Osteoartrita la câini

Cauzele bolilor articulare pot fi de natură diferită. Prin urmare, proprietarii de câini ar trebui să se adapteze întotdeauna la cerințele fizice ale câinelui lor. Exercițiile fizice sunt necesare pentru a le întări mușchii, ligamentele și tendoanele. Cu toate acestea, este important să mențineți un nivel al exercițiilor adecvat vârstei câinelui, precum și a condiției dvs fizice, fără a supraîncărca permanent articulațiile.
Kleiner brauner Hund läuft über Wiese

Mulți dintre prietenii noști cu patru picioare iubesc exercițiile fizice. Cu toate acestea, este responsabilitatea proprietarilor să determine în mod individual ce nivel și tip de exercițiu îi mențin fericiți și sănătoși pe câinii lor. Pe lângă exerciții fizice, un factor important în menținerea condiției fizice este și dieta corectă și echilibrul nutrițional.

Auzi adesea despre tulburări în dezvoltarea scheletului și despre boli ale articulațiilor, în special la rasele de câini mari, dar nici rasele mai mici nu sunt ferite de astfel de probleme.

Deși astfel de boli pot fi ereditare, cel mai adesea ele sunt cauzate de erori alimentare și stres. Acest lucru poate duce la modificări ale cartilajului articular, care favorizează osteoartrita sau artrita.

Ca strat protector, țesutul cartilajului acoperă suprafața articulației și este foarte important pentru ca mișcarea să aibă loc fără dureri. Stratul de cartilaj trebuie să fie suficient de gros pentru a atenua în mod adecvat denivelările și alte sarcini în timpul perioadelor în care câinele tău este în mișcare. În plus, cartilajul trebuie să aibă suficientă apă pentru ca țesutul să rămână elastic și rezistent. Mai mult, pentru o mișcare sănătoasă, lină, este necesar ca celulele capsulei articulare să ofere suficientă lubrifiere articulațiilor (Synovia).

Osteoartrita este o boală cronică articulară în care cartilajul articular se descompune. Artrita, pe de altă parte, se referă la inflamația articulațiilor, care apare de obicei în episoade. Cu toate acestea, osteoartrita poate provoca și inflamații intermitente la nivelul articulației.

Simptome

La câinii mai în vârstă, în special, se observă adesea următorul comportament: după perioade mai lungi de ședere, începe să aibă dificultăți la ridicare. Primele simptome ale osteoartritei sunt scăderea capacităţii de efort, dificultăţi la ridicare, evitarea sau urcarea dificilă a scărilor sau în maşină, perceperea unor zgomote de crepitaţie la mobilizarea articulară, reducerea mobilităţii articulare.  Pe lângă aceste semne, articulațiile afectate pot fi, de asemenea, supraîncălzite și umflate din cauza inflamației. Cu aceste semne, este evident că putem începe să bănuim că animalul este bolnav de osteoartrită ca boală cronică degenerativă a articulațiilor.

Dar nu doar câinii mai în vârstă sunt afectați de aceste simptome. De exemplu, apariția lor poate fi favorizată și de nealinierea articulațiilor la câinii tineri.

Cel mai adesea, coatele, umerii, șoldurile și genunchii sunt cele mai des întâlnite zone afectate de osteoartrită. Dar această afecțiune poate apărea și în coloana vertebrală și pe articulațiile membrelor inferioare.

Diagnosticul osteoartritei

De obicei, osteoartrita se dezvoltă lent. Primele modificări apar de obicei fără simptome vizibile. Schiopătarea este însoțită mai târziu de o mobilitate redusă a articulațiilor și creșterea durerii în articulația afectată. Acest lucru face ca animalul dvs să se miște din ce în ce mai puțin. La rândul său, mobilitatea redusă duce și la pierderea tensiunii musculară, ceea ce provoacă dureri suplimentare - apare un cerc vicios.

Dacă observați o șchiopătură persistentă sau recurentă, articulațiile individuale arată umflate sau se simt neobișnuit de calde, este necesară o vizită la veterinar.

Dacă bănuiți că patrupedul dvs suferă de osteoartrită, pe lângă o examinare amănunțită, sunt necesare și proceduri suplimentare pentru diagnosticare. Examenul cu raze X joacă un rol important. Severitatea bolii, precum și starea cartilajelor și ligamentelor din articulație pot fi evaluate parțial și cu ajutorul unui examen cu ultrasunete. Odată cu avansarea osteoartritei, devin evidente modificări ale cartilajului, oaselor și ligamentelor, iar capsula articulară se întărește.

Dacă articulația este umflată, se poate face și o puncție. În conformitate cu măsuri stricte de igienă, lichidul sinovial este îndepărtat din articulație folosind un ac gol și examinat pentru depistarea celulelor inflamate.

O altă opțiune de examinare este și reflectarea articulației (artroscopie). Este o metodă de diagnosticare minim invazivă, care se face direct pe articulația bolnavă. În funcție de rezultatele observate, tratamentul poate avea loc și în timpul aceleiași proceduri. Datorită intervenției minim invazive, artroscopia are ca rezultat doar leziuni ușoare ale pielii și a țesuturilor moi, ceea ce reduce semnificativ tulburările de vindecare a rănilor și riscul de infecție. Avantajul față de alte variante de examinare pentru a stabili un diagnostic este că, în cazul artroscpiei, se face o evaluare  directă a cartilajului articular și a mucoasei articulare. 

Tratamentul osteoartritei

Principalul scop al tratării osteoartritei este calmarea durerii, restabilirea mobilității pentru a susține funcțiile articulare, cum ar fi îngrijirea cartilajului și generarea de lichid articular.

Metodele de terapie conservatoare încearcă să amelioreze simptomele afecțiunii fără intervenție chirurgicală.

Kilogramele în plus trebuie reduse , deoarece greutatea corporală peste medie pune presiune asupra articulațiilor. Mișcările și masajele regulate, blânde favorizează circulația sângelui, întăresc mușchii de susținere și ameliorează tensiunea. Mișcarea favorizează producerea de lichid articular. Locul de dormit trebuie să fie cald și, dacă este posibil, confortabil și realizat din materiale moi. De asemenea, analgezicele pot fi benefice dacă este necesară folosirea lor.

Ca adjuvant, dar și preventiv, îi puteți administra furaje complementare hranei, ce conțin ingrediente, cum ar fi acizi grași Omega-3, Vitamina E, făină din scoici verzi, condroitină, gheara diavolului și colagen II în doze mari.

Daca osteoartrita este avansată și procedurile nechirurgicale nu produc efectul dorit, există o serie de opțiuni chirurgicale. De obicei, rigidizarea articulațiilor nu provoacă durere, dar limitează mobilitatea câinelui. Îndepărtarea parțială a unui os este uneori posibilă și se poate menține libertatea de mișcare în continuare, deoarece articulația este susținută de mușchii din jur. Articulațiile artificiale sunt, de asemenea, disponibile pentru câini, de exemplu pentru articulațiile șoldului, cotului și genunchiului.

COMPLEX ARTICULAȚII PENTRU CÂINI
Doppelherz für Tiere
COMPLEX ARTICULAȚII PENTRU CÂINI
  • Conține acizi grași Omega-3 importanți pentru a susține metabolismul articular în osteoartrită
  • Cu colagen nativ tip II, pudră de scoici verzi și tămâie indiană (Boswellia serrata)
  • Formulă cu Vitamina E
  • Formulă testată de medici veterinari

Cu toate acestea, intervenția chirurgicală ar trebui să fie întotdeauna ultima soluție pentru terapia osteoartritei. Vă recomandăm să apelați la ea atunci când toate celelalte opțiuni de tratament au fost epuizate.