Alergiile și bolile autoimune

Sistemul nostru de apărare este un sistem complex, bine reglat, care se presupune că ne protejează corpul cu celulele sale imunitare de substanțele străine, așa-numitele antigene.
Freunde am Strand Herbststimmung

Atât alergiile, cât și bolile autoimune se bazează pe un control perturbat. În cazul alergiilor, organismul nostru reacționează exagerat la substanțele străine care nu sunt de fapt dăunătoare; în cazul bolilor autoimune, chiar și celulele și structurile proprii ale organismului sunt atacate de propriile celule imunitare.

Alergiile – reacția excesivă a sistemului imunitar

O reacție alergică sau de hipersensibilitate este o reacție dobândită, specifică, la substanțe care nu sunt de fapt dăunătoare, așa-numiții alergeni. Sistemul nostru imunitar reacționează la contactul repetat cu acest alergen ca și cum ar fi un agent patogen și încearcă să lupte și să-l elimine.

Peste 20.000 de factori declanșatori de alergii diferiți sunt cunoscuți astăzi. Deseori, drumul de decoperire a alergiilor de care suferă organismul poate fi destul de lung, deoarece alergenii pot declanșa reacții într-o varietate de moduri.

Factorii declanșatori ai alergiilor:

În cazul unei alergii alimentare, anumite alimente precum nucile, laptele, cerealele sau crustaceele nu pot fi tolerate.

În cazul alergiilor de contact, după cum sugerează și numele, contactul (pielii) cu anumite substanțe este suficient pentru a provoca o reacție. Acestea includ, de exemplu, metale precum nichelul, parfumurile, produsele cosmetice și latexul.

Dar și medicamentele sau substanțele din injecții se pot regăsi printre declanșatorii unei alergii la medicamente, precum și mușcăturile de insecte, de exemplu de către albine, viespi sau țânțari.

Alergenii prin inhalare sunt deosebit de greu de evitat, deoarece intră în organism prin aerul pe care îl respirăm. Lista acestor alergeni este lungă și variază de la polen, spori, păr de animale până la praf de casă. Alergiile prin inhalare sunt de departe cele mai frecvente, iar în capul listei stă așa-numita febră a fânului, care este cauzată de polen.

Simptomele alergiilor:

Nu numai declanșatorii alergiei, ci și simptomele sunt diverse și sunt foarte diferite de la persoană la persoană. Simptomele unei alergii pot afecta întregul organism și pot apărea atât imediat, cât și cu decalaj de timp.

  • Reacții alergice ale tractului respirator: curge nasul, strănut, dificultăți de respirație
  • Reacții alergice la nivelul ochilor: ochi roșii sau lăcrimați, mâncărimi
  • Reacții alergice ale tractului gastrointestinal: diaree, flatulență, senzație de plenitudine, vărsături și inflamație a membranelor mucoase
  • Reacție alergică a pielii: roșeață, mâncărime, umflare, vezicule care plâng, urticarie, cruste sau descuamări

Practic, este dificil de prezis cum se va dezvolta o alergie în timp. Dar alergiile se răspândesc adesea și mai mult la o vârstă mai fragedă. Odată cu înaintarea în vârstă, însă, acest lucru poate fi inversat, deoarece funcția imunitară normală în declin reduce reacțiile sistemului nostru imunitar și, în cel mai bun caz, chiar scade complet la alergeni.

Boli autoimune – sistemul imunitar luptă împotriva organismului

Pe scurt, în cazul bolilor autoimune, țesuturile proprii ale organismului sunt atacate de anumite celule și anticorpi ai sistemului imunitar. În mod normal, celulele de apărare greșite sunt sortate de organism, astfel încât să fie prezente doar celulele care nu lucrează împotriva antigenelor proprii ale corpului. Acest proces inerent normal este cunoscut sub numele de toleranță imună. În bolile autoimune, pe de altă parte, toleranța imună se pierde, în urma căreia celulele sau anticorpii se întorc împotriva propriului țesut. Majoritatea bolilor autoimune sunt detectate cu ajutorul autoanticorpilor din sânge.

Motivul pentru care apare această defecțiune a sistemului imunitar nu a fost elucidat cu certitudine, dar se suspectează o interacțiune a mai multor factori. Predispoziția genetică, vaccinările, toxinele sau infecțiile anterioare cu bacterii sau viruși (de exemplu, virusul Epstein-Barr) pot juca un rol. Totuși, adevărul este că 90% dintre bolile autoimune apar la femei, deoarece hormonii feminini tind să promoveze inflamația la acestea. Aproximativ 60 de boli autoimune diferite sunt cunoscute astăzi.

Exemple de boli autoimune:

  • Scleroza multiplă (SM) este o boală inflamatorie a sistemului nervos central. Celulele greșite atacă stratul izolator protector al celulelor nervoase.
  • În diabetul de tip 1, apărarea organismului în pancreas distruge așa-numitele celule beta, care sunt necesare pentru a produce hormonul insulină.
  • În cazul inflamației reumatice a articulațiilor (artrita), țesutul membranei sinoviale este evaluat ca neendogen. Reacția imună eronată duce la inflamație, determinând proliferarea membranei sinoviale și distrugerea cartilajului care protejează articulația.
  • În psoriazis, celulele imune clasifică celulele pielii proprii ale corpului drept corpi străini, ceea ce duce la o reacție inflamatorie a pielii.
  • Lupusul eritematos sistemic (LES) este una dintre bolile autoimune ale țesutului conjunctiv care poate afecta toate organele (sistemic). Aceasta duce la inflamarea vaselor, mușchilor, articulațiilor și diferitelor organe. Pielea este adesea afectată și pe față poate apărea o înroșire a pielii simetrică, în formă de fluture.
Paar küsst sich im Schnee
SFATURI
Sfaturi pentru apărarea organismului

Infecțiile frecvente indică un sistem imunitar slăbit. Știați că sărutul, o floră intestinală sănătoasă sau mâncarea condimentată întăresc sistemul imunitar?

Deoarece cauzele bolilor autoimune nu au fost clarificate cu certitudine, de obicei este posibilă doar tratarea simptomelor respective.

În cazurile severe, medicamentele imunosupresoare sunt prescrise pentru a suprima apărarea normală a organismului și, prin urmare, pentru a opri procesele greșite ale sistemului imunitar.

Din păcate, se poate afirma că atât numărul alergiilor, cât și al bolilor autoimune este în continuă creștere. O posibilă explicație, așa-numita „teorie a igienei”, presupune ca și cauză o igienă excesivă în copilărie.

Contactul cu o mare varietate de microorganisme, care este prea rar, privează sistemul nostru imunitar de oportunitatea de a învăța. Dar un stil de viață nesănătos cu stres, consum regulat de alcool sau nicotină, exerciții puține și aport insuficient de nutrienți slăbește și sistemul nostru imunitar.