Articulațiile câinelui

Interacțiunea mușchilor, oaselor, țesutului conjunctiv, tendoanelor și ligamentelor este importantă pentru mișcarea câinilor noștri. Articulațiile sunt conexiunile mobile dintre toate oasele solide și au și rolul de amortizoare în mișcare, datorită suprafețelor cartilajului. Componentele principale ale articulațiilor individuale sunt capsula articulară, cartilajul articular și lichidul sinovial. Ligamentele și mușchii din jur stabilizează articulația ca un corset.
Laufender Hund

Sistemul musculo-scheletic este structura corpului și joacă un rol esențial în mobilitate și stabilitate. Prin urmare, are legătură directă cu bucuria de viață și de vitalitatea prietenilor noștri patrupezi. Bolile sistemului musculo-scheletic pot fi foarte dureroase și, prin urmare, îi limitează semnificativ cheful de viață și de joacă. Întrucât conexiunea tuturor elementelor ce alcătuiesc sistemul osos este atât de importantă pentru mobilitatea facilă, menținerea sănătății acestuia este baza pentru o viață lungă și sănătoasă a câinelui.

 

Blocurile de construcție elementare ale sistemului musculo-scheletic

Elementele de construcție de care câinele nostru are nevoie pentru o structură musculo-schelectică sănătoasă și funcțională pot fi absorbite prin hrană. Acest lucru se aplică și celorlalte țesuturi din organism. 

Cățeii se descurcă remarcabil de bine în special în primele luni de viață, când sunt pui și cântăresc puțin. Nu trece mult timp și, în câteva luni devin câini impunători cu o greutate corporală de până la 80 kg. Oasele subțiri și vertebrele mici cresc rapid într-o structură osoasă puternică, cu articulații stabile. Cea mai mare parte a dezvoltării are loc la nivelul articulațiilor, mai ales în faza de creștere.

Cu toate acestea, mușchii, cartilajele și țesuturile se pot uza pe parcursul vieții și trebuie menținute și susținute pentru a-și îndeplini funcția lor și astfel, pentru a contracara daunele și a permite câinelui să se miște fără durere și fără probleme.

 

Structura articulației câinelui

Câinii - ca și oamenii - au articulații diferite, în special în ceea ce privește structura și mobilitatea lor. Cu toate acestea, componentele individuale ale articulațiilor sunt în mare parte aceleași.

Majoritatea articulațiilor câinilor constau din:

  • Lichidul articular (sinovial)
  • Cartilajul articular
  • Osul
  • Capsula comună

Lichidul articular (cunoscut și sub numele de sinovial) se află în interiorul articulației și umple încăperile cavității articulare. Sarcina sa este de a alimenta cartilajul articular și de a reduce frecarea articulației (ca un lubrifiant). Lipsa lichidului sinovial poate duce la uzura cartilajului și, în cele din urmă, la deteriorarea oaselor slab alimentate.

Este format în principal din apă, acid hialuronic, proteine ​​și lipide. Componentele pe care le conține conferă sinoviei o consistența asemănătoare gelului și formează un film lubrifiant pe suprafețele articulațiilor. Cartilajul beneficiază exclusiv de acest lichid sinovial, care este transportat în cartilaj atunci când articulațiile se mișcă.

Cartilajul articular ajută la întinderea capetele oaselor care se întâlnesc pe articulație. Oferindu-le elasticitate,  astfel previne frecarea excesivă în articulații și acționează ca un amortizor. În acest fel, ele sunt responsabile pentru amortizarea presiunii fiecărei mișcări și protejează împotriva uzurii.

Cartilajul articular este format din celule cartilaginoase numite condrocite și o substanță celulară intermediară, matricea cartilajului extracelular. Această matrice este compusă în principal din apă, fibre de colagen, acid hialuronic și protoglicani.

Proteoglicanii sunt molecule mari în care proteinele se combină cu glicozaminoglicanii (GAG). În cartilajul articular găsim sulfat de condroitină, sulfat de keratan și acid hialuronic. Acești prototoglicani au proprietăți hidrofile și, prin urmare, au capacitatea de a asimila cantități mari de apă în cartilaj. Acest lucru asigură rezistența și, în același timp, elasticitatea cartilajului. Țesutul sănătos al cartilajului conține până la 70% apă. 

COMPLEX ARTICULAȚII PENTRU CÂINI
Doppelherz für Tiere
COMPLEX ARTICULAȚII PENTRU CÂINI
  • Conține acizi grași Omega-3 importanți pentru a susține metabolismul articular în osteoartrită
  • Cu colagen nativ tip II, pudră de scoici verzi și tămâie indiană (Boswellia serrata)
  • Formulă cu Vitamina E
  • Formulă testată de medici veterinari

Capsula articulară acoperă întreaga articulație și are funcția de protecție și alimentare. Este formată la exterior din țesut conjunctiv strâns, care conferă rezistență capsulei. Acest strat exterior de fibre (= fibroza) este situat în zona articulației și se contopește în periostul, care înconjoară osul.

Membrana sinovială căptușește interiorul capsulei articulare. Această membrană este străbătută de mulți nervi și vase de sânge și conține celule de acoperire care secretă lichid sinovial. În același timp, aceasta asigură îndepărtarea produsele metabolice nesănătoase din articulație.

În plus, în funcție de tipul de articulație, ligamentele din afara capsulei articulare asigură ghidarea și respectarea intervalului de mișcare dorit și, împreună cu mușchii, conferă articulației stabilitatea necesară.

De-a lungul vieții, structura cartilajului este în mod continuu deteriorate prin uzură, dar trebuie să fie reconstruită în consecință. 

Tipurile de articulații ale câinilor

Tipurile de articulații sunt adesea diferențiate în funcție de forma lor. În principiu, acestea sunt împărțite în articulații simple și compuse, diferența fiind numărul de oase legate între ele. Articulațiile simple conectează două oase (de exemplu, articulația degetului de la picior), pe când articulațiile compuse conectează mai mult de două oase (de exemplu, articulația cotului).

Mai departe, articulațiile sunt diferențiate în funcție de forma suprafețelor articulare, de exemplu în articulații sferice, articulații elipsoide, articulații cu role și articulații cu șa.

Articulațiile sferice sunt situate în umărul și șoldul câinelui. Un cap de îmbinare sferic este înconjurat de o priză de îmbinare în formă de cupă. Acest lucru permite mișcărilor să aibă loc în toate direcțiile. Prin urmare, articulațiile sferice sunt denumite articulații cu trei sau mai multe axe. Cu toate acestea, această mișcare completă este adesea restricționată de ligamente și tendoane.

O articulație elipsoidă este considerată articulația superioară a capului, situată între craniu și prima vertebră cervicală. Există un cap de articulație eliptică introdus într-o priză de articulație corespunzătoare. Este biaxial, deci poate realiza doar mișcări în două direcțiile principale.

Articulațiile Walzen pot fi găsite în cotul sau genunchiul câinilor noștri.  Articulațiile Sadulos sunt vizibile la mijlocul piciorului, de exemplu, atunci când conectează osul rădăcinii piciorului. 

De asemenea, puteți distinge între articulații strânse și incongruente. Dacă articulațiile sunt strânse, mișcările posibile sunt limitate de ligamente foarte strânse. Un exemplu este articulația sacroiliaca din spatele coloanei vertebrale. În cazul articulațiilor incongruente, există discuri cartilaginoase separate, deoarece suprafețele articulare nu se potrivesc exact între ele. 

După cum puteți vedea, tema articulațiilor și a sistemului musculo-scheletic are multe fațete și este de mare importanță pentru animalul dumneavoastră.