Sauna - întărește răspunsul imunitar

Combinarea utilului cu plăcutul - unde ar putea funcționa mai bine decât în ​​saună? În timp ce ne bucurăm de căldură, corpul nostru își reîncarcă bateriile - iar sistemul nostru imunitar, în special, se pregătește pentru sarcinile pe care urmează să le realizeze. Mersul la saună cel puțin o dată pe săptămână este bun pentru sănătatea ta. Transpirația întărește rezistența organismului și previne răcelile.
Freunde am Strand Herbststimmung

Vizitele la saună întăresc sistemul imunitar

Temperatura de bază a corpului crește cu aproape un grad Celsius din cauza căldurii de la saună, în timp ce temperatura la suprafața pielii se poate ridica și la 40 de grade Celsius. Ca urmare, porii pielii se deschid și corpul transpiră - asemănător cu febra.
Căldura dilată vasele de sânge și crește fluxul de sânge. De asemenea, aerul fierbinte din saună face ca mucoasele să fie mai bine alimentate cu sânge și, de asemenea, crește eliberarea anumitor secreții, care conțin anticorpi împotriva agenților patogeni.

Interacțiunea dintre sauna fierbinte și măsurile puternice de răcire este cel mai important lucru atunci când mergeți la saună - la urma urmei, ar trebui să semene cu fluctuațiile de temperatură din viața de zi cu zi și astfel corpul nostru să se obișnuiască cu ele. Pentru ca acest tip de „antrenament vascular” să aibă efecte pozitive, vizitați sauna o dată sau de două ori pe săptămână. În plus, vizitele regulate la saună pot stimula sistemul imunitar.

Mai mult, sauna are un efect relaxant asupra multora dintre noi și ne ajută să uităm de stres. Sauna poate susține și sistemul imunitar în acest fel, deoarece stresul suprimă răspunsul imunitar natural al corpului nostru.

Bine de știut: Pe lângă combaterea infecțiilor, saunele pot ajuta la ameliorarea tensiunii musculare cauzate de problemele articulare și pot face pielea să pară mai proaspătă și mai tânără.

Pentru a fi în siguranță, seniorii trebuie să-și consulte medicul înainte de a merge la saună - mai ales dacă știu că suferă de anumite afecțiuni. 

Sauna potrivită

Cel mai important punct de referință pentru o experiență sănătoasă la saună este bunăstarea personală. Cu toate acestea, dacă organismul se luptă cu o răceală, cu siguranță ar trebui să-l scutim de acest efort suplimentar. De asemenea, nu este indicat să mergeți la saună cu stomacul plin. Persoanele în vârstă sau persoanele cu probleme de sănătate trebuie să clarifice în prealabil cu medicul lor dacă se pot expune la temperaturi foarte ridicate sau dacă, mai degrabă, pot alege o saună organică blândă.

Deoarece nu există reguli obligatorii, corpul tău decide câtă căldură poți tolera. Nu obțineți atât de multă căldură pe băncile inferioare ale saunei - acestea sunt, prin urmare, potrivite pentru nou-veniți.

Pe de altă parte, dacă vrei să transpiri mult, ar trebui să te usuci cu grijă după duș, deoarece pielea uscată transpiră mai repede.

Fie că mergeți pentru prima dată la saună sau fie că sunteți un vizitator frevcent, este important să vă protejați circulația. În sauna finlandeză, se recomandă ședințe între 8 și 15 minute. Cea mai importantă regulă: îndreptați-vă încet chiar înainte de sfârșit. Dacă sunteți predispuși la probleme circulatorii, este indicat să evitați infuziile care, deși sunt populare pentru mulți oaspeți, pot suprasolicita organismul. Și, dacă vă simțiți inconfortabil în saună, încheiați imediat ședința..

Este indicat nu faceți duș rece imediat după saună. Răciți-vă puțin mai întâi în aerul rece, pentru că acum corpul are nevoie de oxigen.

Începeți dușul cu jetul rece departe de inimă. Acesta reglează temperatura corpului și stimulează activitatea musculară. Capul este considerat cea mai importantă parte a corpului în reglarea temperaturii și nu trebuie uitat. Desigur, dacă vă place să vă răcoriți rapid în piscină, puteți face asta atâta timp cât nu există nimic împotriva ei din punct de vedere medical.

După suficiente pauze de odihnă și maximum trei ședințe de saună, de obicei te simți foarte confortabil și poți încheia ziua în liniște.

Ce tipuri de saune există?

Mai ales în Finlanda, mersul la saună este adânc înrădăcinat în obiceiurile oamenilor. În traducere, saună înseamnă „cameră de transpirație”. Dar există mulți pasionați de saune din întreaga lume care aleg multe alte forme diferite. Iată cele mai populare tipuri de saune:

Sauna finlandeză:

Sauna finlandeză este probabil cea mai des întâlnită. Cele mai ridicate temperaturi domină în această saună, între 80° și maxim 110° Celsius. Umiditatea este de doar 10 %, astfel încât căldura să fie simțită în continuare la fel de plăcut.

În mare parte, sauna este realizata din molid sau brad, iar aerul este adus la o temperatură crescută cu ajutorul unui încălzitor. În sauna finlandeză sunt recomandate maximum 3 sesiuni/vizită, dar acestea nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute fiecare. După aceea, se recomandă răcirea corpului sub duș sau într-o piscină mică.

Sauna bio (sanarium)

Sauna bio este potrivită pentru începători și poate reprezenta și o alternativă bună pentru toți cei cărora nu le plac sau nu tolerează temperaturile ridicate. De regulă, acesta este încălzită la 45 ° până la 60 ° Celsius, umiditatea este de aproximativ 50 %. Acest lucru protejează sistemul circulator și este ideal pentru persoanele cu dificultăți de respirație.

Deoarece nu există infuzii în sauna bio, uleiurile esențiale de aromaterapie sunt adesea plasate în vase. Bio-sauna este în general bine tolerată, astfel încât durata șederii depinde de fiecare persoană în parte.

Baia de aburi

Baia cu aburi este o versiune mai blândă a saunei. Camera este amenajată complet cu gresie, cu bănci de piatră sau plastic  și are, de obice, temperaturi doar de aproximativ 50 ° Celsius, dar umiditate este de până la 100%. Cu toate acestea, ceața densă a celor mai fine picături de apă face ca temperatura să pară mai ridicată.

Din cauza umidității extreme, există o peliculă de umezeală pe piele, ceea ce face dificilă scurgerea transpirației. Ca urmare, temperatura corpului crește mai repede decât în ​​alte saune cu umiditate mai scăzută. Acest lucru poate fi simțit de unii oameni ca punând mai multă presiune asupra sistemului circulator, în timp ce baia de aburi este recomandată în special pentru durerile articulare și reumatism.

Durata optimă a șederii în baia cu aburi este între 8-12 minute, iar frecvența de utilizare a saunei, răcirea și odihna ulterioară sunt aceleași ca cele în cazul saunei.