Nutrienți pentru sistemul imunitar

În unele situații stresante, sistemul nostru de apărare are multe de făcut. Prin urmare, este important să vă mențineți sistemul imunitar în formă. Somnul odihnitor și activitatea fizică sunt condiții prealabile bune pentru aceasta, dar și un aport adecvat de vitamine și oligoelemente importante este, de asemenea, un factor decisiv. V-am pregătit o scurtă prezentare a nutrienților importanți care vă pot ajuta să vă susțineți sistemul imunitar!
Freunde am Strand Herbststimmung

Întărește-ți sistemul imunitar cu Vitamina C

Vitamina C (acidul ascorbic) este una dintre vitaminele solubile în apă care este implicată în numeroase funcții ale organismului. Pe lângă funcția sa binecunoscută pentru sistemul imunitar, Vitamina C contribuie și la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ. Cu toate acestea, crește și absorbția Fierului și contribuie la formarea normală de colagen pentru funcționarea normală a pielii.

Citricele, dar și legumele, precum ardeii sau varza - de altfel, varza kale este lider în ceea ce privește conținutul de Vitamina C - sunt recomandate pentru un aport optim de Vitamina C. Acidul ascorbic din alimente se poate pierde rapid: gătirea legumelor timp îndelungat reduce conținutul de Vitamina C, la fel ca și perioadele lungi de depozitare. 

 

Vitamina D – o rază de speranță pentru sistemul imunitar

În primul rând, Vitamina D este cunoscută ca fiind un partener puternic pentru absorbția Calciului în oase. Între timp însă, studiile științifice au arătat că îndeplinește sarcini și mai complexe în organism - de exemplu pentru sistemul imunitar.

Vitamina D poate fi produsă chiar de organism. Datorăm nivelurile de Vitamina D din organismul nostru în principal soarelui: ori de câte ori razele sale ne ating pielea, sunt puse în mișcare procese complexe care, în cele din urmă produc o cantitate de Vitamina D pe care organismul o poate folosi. Cu toate acestea, cremele de protecție solară cu un factor ridicat împiedică pătrunderea razelor UV-B necesare autoproducției.

Perioadele relativ rare cu soare îngreunează organismul să producă Vitamina D, în special iarna. Prin urmare, este esențial să consumați alimente bogate în Vitamina D - chiar dacă acestea pot avea doar o mică contribuție la aprovizionare. În articolul despre Vitamina D puteți citi despre aprovizionarea cu Vitamina D și ce legătură are culoarea pielii cu producția proprie de Vitamina D a organismului!

Seleniu și Zinc - oligoelemente pentru sistemul imunitar

Seleniul și Zincul se numără printre oligoelemente, adică mineralele care sunt prezente doar în cantități mici în organism, dar își asumă funcții vitale.

Printre altele, Seleniul ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și, la fel ca și în cazul Zincului, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. În plus, Seleniul este necesar organismului pentru funcționarea normală a tiroidei. Asigurarea unui aport adecvat de Seleniu în organism din alimentație nu este întotdeauna ușoară, deoarece alimentele vegetale pot avea un conținut scăzut de Seleniu.

Pentru a asigura organismului nostru suficient Zinc, alegerea corectă a alimentelor este crucială, deoarece o dietă dezechilibrata poate conține componente care interferează cu absorbția Zincului sau sunt sărace în acest oligoelement. Puteți afla ce alimente afectează absorbția Zincului în organism și de ce alimentele vegetale conțin uneori aproape deloc Seleniu în articolul Zinc și Seleniu.