Vitamina C întărește sistemul imunitar

Vitamina C, numită chimic „acid ascorbic”, este probabil cea mai cunoscută vitamină și mulți o asociază imediat cu întărirea sistemului imunitar. Organismul nostru nu pot produce singur Vitamina C. Prin urmare, o poate asimila doar din alimente.
Freunde am Strand Herbststimmung

În principal, Vitamina C se găsește în fructele proaspete și legumele crude și este considerată o adevărată „vitamină de prospețime”. Deoarece este foarte sensibilă la căldură, lumină și depozitare, în timpul gătirii sau depozitării pentru o perioadă îndelungată, se pot pierde cantități semnificative din ea. 

Din cauza acestor proprietăți, mulți navigatori obișnuiau să sufere de deficit de Vitamina C în timpul călătoriilor lungi pe mare, care ducea destul de des la moarte. Pe una dintre nave, un medic a descoperit în cele din urmă că navigatorii care consumau în mod regulat citrice, precum lămâi, nu s-au îmbolnăvit. Drept urmare, la bordul navei au fost aduse lămâi, portocale și varză murată, deoarece erau bogate în Vitamina C.

Industria alimentară a recunoscut, de asemenea, beneficiile Vitaminei C. Acidul ascorbic este adesea adăugat în alimentele procesate, cum ar fi carnea sau produsele din carne, ca și conservant (E300 - E304, E315 și E316). În plus, păstrează culoarea naturală a unui aliment.

Vitamina C susține sistemul imunitar

Vitamina C este implicată în numeroase procese metabolice din organism, dar cea mai cunoscută sarcină este de a sprijini sistemul imunitar și apărarea organismului. Cu toate acestea, acidul ascorbic contribuie și la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ, care este deosebit de importantă în situațiile stresante, de exemplu în timpul și după o activitate fizică intensă. Este necesară și pentru a construi țesutul conjunctiv (colagen), precum și oasele și dinții noștri. În plus, ajută și la absorbția Fierului din alimentele vegetale în corpul nostru.

Vitamina C din alimentație

Vitamina C se găsește în multe alimente de origine animală și vegetală. Cu toate acestea, surse deosebit de bogate sunt fructele și legumele proaspete.

Dar nu doar acestea conțin Vitamina C, ci și măceșele, cătina, varza kale, broccoli sau varza de Bruxelles.

Cu toate acestea, vitamina poate fi pierdută în timpul preparării alimentelor, deoarece este solubilă în apă și sensibilă la căldură. Pentru a menține pierderile de vitamine cât mai scăzute posibil, fructele și legumele trebuie spălate doar pentru scurt timp, iar legumele trebuie gătite la abur dacă este posibil.

Este recomandat ca fructele să fie consumate cu coajă, deoarece există o cantitate deosebit de mare de Vitamina C direct sub coajă. În plus, cu cât fructul este mai copt, cu atât conține mai multă Vitamina C.

Din păcate, organismul uman nu poate stoca cantități mari de Vitamina C, așa că trebuie consumată pe tot parcursul zilei. Suplimentul alimentar Doppelherz system VITAMINA C 750 + ZINC DEPOT, care eliberează Vitamina C lent, de mai multe ore din zi, este, prin urmare, o alternativă bună pentru toți cei care nu mănâncă în mod regulat fructe și legume.

Frau trinkt Tee in der Sonne
NUTRIENT
Vitamina D

„Vitamina soarelui” este esențială pentru sistemul imunitar! Cu suficientă lumină solară, organismul o poate produce singur - dar 92% dintre femei sunt subalimentate cu Vitamina D!

Vitamina C în alimente

Conținut pe 100 g
Aliment
1,700 mg
Cireșe Acerola
1,250 mg
Măcese
160 mg
Pătrunjel
140 mg
Ardei
110 mg
Broccoli
100 mg
Kiwi
87 mg
Varză de Bruxelles fiartă
75 mg
Varză kale fiartă
51 mg
Lămâi
50 mg
Portocale
33 mg
Ficat de vită

Notă:

Aceste valori sunt doar orientative. Conținutul de Vitamina C al unui aliment nu poate fi determinat în mod specific, deoarece factori precum condițiile solului, clima, timpul de recoltare, transportul, dar și tipul și durata depozitării pot influența conținutul.