Sistemul imunitar la copii și vârstnici

Zilnic, organismul nostru este atacat de o mare varietate de agenți patogeni, iar sistemul nostru imunitar funcționează la viteză maximă. Un sistem imunitar care funcționează bine ne poate proteja de multe afecțiuni, dar de ce în special copiii și bătrânii suferă adesea de mai multe infecții pe an?
Freunde am Strand Herbststimmung

Sistemul imunitar al copiilor

Sistemul imunitar nu este complet dezvoltat la naștere și trebuie antrenat de-a lungul anilor. Deși fătul dezvoltă primii anticorpi în uter, prin placenta mamei, această protecție nu este suficientă.

Mai ales în primele câteva săptămâni după naștere, bebelușul este protejat de antigenele materne – așa-numita „protecție a cuibului”. Acest lucru explică de ce bebelușii prematuri cu precădere sunt mai susceptibili de a suferi de infecții - mai puțini anticorpi sunt transmiși în uter.

După naștere, alăptarea susține sistemul imunitar al bebelușului. Anticorpi importanți sunt transmiși prin laptele matern, care oferă protecție specială împotriva agenților patogeni care pot slăbi mucoasele. Întărirea sistemului imunitar este unul dintre principalele motive pentru care se alăptează nou-născuții.

Paralel cu protecția cuibului, organismul bebelușului începe să-și construiască propria protecție imunitară - sistemul imunitar specific. Deoarece nou-născutul este acum capabil să formeze singur anticorpi, pot avea loc primele vaccinări.

Sistemul imunitar al copilului învață cum să lupte cu ce agenți patogeni doar prin contactul cu viruși și altele asemenea. Un mediu foarte steril nu protejează copiii, doar îi face mai vulnerabili ulterior.

Sistemul imunitar învață prin intermediul bolilor care au fost experimentate. Astfel, memoria imunologică crește. Până când sistemul nostru imunitar este suficient de puternic, copiii mici în special suferă adesea de răceli. În medie, copiii mici au în jur de douăsprezece răceli pe an, în timp ce copiii de școală primară au în medie doar șapte.

Sistemul imunitar al seniorilor

La nou-născuți, sistemul imunitar nu este încă pe deplin format, dar, în ceea ce îi privește pe adulți, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât capacitatea de apărare a  organismului slăbește. De fapt, reacția imună la persoanele în vârstă este întârziată, astfel încât infecțiile apar mai frecvent.

Celulele albe din sânge sau limfocitele se formează în măduva osoasă și formează o componentă importantă a sistemului imunitar. În anii următori însă,, măduva osoasă este înlocuită din ce în ce mai mult cu țesut adipos - acest lucru are ca rezultat scăderea numărului de celule imunitare și duce astfel o performanță redusă a sistemului imunitar.

Prin urmare, în special persoanele în vârstă sunt afectate de infecții. Astfel, este recomandat să faceți vaccinări anuale pentru a preveni boli, cum ar fi gripa.

Îmbătrânirea sistemului imunitar poate duce și la o defalcare redusă a virușilor, celulele modificate ale corpului nu mai pot fi învinse atât de energic. Procesele metabolice încetinite, dar și pielea și membranele mucoase mai sensibile scad, de asemenea, barierele naturale de protecție ale corpului.

Veste bună: un stil de viață sănătos are, de asemenea, un impact major asupra sistemului nostru imunitar. O alimentație variată, exerciții fizice zilnice, somn suficient și puțin stres sunt factori cu care ne putem susține sistemul imunitar alert, chiar și la bătrânețe.

OMEGA-3 pentru Copii
Doppelherz aktiv
OMEGA-3 pentru Copii
Vitaminele A + D + E + C
  • Ajută la creşterea normală şi dezvoltarea sistemului osos la copii 
  • Stimulează apetitul
  • Capsule masticabile cu ulei de somon şi vitamine
  • Gust plăcut de lămâie