pielii previne pierderea de lichide.

La căței, bariera cutanată este adesea chiar mai permeabilă decât la câinii adulți.

Dermul

Stratul mijlociu al pielii, numit derm, este format din tesut dens, dar  foarte elastic in acelasi timp. Acest lucru asigură o piele flexibilă și elastică. Ambele caracteristici scad însă odată cu vârsta.

Numeroasele vase de sânge din derm furnizează nutrienți epidermei de deasupra. O altă sarcină importantă a acestor vase de sânge este reglarea temperaturii pielii și a corpului. Când este cald în mediul în care câinele trăiește, venele se dilată și degajă mai multă căldură. Cu toate acestea, în condiții de frig se contractă pentru a pierde mai puțină căldură. Există un număr deosebit de mare de celule senzoriale în derm. Acestea asigură recepția și transmiterea diverșilor stimuli de mediu. În funcție de tipul de stimul, există celule diferite. Fiecare este specializat în senzații precum atingere, durere, mâncărime, frig sau căldură.

Mușchii foliculului de păr sunt, de asemenea, localizați în stratul mijlociu al pielii. Hormonii de stres fac ca aceste fibre musculare să se încordeze, determinând blana câinilor să se ridice, în special în zonele gâtului și spatelui. Părul ridicat este un reflex - o reacție pe care câinele nu o poate controla în mod conștient și este declanșată de stres sau tensiune.

Subcutanatul

Al treilea strat de piele, cunoscut sub denumirea de subcutanat, este format în principal din celule adipoase. Acestea izolează corpul câinelui și protejează astfel împotriva frigului. Pe lângă energie, vitaminele sunt stocate și în țesutul adipos al țesutului subcutanat. În plus, grăsimea servește la protejarea organelor din interiorul corpului de șoc și presiune.

Glandele pielii

Există diferite tipuri de glande în straturile superioare ale pielii. Glandele sebacee secretă o substanță grasă care formează pe piele un strat subțire, hidrofug. Acest lucru protejează pielea de poluanți și agenți patogeni și oferă, de asemenea, blănii strălucirea sa naturală. Multe dintre aceste glande sebacee se găsesc în special la baza cozii.

Alte două tipuri de glande găsite în pielea câinelui sunt glandele apocrine și ecrine. Glandele apocrine se găsesc pe aproape tot corpul.  Secreția lor este bogată în proteine ​​care se combină cu sebumul pielii și îmbunătățește astfel proprietățile protectoare ale peliculei grase. Glandele apocrine au și o funcție comunicativă prin producerea de mirosuri. Glandele ecrine sunt situate în primul rând pe pernuțele labelor. Ele sunt asemănătoare cu glandele sudoripare umane și secretă un lichid limpede, inodor.

Sarcinile și natura blănii câinelui

Fiecare câine are blana sa tipică rasei sau, în cazul raselor mixte, o combinație a caracteristicilor mai multor rase. Dar fie că este cu părul scurt, cu părul aspru, cu părul lung sau cu părul roșu - blana își asumă sarcini importante la fiecare câine: protejează pielea și corpul de influențele externe. Pe lângă absorbția influențelor meteorologice precum umezeala sau frigul, blana ajută și la ținerea paraziților departe de pielea sensibilă. Majoritatea câinilor au două tipuri diferite de păr în blană: se face o distincție între stratul superior și cel inferior.

 

COMPLEX PIELE ȘI BLANĂ PENTRU CÂINI
Doppelherz für Tiere
COMPLEX PIELE ȘI BLANĂ PENTRU CÂINI
  • Pentru susținerea funcției cutanate în cazul dermatozei și pierderii excesive de păr
  • Conține importanți acizi grași Omega-3 și Omega-6
  • Cu drojdie de bere, Zinc, Biotină și Cupru, precum și vitaminele B, E și A
  • Ca furaj complementar sub formă de inimioare de mestecat gustoase

Dar funcția pielii poate fi atacată și din interior: bolile și alergiile, precum și aprovizionarea excesivă sau insuficientă cu anumiți nutrienți influențează și funcția de sănătate și protecție a pielii. Prin urmare, trebuie întotdeauna avut grijă să îi asigurați câinelui dumneavoastră un aport suficient și echilibrat de nutrienți, cum ar fi acizi grași esențiali, Biotină, Zinc și aminoacizi pentru a menține sănătatea naturală a pielii.