Sfaturi

După cum sugerează și numele, sistemul nostru imunitar nu este un sistem izolat, ci o interacțiune complexă a sistemelor de apărare, nervos și endocrin. Chiar și schimbările mici în stilul de viață și condițiile de viață pot afecta sistemul imunitar.
Freunde am Strand Herbststimmung

Fluctuațiile hormonale, somnul prost, o alimentație nesănătoasă sau, de exemplu, stresul mental și sentimentele negative pot face ușoară munca agenților patogeni care ne amenință sistemul de apărare.

Organismul poate reacționa în diferite moduri la un sistem imunitar slăbit. Infecțiile frecvente, care uneori durează puțin mai mult, sunt un semnal foarte clar al unui sistem imunitar slăbit, dar și oboseala, lipsa de energie, colțurile crăpate ale gurii, pielea și părul cu aspect tern sau problemele de concentrare pot fi, de asemenea, semnale la care ar trebui să fim atenți.

Sfaturi de igienă - măsura potrivită pentru sistemul imunitar

Un anumit nivel de igienă este important pentru a ține la distanță virușii enervanți și pentru a nu-i lăsa să pătrundă în organism. Deoarece mulți agenți patogeni se transmit de la persoană la persoană prin picături sau stropi, de exemplu când vorbești, strănuți sau tusești sau prin strângerea mâinii în fiecare zi. Acordați o atenție deosebită următoarelor aspecte:

 • Spălați-vă mâinile cât mai des posibil:
  Faceți asta mai ales după ce vă suflați nasul sau ați stat în locuri publice. Uscați bine mâinile după aceea.
 • Folosiți șervețelele nazale o singură dată:
  Dacă este posibil, aruncați imediat la coșul de gunoi șervețelele nazale folosite o singură dată.
 • Tușiți și strănutați în mânecă sau în pliul cotului:
  Pentru că atingeți atât de multe lucruri cu mâinile în fiecare zi încât virușii se răspândesc ușor.
 • Nu vă atingeți fața:
  Asigurați-vă că membranele mucoase (ochii, nasul și gura) nu intră în contact cu virușii.
 • Evitați contactul fizic apropiat:
  Mai ales în perioadele cu viroze evitați contactul fizic apropiat pentru a nu-i infecta pe alții sau chiar pe tine însuți.
 • Schimbați periuța de dinți după o infecție bacteriană:
  Din păcate, periuțele noastre de dinți sunt adevărați magneți bacterieni, deoarece adoră un climat umed. Corpul nostru dezvoltă protecție împotriva bolilor virale care au supraviețuit, dar bacteriile se pot transmite în mod repetat.

DAR: Prea multă igienă poate fi și dăunătoare, deoarece organismul nostru are nevoie de contact cu microorganismele pentru a putea forma sistemul imunitar specific. Prin urmare, este important să găsiți calea de mijloc potrivită.