Vitamine & Minerale pentru câini și pisici

Katze sitzt auf Mauer

Toată lumea le cunoaște și știe că sunt sănătoase. Dar ce sunt mai exact vitaminele? Vitaminele sunt substanțe nutritive organice care sunt esențiale pentru o viață sănătoasă în cantități mici și nu pot fi produse de organismul animalelor sau al oamenilor. Cu toate acestea, există excepții, în funcție de specia de animale. De exemplu, Vitamina C poate fi produsă de organismul câinilor, precum și de cel al pisicilor, în anumite condiții; câinii pot produce și Vitamina A din caroten.

Se face distincția între vitaminele solubile în apă și cele solubile în grăsimi. Cele liposolubile sunt furnizate organismului cu grăsimi. Acestea includ Vitaminele A, D, E și K. Ele pot fi stocate într-o anumită măsură în organism (de exemplu, ficat și rinichi), astfel încât o deficiență poate să fie compensată inițial și să nu fie vizibilă. Cu toate acestea, un aport al acestor vitamine care este semnificativ mai mare decât este necesar pe o perioadă lungă de timp poate duce și la probleme de sănătate.

Vitaminele B, care includ și Biotina, Niacina, Acidul Pantotenic  și Acid folic, sunt solubile în apă. Cunoscuta Vitamina C este, de asemenea, solubilă în apă. Spre deosebire de vitaminele solubile în grăsimi, acestea pot fi stocate doar într-o măsură limitată în organism, astfel încât animalele și oamenii trebuie să le consume în mod regulat.

Deficitul de vitamine poate avea diverse efecte asupra animalelor. Asemenea oamenilor, consecințele unei diete cu conținut scăzut de Vitamina B1 la câini au fost recunoscute la începutul secolului al XX-lea: afecțiunea beri-beri. Această afecțiune cauzată de deficitul de vitamine poate duce la tulburări ale sistemelor muscular, nervos și cardiovascular. La pisici, primele semne vizibile ale unei deficiențe de vitamine se văd la nivelul pielii și al blănii.

Așadar, mineralele ce sunt? La fel ca și vitaminele, acestea sunt, de asemenea, esențiale pentru viață. Cu toate acestea, sunt compuși chimici care pot fi împărțiți în minerale esențiale și oligoelemente.

Mineralele esențiale sunt:

 • Sodiu
 • Potasiu
 • Calciu
 • Fosfor
 • Magneziu

Mineralele esențiale sunt folosite în cantități relativ mari (de unde și denumirea). În schimb, sunt necesare doar cantități mici de oligoelemente.

Printre cele mai importante sunt:

 • Fier
 • Cupru
 • Zinc
 • JIod
 • Seleniu
 • Mangan

Dacă câinii sau pisicile suferă de o deficiență de minerale, sunt mai puțin activi și mai susceptibili la boli. Prin urmare, o dietă completă, variată este esențială pentru ca animalul să își acopere nevoile de cele mai importante vitamine și minerale. Încă de la începutul vieții animalului, acordați atenție hrănirii cu furaje complementare pentru hrana zilnică, ce conțin ingredientele importante, pentru a-i permite să trăiască o viață sănătoasă și vitală.