Sistemul imunitar - complexul de apărare al organismului

Sistemul imunitar (lat. „immunis”: neafectat, liber) este denumit și „poliția sănătății corpului”. Datorită miliardelor de celule imunitare și unui sistem de apărare sofisticat, o persoană sănătoasă reușește de obicei să se apere cu succes împotriva potențialilor invadatori precum bacterii, viruși, ciuperci, paraziți și poluanți.
Freunde am Strand Herbststimmung

Dar sistemul imunitar monitorizează și procesele proprii ale organismului. De exemplu, este implicat și în oprirea celulelor care au suferit modificări patologice.

Sistemul imunitar – importanță și funcție

De exemplu, afectarea organismului de o infecție, precum și modul în care evoluează depind în mare măsură de performanța sistemului nostru imunitar. Dacă apărarea noastră este bine întărită, de multe ori nu observăm nimic despre diversele procese din corpul nostru. Cu toate acestea, dacă funcția noastră de apărare imunologică nu este suficientă, ne îmbolnăvim.

 

O funcție de apărare insuficientă poate avea mai multe motive:

Bolile preexistente sau anumite medicamente ne pot face vulnerabili. Dar un stil de viață „nesănătos” cu o dietă dezechilibrată, stres constant, lipsa exercițiilor fizice și lipsa somnului ne pot face și sistemul imunitar vulnerabil.

Sistemul nostru imunitar are o serie de opțiuni diferite pentru a lupta împotriva microorganismelor patogene. Se face o distincție între o apărare imună specifică și cea nespecifică.

Apărarea imună nespecifică, cunoscută și sub numele de sistemul imunitar înnăscut, este primul scut de protecție împotriva multor infecții. Pielea, mucoasele, acidul gastric și urina, precum și celulele albe din sânge și anumite substanțe de semnalizare fac parte din răspunsul imun nespecific.

Apărarea imună specifică, pe de altă parte, se dezvoltă numai după contactul cu anumiți agenți patogeni și, prin urmare, este denumită și apărarea imună „dobândită”. Sistemul imunitar formează celule de memorie, astfel încât organismul să poată reacționa imediat dacă același agent patogen atacă în mod repetat.

Multe organe umane sunt, de asemenea, implicate în reacția imună. Dacă microbii reușesc să pătrundă în organism, în măduva osoasă se formează celule de apărare, care se dezvoltă în continuare în organele limfatice precum timusul, amigdalele sau ganglionii limfatici. Aflați aici cum funcționează sistemul imunitar organic.

Dar uneori pot apărea și tulburări ale sistemului imunitar, care se pot manifesta apoi prin alergii sau boli autoimune. În cazul unei alergii, sistemul imunitar reacționează exagerat la substanțele străine, în timp ce, în cazul bolilor autoimune, celulele imune dirijate greșit atacă propriul organism.

Adesea, în special copiii mici suferă de răceală după răceală. La copii, sistemul imunitar trebuie mai întâi să se compună lent și să formeze anticorpi – sistemul imunitar „învață” cu fiecare infecție. Aflați cum funcționează sistemul imunitar la copii și de ce bolile întăresc sistemul imunitar!

Grüner Smoothie
ALIMENTAȚIA
Smoothie-uri

 

Smoothie-urile sunt adevărate stimulatoare ale sistemului imunitar! În special smoothie-urile verzi conțin mulți nutrienți pentru sistemul imunitar. Încercați rețetele noastre delicioase!