Smoothie-urile - Putere pentru sistemul imunitar

Cert este că o dietă sănătoasă, cu multe fructe și legume proaspete ne susține sistemul imunitar. Vitaminele C, D, E, precum și Zincul și Seleniul, în special, pot întări sistemul nostru imunitar. Deși avem la dispoziție o mare varietate de fructe și legume, din păcate mâncăm prea puțin din ele. Smoothie-urile delicioase oferă o modalitate facilă de a mânca sănătos.
Freunde am Strand Herbststimmung

Smoothie de fructe sau Smoothie verde

Deși toată lumea vorbește despre smoothie-uri în acest moment, acestea nu sunt o invenție nouă. Ele erau deja preparate  în așa-numitele „baruri cu sucuri” din America în anii 1920. Un smoothie clasic este o băutură mixtă făcută din piure de fructe care se amestecă cu lapte, apă sau suc până se obține o consistență plăcută, lichidă. Bananele, mango sau avocado sunt deosebit de potrivite ca ingrediente de bază. Spre deosebire de sucurile obișnuite de fructe, întregul fruct este pasat într-un smoothie - inclusiv coaja și semințele comestibile.

Ca alternativă la „smoothie-urile cu fructe”, acum există și un număr mare de „smoothie-uri verzi” delicioase, care se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Acestea sunt făcute din apă, legume verzi precum spanacul sau varza, ierburi și fructe dulci. Raportul dintre fructe și legume verzi ar trebui să fie aproximativ echilibrat. Legumele cu frunze verzi permit o gamă mult mai mare de nutrienți decât este posibil cu smoothie-urile cu fructe pure.

Retete - smoothie-uri pentru sistemul imunitar

Efectul pozitiv al smoothie-urilor asupra sistemului nostru imunitar se datorează combinației speciale de vitamine, minerale, oligoelemente și substanțe vegetale secundare. Vă recomandăm să pregătiți singuri smoothie-urile decât să folosiți produse gata preparate. Așa veți avem în propriile mâini alegerea gustului și  a ingredientelor. În plus, cu siguranță este mai ieftin decât cumpărarea de shake-uri de fructe gata preparate.

De asemenea, diferitele ingredientele din smoothie-urile noastre zilnice oferă sistemului nostru imunitar o gamă largă de nutrienți. Și, mai ales pentru copii, smoothie-urile pot fi o alternativă bună, deoarece copiii refuză adesea fructele și legumele. Smoothie-urile bogate în nutrienți sunt rapid și ușor de preparat. Cu toate acestea, este necesar să apelați la un blender, care poate lichefia complet toate ingredientele. Fiecare rețetă este concepută pentru 2 porții.

 

Când vă preparați smoothie-uri, luați în considerare că, din punct de vedere al conținutului de nutrienți, smoothie-ul reprezintă mai mult o mică masă, nu doar o simplă băutură. Datoriră fructozei, în special shake-urile de fructe pot conține multe calorii, în timp ce smoothie-urile verzi sunt de obicei mai puțin calorice și mai bogate în nutrienți.

Încercați grozavele noastre rețete pentru smoothie-uri:

Smoothie cu banane și căpșuni (copii îl adoră):

Ingrediente:
175 g Căpșuni congelate
½ Banană
2 Portocale
1-2 linguri de miere

Se amestecă portocalele decojite și banana împreună cu căpșunile congelate până la omogenizare. Dacă doriți, puteți îndulci totul cu 1-2 linguri de miere. Rețetă grozavă pentru zilele toride de vară!

Smoothie cu înghețată de mure și vanilie:

Ingrediente:
300 g Mure
1 linguriță Suc de lămâie
1 pachet Zahăr vanilat
300 ml Lapte
2 linguri Brânză vaci
2 linguri Înghețată de vanilie

Spălați bine murele, pe care le blenduiți până obțineți un piure împreună cu sucul de lămâie și zahărul vanilat. Adăugați apoi laptele, brânza de vaci și înghețata de vanilie și amestecați totul pânp obțineți o consistență spumoasă. Dacă vă place mai dulce, puteți adăuga puțin zahăr pudră.

Smoothie multivitamine cu rodie (întărirea sistemului imunitar):

Ingrediente:
1 Rodie (boabele)
½ Lămâie
1 Portocală
2 Piersici
150 g Ananas
250 g Struguri
1 cană Cuburi de gheață

Curățați fructele, puneți-le într-un blender și pasați până ce compoziția devine ușor cremoasă. Adăugați apoi cuburile de gheață și amestecați totul din nou.

Smoothie cu aronia și kale (Smoothie verde):

Ingrediente:
100 g Boabe de aronia
½ Pară
½ Banană
50 g Agrișe
3 Frunze de Kale
5 g Ghimbir
250 ml Apă
2-3 linguri Miere

Spălați și curățați toate fructele de pădure și curățați para. Ghimbirul trebuie curățat de coajă, dacă nu este organic. Apoi, puneți frunzele de varză spălate cu toate ingredientele într-un blender și amestecați la cea mai mare viteză timp de aproximativ 2 minute.

Smoothie cu spanac verde, struguri, kiwi (plus superaliment):

Ingrediente:
50 g frunze proaspete Spanac
200 g Struguri
1 Kiwi
Suc de la  ½ Lămâie
1 lingură Semințe chia
300 ml Apă

Spălați frunzele de spanac și strugurii și puneți kiwi-ul decojit într-un blender cu apa și zeama de lămâie. La final, când se ajunge la consistența dorită, se adaugă semințele de chia. Dacă nu beți smoothie-ul imediat, semințele de chia se vor umfla și smoothie-ul se va îngroșa puțin.