Intestinul – gazdă pentru cele mai multe celule imunitare

Intestinul nostru nu este important doar pentru a absorbi și digera nutrienții din alimentele consumate, ci joacă, de asemenea, un rol major pentru sistemul nostru imunitar. De fapt, intestinul este cel mai mare organ intern, cu o lungime medie de 7 metri și o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați. Ceea ce mulți oameni nu știu: aproximativ 80% din toate celulele sistemului imunitar uman sunt localizate în membrana mucoasă a intestinului gros.
Freunde am Strand Herbststimmung

Aceste celule au sarcina de a lupta cu microorganismele dăunătoare care sunt ingerate din alimente sau prin infecția cu picături. În cele mai multe cazuri, agenții patogeni sunt învinși cu succes de acidul din stomac, dar dacă depășesc această barieră naturală, intră în joc celulele imunitare din peretele intestinal. Sistemul imunitar asociat intestinului (țesut limfoid asociat intestinului = GALT) poate marca și distruge substanțele străine într-o manieră țintită.

Flora intestinală sănătoasă

Dar nu numai celulele de apărare sunt importante pentru sistemul imunitar, ci și bacteriile și ciupercile, care se stabilesc în mod natural în primul rând în intestinul gros. Ele pot preveni răspândirea agenților patogeni. Toate bacteriile care trăiesc în intestin sunt denumite „floră intestinală”.

Bacteriile florei intestinale își asumă funcții importante în procesul digestiv. Dacă numărul sau varietatea acestora este redusă, procesul digestiv este perturbat și poate duce la probleme digestive precum balonare, diaree și stare de rău.

Cu toate acestea, o floră intestinală sănătoasă poate contribui și la un sistem imunitar puternic, întrucât suprafața intestinală este deja populată cu bacteriile naturale, „bune” și astfel nu lasă spațiu sau hrană pentru ca agenții patogeni să se cuibărească în intestin. 

O cerință de bază pentru bunăstarea noastră și o floră intestinală sănătoasă este un raport echilibrat de microorganisme. Și asta este destul de mult: intestinul gros găzduiește un număr incredibil  de mare de bacterii, de aproximativ 100 de trilioane, care pot fi descompuse în aproximativ 500 de tipuri de bacterii diferite!

Cu cât flora intestinală este mai diversă, cu atât digestia și sistemul imunitar sunt mai bune.
Deoarece sistemul imunitar și intestinul sunt atât de strâns conectate, un intestin slăbit poate afecta sistemul imunitar și invers.

Oricine suferă de sindromul colonului iritabil (SCI) are probleme intestinale persistente care nu sunt cauzate de boli intestinale cronice sau infecții. Este o tulburare funcțională a tractului nostru intestinal, care reacționează la circumstanțe individuale de viață precum stresul sau grijile, o floră intestinală perturbată, hipersensibilitatea mucoasei intestinale sau o predispoziție ereditară cu o gamă largă de simptome. Cele mai des întâlnite simptome sunt crampele, durerile abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație.

Dispozitivul medical Doppelherz aktiv Iritacolin conține mineralul zeolit care, în combinație cu extractul de mușețel, aloe vera și nalbă mare susține tratamentul sindromului colonului iritabil și te ajută atunci când te lupți cu simptome precum: gaze, constipație, diaree sau dureri de stomac.

Flora intestinală perturbată - ce influențează bacteriile intestinale?

Deși flora intestinală se dezvoltă individual în copilărie, compoziția și diversitatea bacteriilor este influențată de diverși factori.

Desigur, dieta joacă un rol important. Un consum mare de zahăr și produse din făină albă poate perturba grav echilibrul intestinal, la fel ca și consumul de alcool și cafea.

Pe de altă parte, o dietă echilibrată cu o proporție mare de alimente bogate în fibre, cum ar fi produsele din cereale integrale, semințele de in sau legumele, precum și alimentele prebiotice și probiotice precum varza murată, iaurtul și quarcul susțin sănătatea intestinală.

Administrarea unor anumite medicamente își lasă amprenta și asupra florei intestinale. Laxativele și preparatele hormonale și, în special aportul de antibiotice, pot duce la deteriorarea florei intestinale.

Antibioticele au rolul de a lupta împotriva bacteriilor cauzatoare de boli – din păcate, sunt afectate și bacteriile benefice. Prin urmare, este recomandabil să restabiliți colonizarea bacteriană normală a intestinului după tratamentul cu antibiotice cu alimente probiotice, precum iaurtul natural.

Imunoprotect cu Chimen Negru
Doppelherz aktiv
Imunoprotect cu Chimen Negru
  • Contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ
  • Contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi a glandei tiroide
  • Menţine sănătatea părului şi a unghiilor
  • Uleiul de chimen negru, bogat în acizi grași Omega-6, crește capacitatea de apărare a organismului împotriva unor boli, afecțiuni digestive sau pulmonare

Stresul cronic poate provoca, de asemenea, un dezechilibru între bacteriile intestinale „bune” și „rele”. Simțim acest lucru, de exemplu, prin diaree bruscă, dureri de stomac sau infecții frecvente.