Zincul și Seleniu - agenți puternici pentru apărarea organismului

Zincul și Seleniul se numără printre oligoelemente și trebuie să fie furnizate organismului cu ajutorul alimentelor din dieta zilnică. Deși sunt prezente doar în cantități mici în organism, ele contribuie, printre altele, la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Freunde am Strand Herbststimmung

Zincul - nutrientul polivalent

Zincul este implicat în numeroase procese metabolice importante, cum ar fi producerea și descompunerea zahărului, grăsimilor și proteinelor. Cu toate acestea, influențează și hormonii, precum hormonii tiroidieni sau hormonii sexuali, și este necesar pentru construirea materialului genetic. De asemenea, și pielea și ochii noștri au nevoie de un aport adecvat de Zinc.

Cu toate acestea, oligoelementul este adesea asociat cu sistemul imunitar. Zincul susține funcționarea normală a sistemului imunitar și ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. De asemenea, are o funcție în diviziunea celulară și contribuie la metabolismul normal al Vitaminei A.

Societatea Germană pentru Nutriție (DGE) recomandă un aport zilnic de cel puțin 10 mg de Zinc din alimente. Vegetarienii și veganii trebuie să acorde o atenție deosebită unui aport adecvat de Zinc, deoarece, de obicei, alimentele de origine animală sunt considerate surse bune de Zinc. Persoanele care sunt supuse mult stresului, femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și persoanele cu boli gastrointestinale cronice și persoanele în vârstă pot avea un necesar crescut de Zinc.

Ce alimente conțin Zinc?

Corpul nostru nu conține depozite mari de Zinc, așa că trebuie absorbit zilnic din alimente. Carnea, organele animale, laptele, cerealele, semințele de floarea soarelui sau nucile sunt surse bune de Zinc. De fapt, pot apărea pierderi semnificative de nutrienți în timpul procesării și preparării alimentelor. De exemplu, Zincul se găsește cu precădere în straturile de suprafață ale cerealelor și este îndepărtat cu până la 80% atunci când este măcinat pentru a fi transformat în făină.

Biodisponibilitatea Zincului este mai mare în alimentele de origine animală decât în cele vegetale și este influențată de diverse ingrediente alimentare. 

Atenție la taninuri și fitați!

Alimentele bogate în tanin, precum nucile, cafeaua sau ceaiul verde și alimentele bogate în fitați precum ovăzul, laptele sau leguminoasele sunt bogate în Zinc, dar in același timp inhibă biodisponibilitatea lui în organism!

Seleniul - important pentru sistemul imunitar și protecția celulelor

Seleniul îndeplinește multe funcții importante în corpul nostru și se găsește în toate celulele corpului. Aportul adecvat de Seleniu joacă un rol important în funcționarea normală a tiroidei și în producția de spermatozoizi. Cu toate acestea, este indispensabil și ca componentă a enzimelor endogene speciale pentru protecția celulelor și metabolismul celular, întrucât Seleniul ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Ce alimente conțin Seleniu?

Seleniul este legat de proteinele ​​din alimente. Prin urmare, alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea de porc și de pasăre, peștele sau ouăle sunt surse bogate de Seleniu. Dar nucile și legumele conțin și ele acest oligoelement.

 

Produsele din cereale făcute din făină albă conțin de obicei foarte puțin Seleniu, deoarece straturile exterioare bogate în nutrienți ale boabelor sunt îndepărtate. Deoarece oligoelementul este sensibil, trebuie să aveți grijă la modul în care pregătiți alimentele.

Așdar, un supliment alimentar cu Seleniu este util dacă necesarul zilnic nu poate fi satisfăcut prin alimentație.