Vitamina D - esențială pentru sistemul imunitar

Importanța imensă a Vitaminei D pentru sănătate este incontestabilă. Oasele noastre sunt la fel de dependente de acest nutrient multifuncțional ca și sistemul nostru imunitar și fiecare dintre celulele noastre.
Freunde am Strand Herbststimmung

Cu toate acestea, spre deosebire de alți nutrienți esențiali, acoperim doar o parte din nevoile noastre cu alimente care conțin Vitamina D, cum ar fi peștele de mare sau ouăle.

Datorăm aprovizionarea corpului nostru cu Vitamina D în principal soarelui: atunci când razele ne ating pielea, sunt puse în mișcare procese complexe, care, în cele din urmă, produc Vitamina D pe care organismul o poate folosi. Prin urmare, Vitamina D este adesea denumită „vitamina soarelui”.

Funcțiile Vitaminei D

Practic, Vitamina D (colecalciferolul) nu este prin definiție o vitamină, ci un precursor al unui hormon care trebuie transformat într-o formă activă cu ajutorul luminii UV pe piele. Celulele pielii, ficatul și rinichii joacă un rol cheie în formarea substanței active, numită calcitriol, în multe etape de dezvoltare. Vitamina D este implicată în nenumărate procese de reglare din celulele umane și are o funcție cheie pentru sănătatea noastră:

Sănătatea oaselor:

Mulți oameni sunt familiarizați cu  utilizarea Vitaminei D când vine vorba despre sănătatea oaselor. Are rolul absorbției Calciului ingerat prin alimente în organism, care poate fi integrat în oase și dinți. Deoarece susține încorporarea Calciului în structura osoasă, este adesea denumit „ajutor de încorporare”.

Mușchii:

De asemenea, Vitamina D este esențială pentru funcționarea normală a mușchilor și pentru forța musculară. Susține performanța musculară și reglează atât viteza, cât și coordonarea mușchilor noștri – ceea ce este esențial pentru o plimbare în siguranță.

Sistemul imunitar:

Vitamina solară poate avea, de asemenea, o contribuție semnificativă la funcționarea sistemului imunitar. Astăzi știm că Vitamina D influențează diferitele proprietăți ale sistemului imunitar.

În cantități suficiente, poate mobiliza apărarea organismului și poate lupta împotriva germenilor nedoriți.

Cauzele aportului insuficient de Vitamina D

Locație geografică:

Pentru ca organismul să poată converti razele UV-B care ne ating pielea, acestea trebuie să ajungă la un unghi de cel puțin 45°. Din păcate, de la 40o latitudine – aproximativ la aceeași înălțime cu Roma – nu se poate întâmpla asta dimineața, seara sau chiar în lunile de iarnă (din octombrie până în martie). 

Plimbări rare în aer liber:

Majoritatea oamenilor petrec cea mai mare parte a zilei în birouri, magazine sau alte spații și folosesc mașina, autobuzul sau trenul pentru a ajunge la serviciu, unde nu pătrund razele soarelui.

Pentru o producție suficientă de Vitamina D, este suficient să ieși afară timp de 10 - 15 minute în fiecare zi, din aprilie până în octombrie, soarele fiind maxim între 11 a.m. și 4 p.m. Când faceți plajă, aproximativ un sfert din suprafața corpului, de exemplu fața, mâinile și antebrațele, trebuie să fie descoperite.

Vârsta:

Capacitatea organismului de a produce Vitamina D scade odată cu vârsta. Prin urmare, persoanele în vârstă au adesea niveluri deosebit de scăzute de Vitamina D.

 

Mică regulă generală: dacă umbra este mai lungă decât înălțimea ta, poți presupune că nu asimilezi Vitamina D aproape deloc.

Tipul de piele:

Tipul de piele depinde și de producția de Vitamina D. Acest lucru se datorează faptului că pielea mai întunecată sintetizează de fapt mai puțină Vitamina D decât pielea mai deschisă. Acest lucru este legat de conținutul mai mare de melanină la persoanele cu pielea închisă la culoare, care absoarbe mai mult radiațiile UV.

Alimentația:

Este foarte dificil să aducem o contribuție semnificativă la necesarul nostru de Vitamina D prin intermediul dietei, deoarece doar foarte puține alimente conțin Vitamina D în cantități relevante.

Pentru a atinge necesarul zilnic recomandat de 1.000 de unități internaționale (U.I.), de exemplu, ar trebui consumate zilnic 150 g de somon sau alt pește gras de mare – deși conținutul de Vitamina D poate varia.

Aproximativ 90% din necesar este acoperit de sinteza proprie a pielii. Dacă, din mai multe motive, este produsă o cantitate insuficientă de Vitamina D în acest fel, suplimentele alimentare reprezintă o alternativă rațională pentru reglarea echilibrului Vitaminei D.