Sfaturi pentru imunitate

Corpul uman este expus în mod constant la viruși și bacterii. Dar un sistem de apărare sănătos și rezistent ne protejează în mod optim de aceste atacuri.
Freunde am Strand Herbststimmung

Și vestea bună: oricine își poate întări sistemul imunitar! Pentru asta, este esențială deconectarea, pentru a vă reîncărca bateriile, precum și un somn bun, exerciții fizice și aer curat.

Pentru a vă întări sistemul de apărare al organismului, o bună aprovizionare cu nutrienți este, de asemenea, esențială. De fapt, și factorii psihologici joacă un rol esențial, deoarece stresul și gândurile negative fură organismului energia pe care altfel ar putea-o folosi pentru sistemul imunitar. Mai jos vă oferim câteva sfaturi despre cum să vă întăriți sistemul imunitar.

Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar

Adoptați o dietă echilibrată și variată:
Sunt de preferat alimentele locale și regionale, precum și cele de sezon. Puteți afla mai multe despre acest lucru în secțiunea despre Alimentație!

Aerisiți casa constant:
Virușii se adună în special în încăperile închise. Deschideți complet ferestrele timp de 10 minute de 3-4 ori pe zi. Acest lucru poate reduce foarte mult numărul de viruși și bacterii.

Spălați-vă pe mâini:
Spălarea regulată a mâinilor cu săpun este esențială pentru a vă proteja pe voi înșivă și pe ceilalți de infecții. De exemplu, virușii sunt răspândiți nestingheriți prin atingerea mânerelor ușilor sau a cărucioarelor de cumpărături.

Evitați aglomerația:
Riscul de a fi infectat cu infecții cauzate de picături de la strănut sau tuse crește în mulțimi mari, în special în sezonul rece. Deci, dacă vă este frică de infecție, evitați călătoriile cu autobuzul, trenul sau evenimentele mari, de exemplu.

Folosiți un umidificator de cameră:
Nu doar aerul proaspăt este bun, ci și cel umed. Umiditatea ridicată protejează membranele mucoase de uscare, iar aerul umed permite, de asemenea, picăturilor de salivă să se evapore mai repede.

Nu vă atingeți fața:
Adesea, virușii pătrund în corpul nostru prin mucoasele ochilor, gurii și nasului. Așa că, vă recomandăm să vă atingeți cât mai puțin fața cu mâinile, pentru că în jur de 150 de bacterii diferite își fac casă pe mâinile noastre.

Spălături nazale și spray-uri nazale:
Practicând spălături nazale frecvent, puteți elimina agenții patogeni din nazofaringe. În plus, în farmacii puteți găsi spray-urile nazale cu apă de mare, care umezesc și curăță mucoasele nazale.

Sauna și dușurile alternante cald-rece:
Schimbările de temperatură a apei de la cald la rece stimulează circulația sângelui și antrenează organismul să reacționeze mai rapid la fluctuațiile de temperatură. 

Râsul este sănătos!
Deseori, râsul scade producția de hormoni de stres - iar râsul copios detensionează mușchii, deschide bronhiile și îmbunătățește circulația!

Bucurați-vă de soare:
Vitamina D este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru sistemul imunitar. Ea se formează în pielea noastră prin expunerea la lumina soarelui. Așa că, faceți o mică plimbare în pauza de prânz regulat- atunci soarele este cel mai bun!

Beți suficiente lichide:
Încălzirea aerului face ca membranele noastre mucoase din nas și gât să se usuce - și astfel, bariera naturală pentru agenții patogeni este redusă. Beți cel puțin 2 litri de apă sau ceai neîndulcit zilnic.

Nu vă stresați!
Perioadele scurte de stres ne pun în funcțiune sistemul imunitar, dar stresul constant și cronic ne slăbește corpul. Atât apărarea imună specifică, cât și cea nespecifică funcționează apoi mai lent.

Flora intestinală:
Sistemul nostru imunitar și intestinul sunt strâns legate: aproximativ 70% din celulele imune sunt localizate în intestin și o mare parte a reacțiilor de apărare au loc aici. O floră intestinală sănătoasă ajută la apărarea împotriva agenților patogeni.

Mâncați picant!
Gătiți picant și mâncați fierbinte! Acest lucru stimulează circulația sângelui în mucoasa nazală - ceea ce face ca agenții patogeni enervanți să fie eliminați mai repede!

Nicotina și alcoolul:
Sistemul imunitar suferă și la consumul de nicotină, deoarece paralizează cilii din bronhii și împiedică formarea de anticorpi importanți. A te îmbăta cu adevărat îți dezactivează sistemul imunitar pentru cel puțin o zi întreagă.

Frau trinkt Tee in der Sonne
NUTRIENT
Vitamina D

„Vitamina soarelui” este esențială pentru sistemul imunitar! Cu suficientă lumină solară, organismul o poate produce singur - dar 92% dintre femei sunt subalimentate cu Vitamina D!

Faceți mișcare în aer liber:
Chiar și exercițiile fizice moderate în aer liber cresc circulația sângelui. În special sportivii de anduranță au un sistem imunitar mai puternic, deoarece activitatea celulelor imunitare crește când practică sport.

Dormiți suficient:
În timp ce dormim, sistemul nostru imunitar funcționează la capacitate maximă. Mai multe celule de apărare sunt eliberate și eficacitatea lor împotriva virușilor și bacteriilor crește.

Țintiți către o greutate normală:
Atât supraponderalitatea, cât și subponderalitatea pot slăbi sistemul imunitar. Persoanele subponderale sunt mai predispuse să sufere de o deficiență de nutrienți, în timp ce supraponderalitatea favorizează procesele inflamatorii care pun o presiune suplimentară pe sistemul imunitar.

Cură Kneipp sau baia de picioare:
Dacă nu vă place să mergeți la saună, puteți, alternativ, să călcați apă rece - așa-numita cură Kneipp - sau să faceți băi de picioare cu apă rece în confortul propriei case. Important: Lăsați întotdeauna baia rece pentru picioare (15-18°C) la sfârșit.

V-ați sărutat azi?
Iar la sfârșit, cel mai bun sfat: Sărutul te face fericit - bineînțeles doar dacă sărutăm un partener sănătos... Dar sărutul este un bun antrenament de apărare, deoarece se schimbă nenumărate bacterii, împotriva cărora corpul nostru trebuie să lupte.