Vitamina E - importantă pentru protecția celulară

Vitamina E este importantă pentru sănătatea noastră. Contribuie la menținerea sănătății și eficienței celulelor corpului nostru.
Freunde am Strand Herbststimmung

Este una dintre vitaminele esențiale, ceea ce înseamnă că organismul nostru nu o poate produce singur și, prin urmare, trebuie să consumăm alimente care o conțin. 

Foarte puțini oameni știu că Vitamina E nu este o singură substanță, ci o denumire colectivă pentru opt substanțe solubile în grăsimi care sunt rezumate sub termenul chimic „tocoferoli”. Alfa-tocoferolul (α-TE) are cea mai mare eficacitate biologică pentru oameni.

Vitamina E este unul dintre antioxidanți

La fel ca și Vitaminele A, C și B2, Vitamina E este unul dintre antioxidanți. Antioxidanții ne pot proteja celulele corpului de moleculele dăunătoare -radicalii liberi. Radicalii liberi apar în mod natural în multe procese metabolice. Dar influențele externe, precum lumina puternică a soarelui, ozonul, toxinele din mediu, stresul sau fumatul pot contribui și ele la formarea radicalilor liberi.

Când radicalii liberi se pot forma nestingheriți, vorbim despre stres oxidativ. Se spune că Vitamina E are efect antioxidant deoarece ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.

Vitamina E în alimente

Deoarece Vitamina E este solubilă în grăsimi, corpul nostru poate absorbi vitamina numai dacă alimentele grase sunt consumate în același timp. În plus, este considerată a fi sensibilă la lumină, astfel încât pot apărea pierderi mari de vitamină dacă alimentele sunt depozitate incorect.

Tocoferolii sunt produși doar de plante, motiv pentru care alimentele vegetale sunt surse bune de Vitamina E. Uleiurile vegetale, precum uleiul din germeni de grâu, uleiul de floarea soarelui sau uleiul de șofrănel, dar și nucile conțin mult alfa tocoferol. Se aplică următoarele: cu cât conținutul de acizi grași nesaturați valoroși din alimente este mai mare, cu atât mai mare este necesarul de substanțe cu efect antioxidant.

Alimentele de origine animală pot conține și ele Vitamina E prin lanțul trofic, deoarece animalele ingerează vitamina din alimente vegetale consumate.

Laptele, carnea sau ouăle pot contribui, de asemenea, la aportul zilnic de Vitamina E - totuși, alimentele de origine animală conțin cantități mult mai mici de Vitamina E decât alimentele vegetale.

Frau trinkt Tee in der Sonne
NUTRIENT
Vitamina D

„Vitamina soarelui” este esențială pentru sistemul imunitar! Cu suficientă lumină solară, organismul o poate produce singur - dar 92% dintre femei sunt subalimentate cu Vitamina D!